Imperativ pobjede protiv starog dužnika

Imperativ pobjede protiv starog dužnika

U subotu s početkom od 17 sati, u sklopu 28. kola MAXtv Prve lige, nogometaši Rijeke dočekuju Inter. „Div iz predgrađa“ jedini je prvoligaš kojega Riječani ove sezone nisu pobijedili. Tri dosadašnje utakmice završile su identičnim rezultatom (0:0), a mnogi će ih pamtiti po neiskorištenim jedanaestercima i udarcima u okvir gola. U prilog tezi da sutrašnji gosti Rujevice ne odgovaraju Riječanima ide i činjenica da su (uz Dinamo i Hajduk) jedini aktualni prvoligaš protiv kojega Rijeka ima negativan učinak u 1. HNL (13 – 12 – 15).

Sutrašnjom utakmicom spustiti će se zastor na prvi proljetni ciklus utakmica nakon kojega slijedi dvotjedna reprezentativna stanka. U prvih sedam proljetnih utakmica, uz uvjerljiv poraz na Maksimiru, Rijeka je ostvarila šest pobjeda, i to pet u prvenstvu i jednu minulog utorka u Kupu. Unatoč porazu protiv Dinama, s pet bodova zaostatka, Riječani i dalje drže kakav-takav priključak za vodećim na ljestvici. Pobjedom protiv Intera, zaostatak bi preko noći bio smanjen na dva boda. Ako bi u nedjeljnom derbiju na Poljudu domaćini nekim čudom otkinuli bod Dinamu, u nekoj normalnoj ligi sve bi do kraja prvenstva bilo u rukama, tj. nogama, nogometaša Rijeke. Osam pobjeda garantiralo bi titulu prvaka Hrvatske. No, Prva HNL zaslužuje mnoge epitete prije onoga „normalna“.

Rijeka sutrašnju utakmicu dočekuje kompletna, s izuzetkom već duže vrijeme ozlijeđenih Leškovića, Vešovića i Kajevića, koji su u fazi oporavka. Prema pisanju današnjeg Novog lista, postoji mogućnost da se Kajević sutra nađe među osamnaestoricom u zapisniku. Ohrabruje činjenica da je dvotjedna stanka idealna prilika za oporavak ovog vrlo važnog trojca u riječkom rosteru. S potpunim oporavkom makar dvojice igrača, u posljednjem (i najvažnijem) ovosezonskom ciklusu utakmica, Matjaž Kek dobio bi širi manevarski prostor u izboru sastava i sustava. Njihov oporavak bio bi i svojevrsna polica osiguranja od kartona, koja je prijeko potrebna u kontekstu stalne prijetnje novih suspenzija (osam igrača je na dva žuta kartona). No, o tom-potom.

„Keramičari“ u Rijeku dolaze desetkovani izostankom čak četiri kartonirana igrača iz udarne postave. U minimalnom gostujućem porazu protiv Osijeka, treću javnu opomenu zaradili su vratar Čović, lijevi bek Čeliković, veznjak Blažević, te prvi strijelac lige Nestorovski, a nedostajati će i ozlijeđeni desni bek Begić. Budući da u kadru Intera više nema vratara Posavca, svojevrsne riječke noćne more, na vratima će debitirati Ante Mrmić, sin proslavljenog reprezentativca Marijana, koji je zimus došao iz Bistre. Dok će poziciju desnog beka najvjerojatnije pokriti Hanžek, na lijevom beku za očekivati je još jednog novaka, visokog Slovenca Boštjana Frelicha, koji je stigao na posudbu iz češkog Brna. Uz silne izostanke, Toplakova momčad na Rujevicu stiže bez rezultatskog imperativa, u nadi da će izbjeći rezultatsku katastrofu.

Utakmicu će suditi ponajbolji sudac u državi, Splićanin Duje Strukan, a pomoćnici će biti sugrađani Mario Pepur, Hrvoje Radić i Goran Gabrilo.

Komentari

komentari


Related Articles

Prijelazni rok – menadžment

Tko dolazi u Rijeku? Koliko je golova zabio? Koju poziciju igra? Koji su mu prijašnji klubovi? Ima li kakav YouTube

Kako nazad na “utabane” staze?

Nogometaši Rijeke su se u subotu s gostovanja iz Koprivnice vratili na Kvarner samo s jednim bodom. Prije tri godine

Odluka u paklu Rujevice

Još jednom je nogomet pokazao zašto nosi epitet igre koja je ipak drugačija od ostalih. Naša Rijeka je otišla u