Došlo je razdoblje da se popnemo na prijestolje!

Došlo je razdoblje da se popnemo na prijestolje!

U nedjelju, 25.10. u 15:00, HNK Rijeka igra prvenstveni susret u sklopu 14. kola MaxTv Prve HNL na Stadionu u kampu.

U goste nam stiže zagrebački Dinamo. Osvajač zadnjih deset titula u nizu državnog nam prvenstva u nogometu. Neobično, začudno, raritetno te u današnjem nogometu posve nesvakidašnje dostignuće. Gotovo nemoguće ga je pronaći u europskim prvim ligama, isto kao i u bespućima azijskog, afričkog ili europskog niže rangiranog nogometa. Potpuna dominacija kroz tako veliki vremenski period je uistinu rijetka, gotovo unikatna pojava u nogometnom svijetu. Također, dika i ponos glavnog grada u Hrvata počesto je na kraju sezone imao dvoznamenkastu bodovnu prednost nad svojim pratiteljima.

No, ipak pomnijim pregledom nogometne karte Europe dolazimo do saznanja da ipak postoji klub sa sličnim trijumfalnim dosezima. Radi se o Bate Borisovu, loptačkom kolektivu iz Bjelorusije koji je također nanizao “desetku“. O Bjelorusiji se malo zna na Zapadu, osim da je njezin dugogodišnji predsjednik Aleksandar Lukašenko posljednji diktator na europskom tlu. Nema što, Dinamo se našao u biranom društvu.

Nekoliko je pokazatelja koji mogu pomoći u objašnjenju nevjerojatne dominacije Dinama.

Kao prvo, uvid u platnu listu pojedinih Dinamovih igrača kazuje sljedeće: Eduardo – 400.000 eura godišnje, (255.666 kuna mjesečno) , Leonardo Sigali – 350.000 eura godišnje, (223.708 kuna mjesečno), Paulo Machado – 500.000 eura godišnje, (319.583 kune mjesečno), El Arabi Hilal Soudani – 500.000 eura godišnje, (319.583 kune mjesečno), Gordon Schildenfeld – 550.000 eura godišnje, (348.330 kuna mjesečno), Junior Fernandes – 900.000 eura godišnje, (575.250 kuna mjesečno).

Ostatak lige može samo sanjati o ovakvim apanažama u svojih igrača. Otkud toliki novci? Moguće je da će nam jednog lijepog dana institucije pravne države proslijediti odgovor.

Kao drugo, slušajući iznimno glazbeno ostvarenje sastava “Metallica“, “Master of puppets“ (Gospodar marioneta) te gledajući SF filmsku komediju “Men in black“ (Ljudi u crnom) moguće je doći do određenih konkluzija.

Kao treće, ulazak u prvenstvo s dvanaest bodova prednosti pred ostalom konkurencijom koje im poklanja prometno sredstvo koje se kreće po stalno postavljenoj metalnoj podlozi – čeličnim tračnicama, a zove se lokomotiva.

Sve navedeno predstavlja nevjerojatnu koncentraciju sile i nasilja.

Ali sve sile na svijetu nisu tako moćne, kao ideja kojoj je došlo vrijeme da se rodi. Kucnuo je čas da se napadne prvo mjesto.

Na zelenom tapisonu Rujevice riječka obrana ispred koje će ordinirati Mate Maleš morat će se pobrinuti da se zaustavi najjači dio zagrebačke momčadi. Napad. Okomitost Marka Pjace, snalažljivost El Arbi Hillel Soudanija, silovitost Hodžića, konkretnost Henriqueza i napose nepredvidljivost Fernandesa zahtijevat će maksimalnu koncentraciju.

U potpunoj suprotnosti naspram napada Dinamova se obrana u proteklim susretima pokazala kao “najslabija karika“ u momčadi. Osim naravno Josipa Pivarića koji igra u životnoj formi. Stoperi znaju kasniti pri ubačajima u kazneni prostor, često su statični i međusobno nedovoljno koordinirani. Tomasov i Bezjak igrači su munjevitih prodora i reakcija te bi se trebali okoristiti opisanim nedostacima. Također Dinamov zadnji bedem je statičan i ukopan u mjestu što “riječkoj vezi“ nudi lijepe prilike za udarce s distance. Posebno ako na vratima bude “prvi kut“ Eduardo koji je preoteo nadimak Kaliniću. Izgledno je ipak da će ga zamijeniti Ježina.

Količina udaraca “u drvo“ od strane Riječana u proteklim susretima je posve nevjerojatna. Posjekli su cijelu jednu omanju šumu. Dosta je bilo ogrjeva za zimu. Valjda smo se namirili s njime. Za duže vrijeme.

Ako je oprez majka mudrosti, onda mu je Matjaž Kek, otac. Dokazao je to nebrojeno puta. Neće srljati grlom u jagode. No, motivacije mu ne bi trebalo nedostajati, jer ga žulja jedan kamenčić u cipeli. Pardon kopački. Još nikada u prvenstvenom susretu nije svladao Dinamo. Tradicije su tu da se ruše
.
Rujevica je rasprodana. Karata više nema ni za lijek. Budimo jedni uz druge, a svi zajedno za našu Rijeku.

Došlo je razdoblje da se popnemo na prijestolje !

Komentari

komentari


Related Articles

Najbolji hrvatski klub

Koliko ste puta iz usta navijača i čelnika „Bilih“ i „Modrih“ čuli izjave u kojima se upravo njihov klub proglašava

Preko finaliste Kupa UEFA do drugog finala Jugoslavenskog nogometnog kupa

Nakon osvajanja Jugoslavenskog nogometnog kupa u sezoni 77./78. Rijeka je u novoj sezoni u prvom krugu kup natjecanja svladala na

Primorje i Drenova nastavili stopostotni niz

Prva utakmica posljednje faze kvalifikacija za vaterpolsku Ligu prvaka: Crvena zvezda – Primorje Erste banka 11:14 (2:2, 2:3, 5:4, 2:5)