Da nam Rijeka Istru smrvi, pa nek pate što smo prvi!

by A. Žic | 27/11/2015 12:16

U proteklom kolu s rukom na srcu govoreći, na osječkoj razrovanoj i grbavoj njivi potpuno promašenog naziva “Gradski vrt” nogometaši Rijeke odigrali su nedovoljno angažiranu utakmicu duboko ispod renomea lidera prvenstva.

Unatoč opisanom pristupu imali su prilike vratiti se kući pjevajući, jer stari nogometni poučak kazuje da velike momčadi pobjeđuju i kada odigraju slabiju partiju.

Međutim “lutka od krvi” vezana koncima na čijem se drugom kraju nalazi leprozna i gnjila ruka s naoštrenim, pohlepnim, bahatim i licemjernim kandžama koja ju navodi da se ponaša po njenom nalogu dala je svoj konačni pečat ishodu susreta. Marioneta je dakle odigrala svoju ulogu u “Prljavom kazalištu“ prema uputi koja joj je zapovjeđena u već odavno napisanom scenariju, a sve navedeno na tragu skladbe “Mi plešemo, cijeli dan i noć“.

Nije da nismo kroz godine duge povijesti upoznati s takvim rabotama, ali nikada se nećemo naviknuti na ta nakaradna, prijetvorna i podla djelovanja.

Na Donjoj Vežici s poleđine jedne kuće stoji natpis neznanog poete koji ponosno obznanjuje :“Volim grad koji teče“. Svi Riječani znaju za njega i svi su ga objeručke prigrlili i zaključali u sef što se srcem zove. Nedaleko slavnoga murala, tek na praćkomet nestašnih vežičkih školaraca, nalazi se jedan drugi natpis koji je pomalo pao u zapećak. Ali zavrišti mi na uho svaki put kada me put nanese pokraj njega.

Pišem sve po sjećanju, pa mi oprostite ako griješim, ali čini mi se da ide ovako nekako: “Kraj je ovo gdje kamen na kamenu raste, gdje ljudi na njemu žive, i zanj umiru”.

I zato neka zauvijek upamte dušmani…

Naša djedovina Kantrida isklesana je u živom kamenu. Bogme i Rujevica, naš privremeni dom. Tvrdi smo kao taj naš vječni primorski kamen. I stoga nikada nećemo odustati, pokolebati se i prestati boriti. Baš nikada. Bili smo i ostali sami protiv svih.

Na rasporedu je Istra.

Zadnji susret Rijeka je s pulskim prvoligašem odigrala još u rujnu. Ekipa s Kvarnera dominirala je tada cijelom utakmicom i rutinirano odnijela pobjedu te spremila tri boda u džep. Kada su vjerni navijači Rijeke pristigli pred početak meča na ulaze gostujuće tribine stadiona Aldo Drosina uslijedio je šok i nevjerica. Naime iz ugostiteljskog objekta smještenog u utrobi tribine treštale su iz sveg glasa dobro nam znane pjesme o našoj Rijeci. Posve neuobičajena pojava u HNL-u. Prepredeni kauboj Glover predočio im je američki smisao za biznis. Mnogi su pohrlili nošeni na valovima poznatih nota na šankove. Vrući čaj, topla čokolada i obrano mlijeko tekli su u potocima podmazujući uvijek suha navijačka grla zbog gromoglasne podrške svojim ljubimcima.

No, kauboj Glover pokazao je žminjskom boškarinu Igoru Pamiću i što je američki rodeo. Ćudljivog i svojeglavog bikonju ubrzo je svezao u čvor te zavitlavši lasom usmjerio ga prema izlaznim vratima istarskog kluba uz sljedeće riječi: “Nažalost, naš glavni trener nije uspio prihvatiti zajedničku vrstu odnosa unutar organizacije. Cijenim doprinos trenera Pamića našoj organizaciji i želim mu sve najbolje u budućnosti.“

Zamijenio ga je privremeno “našijenac“ Robert Rubčić koji je u proteklih pet kola koliko je na kormilu Istre polučio tek pet bodova. Svejedno na Rujevicu prema vlastitim riječima dolazi pobijediti. Čini se da je po naputku gazde u zadnje vrijeme odgledao previše kaubojskih vesterna, pa se čovjek uživio u ulogu šerifa.

Grobnički “enfant terrible“ izgubio je ovih dana kapetansku traku te još morao zbog svojih djetinjih postupaka uplatiti deset tisuća eura u klupsku blagajnu. Posuo se pepelom i obećao da neće više nikada pogriješiti. Bilo bi to više nego poželjno od njega, jer mu nogometna ura lagano otkucava. Ma što lagano, zvoni poput Crkve Gospe Trsatske na blagdan Vele Gospe!

Istra već godinama protiv Rijeke u gostima predstavlja izrazito defenzivnu igru. Igraju tijesno, igrač uz igrača, i tako zbijeni okupiraju sredinu terena te najčešće dubinskim dodavanjima pokušavaju uposliti vuka samotnjaka u napadu.

Riječki nogometni dečki protiv Istre na Rujevici moraju zaboraviti na nesretnu osječku epizodu te odigrati jednu žustru i ambicioznu partiju. Trebaju kao onomad na predstavljanju klupskog kalendara kada se gradila Rujevica uskočiti u bager i smrviti istarski suhozid u prah.

Trebaju i moraju zadržati prvo mjesto, pa nek pati koga smeta!

Komentari

komentari

Source URL: http://www.hocuri.com/da-nam-rijeka-istru-smrvi-pa-nek-pate-sto-smo-prvi/