Drugi pokušaj u “gradu juhe”

by Hoću Ri | 28/01/2019 13:41

Zaostalim susretom 18. kola u Koprivnici kod Slaven Belupa Rijeka započinje proljetni dio sezone 2018./2019. Nakon kratkih priprema u Portugalu i u Rijeci na kojima je Rijeka odigrala 4 susreta (Wolfsburg 0:3, Servette 3:1, Beijing 1:0, Krško 3:0) stručni stožer Rijeke dobio je uvid u formu, ali i zdravstveno stanje igrača. U tijeku prijelaznog roka Rijeku je, do sada, napustio najkonstantniji igrač zadnje 2 i pol sezone, lijevi bek Leonard Žuta. Osim njega, u kadru za ovaj susret neće biti niti najboljeg strijelca “Bijelih”, Hebera, koji odrađuje žute kartone. Heber je, kako najavljuju iz kluba, na odlasku te je i on bivši u koliko dođe zadovoljavajuća ponuda. U usporedbi sa kadrom koji je trebao istrčati na gradski stadion “Ivan Kušek Apaš” u 15 . prosinca, vrlo vjerojanto neće biti niti ozlijeđenog kapetana Alexandra Gorgona (koji je, također, na odlasku), a možda niti načetog Mirka Antonija Čolaka (leđa). I onima koji tek povremeno prate ekipu sa Kvarnera jasno je da se radi o tri najistaknutija napadačka potencijala koja su, u 1. HNL, ove sezone poentirali čak 21 put (Heber 10, Čolak 7, Gorgon 4). Rijeka je ukupno zabila 31 gol. Kako je već spomenuto, Heber je na odlasku te bi njegov transfer predstavljao dugo očekivani financijski impuls u blagajnu Rijeke, Gorgonu na ljeto ističe ugovor, a Čolaku posudba, te napadački trozubac be njih predstavlja pogled u budućnost riječkog napada. Očekuje se da Heberovo mjesto zauzme Acosty, da Čolaka, ako ne bude mogao, zamijeni Puljić, a na poziciju polušpice bi išao Pavičić. Mjesto u srcu veznog reda zauzeo bi Capan, iako i za poziciju središnjeg veznjaka, kao i za poziciju polušpice (bar prema njegovim riječima, no ne i uvidom u senirosku statistku) konkurira na novopridošli igrač Tibor Halilović. Onima koji su pratili pripreme Rijeke (3 od 4 susreta je srce veze činio dvojac Lončar – Pavičić), jasno je koliko je bitno da liječnička služba osposobi bar Mirka Antonija Čolaka.

 

Unatoč prognozama koje su zadnjih dana bile katastrofične, izgleda se su se “bogovi vremena” smilovali nogometašima Slavena i Rijeke te nas, po zadnjim prognozama, čeka temperatura oko ništice uz lagani povjetarac sa juga. Snježnih padalina ne bi trebalo biti, a trenutno nema snježnog pokrivača u srcu Podravine.

 

Rijeka bi trebala istrčati u sastavu koji sa vrata predvodi Simon Sluga, ispred njega se očekuju Dario Župarić i Roberto Punčec, no svoje adute imaju i Escoval (na pripremama je zaigrao i na mjestu desnog beka te, napokon oporavljeni, Darko Velkovski (polivalentan igrač koji može uskočiti i u vezu). Desni bok zatvara Momčilo Raspopović (Pavelić se tek počeo vraćati treninzima te je, kao i Gorgon, propustio je veći dio priprema), dok je lijevo, odlaskom Žute, jedina opcija Petar Mamić. Nominalni prvi par centralnih veznih čine Stjepan Lončar i Domagoj Pavičić, a ispred njih Alexandar Gorgon. Ozljedom Alexandra Gorgona mjesto polušpice bi trebao zauzeti Jakov Puljić, no kako se radi i o prvoj (a zbog kartona Heberu i jednj) opciji za mjesto isturenog napadača, postoji velika vjerojatnost da će Puljić u napad, na mjesto polušpice Pavičić, a kao partner u srcu veze Lončaru se očekuje Luka Capan (započeo u “generalki” protiv Krškog). Lijevo, na mjesto kartoniranog Hebera Maxwell Acosty, desno, zamjenski kapetan Zoran Kvržić.

