Tri boda nade

Tri boda nade

Jučerašnjim koncertom punk snaga iz slavonske ravni (inače, dečki iz sva tri benda su osvjedočeni navijači NK Osijeka), terceta Debeli Precjednik, Gužva u 16-tercu i Grupa tvog života, počeli su dani Osijeka u Rijeci. Sinoćnja “ljubav” Rijeke i Osijeka sutra će biti u drugome planu, a misija Kekovih ratnika biti će isčupati “farmersko srce” i od njega napraviti paprikaš.

Realno, sve osim pobjede Rijeke bilo bi veliko iznenađenje. No nogomet je igra u kojoj uvijek i ne pobijedi bolji (osim ako nemaš pomoć 12., 13. ili 14. čovjeka u crnog kako imaju naši najdraži “tattićevci”). Rijeci, zbog ozljeda, fale Lešković, Vešović, Kajević i Bajić (iako je šansa da on zaigra, pa i da je na 110% spreme, jednaka onoj da zaigram ja), a kao posljedica bolesnog sudačkog kriterija stanovitog Dalibora Mlakara, neće biti niti Balaja i Žute. No, koga nema, bez njega se mora. Srećom, vraća se udarni centralni dvojac, popularni 2M, Močinić i Maleš. To, ujedno, znači i vrlo vjerojatnu selidbu Brezovca i Bradarića na klupu. Osim ako netko od njih ne osvane na, recimo, lijevom beku. U ekipi Osijeka nedostajat će prvi vratar Mikulić, obrambene uzdanice Arsenić i Matas, polivalentni Škorić, ali i Aljoša “Taliban” Vojnović. Škorić i Matas zbog kartona, ostali zbog ozljeda. Srećom po nekadašnjeg golgetera ekipe sa Kantri… Rujevice, danas trenera Osječana, Zorana Zekića, kartone su odradili kapetan Kurtović, te napadački trolist, Roce-Grgić-Perošević.

Susret ekipe očekuju na drugom mjestu. Rijeka na onom pravom, drugom, 5 bodova iza Prćije, a Osijek na drugom mjestu od začelja, velikih 11 bodova ispred tragičnog Zagreba. U prva četiri proljetna kola Osječani su osvojili samo 2 boda i to kod kuće, protiv izravnog konkurenta Istre 1961 popularno znane i kao Organizacija, te na Poljudu, privjencem mladog Mioča u 95′. Ulaskom novih vlasnika u klub Osječani imaju u povećane ambicije, no u kratko vrijeme je teško išta napraviti. Cilj je ostanak u ligi, a onda konsolidacija i izgradnja kluba. Jedina pojačanja Knežević i Vojnović još su daleko od prave forme i fizičke spreme, a to samo potvrđuje i ozljeda gležnja Vojnovića u Splitu. Ekipa Rijeke je na proljeće ostvarila tri pobjede (Lokomotiva, Hajduk, Split), ali i doživjela prvi ovosezonski poraz i to na najružnijem stadionu na svijetu, protiv kluba koji je mora biti isključen iz prve lige, ako ništa zbog činjenice da je ugašen pred par godina.

Povijesno su ove dvije ekipe odigrale 109 službenih susreta (1. i 2. liga Jugoslavije, Kup Maršala Tita, 1. HNL, Kup Hrvatske Hrvoje Ćustić), Rijeka je slavila 43 puta, Osijek 39, a 27 susreta je završeno bez pobjednika. Od dolaska Matjaža Keka na klupu Rijeke ekipe su odigrale 11 prvenstvenih susreta, uz 8 pobjeda Rijeke, 3 remija i tek jednu pobjedu Osijeka. U Kupu su se susreli dva puta, Svaka ekipa ima po pobjedu, no dalje je išla Rijeka. U zadnjem susretu je Osijek koji je na jesen odigran u Gradskom Vrtu izvukao bod golom u 95′. Strijelac je bio Škorić sa 11 metara. U prvom susretu na Rujevici Rijeka je slavila sa 5:0 golovima Balaja (2), Bezjaka, Mitrovića i Sharbinija.

Kohorta sprema “invaziju na Rujevicu”, a ta srećica će ih koštat 120kn, što uključuje i ulaznicu za susret. Strijelac, na Poljudu, boda vrijednog pogotka, Benedikt Mioč izjavljuje sljedeće: Ako budemo bili hrabri, ali i spremni ginuti jedan za drugog kako smo to činili u Splitu, onda se ne trebamo nikoga bojati. U biti bi nam trebalo biti svejedno protiv koga igramo. Moramo misliti na sebe i svoju igru, a ne se opterećivati ili bojati suparnika. 

Koga će trener Zekić poslati na teren teško je za dokučiti. Da li će branit Žitnjak koji je dobio gol iz svlačionice ili puno talentiraniji, ali slabije rodbinski povezan Malenica? Da li će od prve zaigrat novi heroj osječkog istoka, Benedikt Mioč? Da li će na desnog beka Radotić (logično) ili će krpat sa Roceom kao u susretu protiv Lokomotive?  Da li će sva trojica ofenzivaca koji su odradili žuticu u prvih 11? Puno pitanja, no tko god da istrči činjenica ostaje da o ishodu susreta odlučuju isključivo momci u bijelom. I stanoviti Jović.

Malenica – Radotić, Lukić, Lesjak, Špičić – Kurtović, Šarić – Šorša, Grgić, Roce – Perošević

Kod ekipe Rijeke  morat ćemo pričekati nalaze dr. Bobana jer je pitanje kakvo je stanje gležnjeva poslije rafalne paljbe na Parku SKOJ-evaca. Za očekivati je da dođe do zamjene 2M za 2B, a na lijevom beku bi trebao zaigrati Bertoša, alternativno Mejač. Ostale promjene se ne očekuju. Pred gostovanje u Puli na dva kartona su  Mitrović, Matei (oba kartona su dobivena bez veze, prvi nakon simulacije Malokua, a drugi nakon Mlakarovog debilizma), Brezovec, Tomasov i Balaj (u Splitu je dobio dva žuta, tj. Isključujući crveni, pa mu se dva akumulirana ne brišu).

Vargić – Ristovski, Samardžić, Mitrović, Bertoša – Maleš, Močinić – Tomasov, Gavranović, Matei – Bezjak

Komentari

komentari


Related Articles

Došlo je razdoblje da se popnemo na prijestolje!

U nedjelju, 25.10. u 15:00, HNK Rijeka igra prvenstveni susret u sklopu 14. kola MaxTv Prve HNL na Stadionu u

Imperativ pobjede protiv starih dužnika

U subotu s početkom od 17 sati nogometaši Rijeke dočekuju Cibaliju u sklopu 17. kola MAXtv Prve lige. Rijeka u

Trenerski počeci

U širim krugovima nogometne javnosti manje je poznato kako je Matjaž Kek završio karijeru nogometaša i na koji način. NZS