VIDEO: Braća u zemlji čudesa

VIDEO: Braća u zemlji čudesa

Svatko od nas je u jednom dijelu svoga života maštao da je heroj, junak. Najviše je to izraženo u djetinjstvu; vitezovi i princeze vječita su inspiracija djeci. Kad odrastemo, divimo se i slavimo pradavne vladare, njihova osvajanja i borbu za povećanje posjeda. Rijetko tko se zamisli i promisli kako je bilo njihovim podanicima, kmetovima i ostalima koji su živjeli van dvora i nisu uživali sve blagodati istoga.

Na jednom takvom dvoru, iza njegovih čvrstih zidina, iz sjene, caruje jedan vladar. Carstvo je to lažnog sjaja, ali posjeduje sve ostalo, i vitezove, i sluge, i dvorjane. I da, ima i dvorsku ludu, zapravo, više njih.

U tom kraljevstvu priređuje se igra zvana nogomet.  Posljednja takva održala se na bojištu pored mora. Skupilo se svijeta, običnog puka, željnog zabave i veselja. Na teren izašli vitezovi, istaknuli svoje barjake, sunce obasjalo oklope, isukali oružje i krenuli u epski boj. Za slavu, čast, ponos i nagradu u vidu ruke lijepe djeve zvane Pobjeda. Sve okupljene pozdravio je taj vladar svojim karakterističnim pozdravom, ruka ispod mišice druge, koja je blago savinuta. Ave Cezare! Otpozdravljamo ti našim, s dignutom stisnutom šakom, i ispruženim srednjim prstom! Pa mi smo tek običan, primitivan i neuk puk… ali znamo otpozdraviti.

U davna vremena vladari su najviše strahovali od ljubomorne braće koja su ih na sve načine pokušavali skinuti s trona. U ovom carstvu tih problema nema. Sve je podređeno odabranoj skupini vitezova, i njihovim osvajanjima. Ta osvajanja su uspješna dok se ubire porez i namet od svog puka, no bitke u dalekim zemljama nisu tako “junačke”. Ta vojska dana je u ruke jednom od braće vladara. Došavši na obale mora, pomisli da će lakoćom ubrati danak u vidu tri boda, zahvaliti se na darovima, i viteški se vratiti u svoje dvore.

No, ni darova, ni bodova, a najmanje pokazanog viteštva. Vitez se postaje i u porazu, jer častan poraz nekad je veći od pobjede izborene nečasno. A osvojio ih je taj vitez mnogo jer u toj igri sudjeluju i dvorske lude. One bi trebale paziti da ta igra protiče časno, no oni su u vječitom strahu od bijesa i srdžbe vladara, pa mu pokušavaju udovoljiti na razne načine, čime do suza nasmijavaju sav prisutan puk. Iz turnira u turnir, i tako već godinama, jedna pravila primjenjuju za odabrane, druga za sve ostale.

Zanijela se dvorska luda u posljednjoj bitci kraj mora, poslala jednog od vladarevih vitezova prije vremena s bojna polja. To je izazvalo gnjev brata, skočio s trona i stao tik do bojnog polja. Stoji on i stoji, doziva svoju ludu, no nema ona snage ni hrabrosti da ga pogleda u oči. Došla do brata i druga luda, no kao da ga ne vidi, hrabrosti da ga pogleda nema, kamo li da ga udalji s bojišta. Misli si luda, nema više gozbe za me s gazdina stola, ako mu i brata pošaljem kamo i onog Francuza.

No, ludu, barem prividno, spasi vitez s mora, stavši uz protivnika. Pao kamen ludi sa srca, sad mu lakše, te se, gle čuda, sjeti pravila i pošalje oba protivnika s granice bojnog polja.

Za one koji ne vole knjige i priče iz davnina, u vidu edukacije i pojašnjenja, slijedi moderno uprizorenje, s naravno, kako se ono kaže… izmišljenim likovima?

Komentari

komentari


Related Articles

Kramarić potpisao za Leicester!

Andrej Kramarić novi je član engleskog premijerligaša Leicestera, rezultat je to čak trodnevnih pregovora. Manje bitna stavka za HNK Rijeku

Dobitak koji nema cijenu

Cijela sezona našega kluba može se statistički obraditi, matematički izračunati te čak izvagati, ako odlučimo odrediti težinu „Rabuzinovog Sunca“. Lijepe,

Karte zvane čežnja vol.2

Već oko sedam sati počeli su pristizat najvjerniji navijači Rijeke pod stijene naše Kantride očekujući da će upravo oni biti