 

Podravci su svoje pripreme odradili u Istri gdje su nastupili na Arena kupu. Završili su peti iako su izborili susret za treće mjesto, no zbog dana više za pripremu susreta sa Rijekom (susret za peto mjesto odigran je u subotu, a susret za treće mjesto u nedjelju) organizator im je omogućio da igraju u subotu. Na pripremama su odigrali 5 susreta (Krško 1:0, OFK Titograd 4:0, Znojmo 1:0, Lokomotiva 1:2, Žarkovo 4:2), u 4 su pobjedili, jednom su poraženi, uz gol razliku 11:4.

 

Redove Slavena pojačao je stari znanac riječke publike, Ivan Krstanović, popularni “Lord” koji je došao iz Lokomotive, dok su “Koprivničancima” iz Dinama, odnosno Suduve, pridošli veznjak Karlo Plantak i desni bočni Marko Iharoš. Krstanović je, prema prikazanom na pripremama, izborio dres u početnih 11. Koprivnicu je napustio stanoviti Jorge Aparacio, dok je standardni stoper, Božo Musa otišao u Poljsku (Miedź Legnica).

 

Startnih 11 ekipe trenera Ivana Sertića trebalo bi izgledati: Na vratima Ivan Filipović, desno Marko Karamarko, lijevo kapetan ekipe Mateas Delić, stoperska mjesta Poljak Krystian Nowak i mladi Zvonimir Šarlija. Određenu nadu da bi mogao startati sigurno gaji i mladi lijevi bek Bruno Goda (u kuloarima spominjan i kao prinova Rijeke). Ispred njih je siguran motor ekipe Miloš Vidović dok za drugu veznu poziciju, koju inače drži, u srijedu kartonirani David Puclin,  konkuriraju dva igrača, mladi Ivan Jajalo i iskusni Stipe Bačelić Grgić. Pozicije iza isturenog Krstanovića se očekuje da drže desno krilo Rodrigue Bongongui, izraelski internacionalac Roei Gordana te brzonogi lijevokrilni napadač Jan Doležal. Postoji i opcija da umjesto Doležala igra Delić.

 

SLAVEN BELUPO 4-2-3-1

 

Filipović – Karamarko, Nowak, Šarlija, Delić (Goda) – Jajalo (Bačelić Grgić), Vidović – Bongongui, Gordana, Doležal (Delić) – Krstanović

 

RIJEKA 4-2-3-1

 

Sluga – Raspopović, Punčec, Župarić, Mamić – Lončar, Pavičić (Capan) – Kvržić, Puljić (Pavičić), Acosty – Čolak (Puljić)

 

Rijeka u ovom susretu očekuje tri boda i povratak na 2. mjesto na tablici, no čeka ih uigraniji i jači Slaven Belupo nego u prosincu. Velika je vjerojatnost da će Rijeci faliti čak tri igrača koja su imala pravo igrati u prosincu (Žuta, Gorgon, Čolak). Od novih igrača u kadru Rijeke, očekuje se da bi sa klupe svoju priliku trebao tražiti Tibor Halilović, dok su od mladih igrača, na pripremema, veću minutažu imali Denis Bušnja te povratnik sa posudbe u Zaprešiću, Matej Vuk. Radi se o, popularnim, “Damirovim bebama”, no za koje je šef stručnog stožera jasno izjavio da još nemaju kapacitet za igru u Rijeci, no utakmica u srijedu, zbog ozljeda i suspenzija dijela igrača iz navale, prava je prilika da se njima ukaže šansa

 

Unatoč hladnom vremenu i nogometno izrazito nepovoljnom terminu (radni dan, 17:00), očekuje se da će u Koprivnici biti minimalno 50 najvjernijih navijača Rijeke iza transparenta “Armada”. 

Komentari

komentari

Source URL: http://www.hocuri.com/drugi-pokusaj-u-gradu-juhe/