I glineni golub nekad preživi

by S. Host | 01/03/2015 17:38

Rijeka je dočekala goste iz Koprivnice zacementirana na drugoj poziciji, bez nekog prevelikog rezultatskog imperativa, ali opet željna pobjede pred domaćom publikom. Oko pet tisuća ljudi okupilo se podno stijena, uvjerena u pobjedu, što više, demoliranje gostiju. Spoznaja da u vrhu napada nedostaje Bekim Balaj, uopće napadač, nije poljuljala navijačko samopuzdanje, praktički riješeno prvenstvo i podijeljene vodeće pozicije nisu uvelike promijenile standardnu i stalnu brojku istinskih navijača Rijeke koji pohode riječki hram nogometa, bodreći svoj klub, bez obzira protiv koga igra. Ostalima je magnet Hajduk i Dinamo, te EL.

Iako je Matjaž Kek izjavljivao uoči susreta da bugarski napadač Hristov nije dovoljno spreman, on je ipak započeo susret. Rijeka je krenula furiozno, a trener gostiju, Ante Čačić, “parkirao” je cijelu svoju momčad u svoj kazneni prostor, nadajući se da će što kasnije primiti pogodak. Slaven je primio već u 5. minuti zgoditak, Alex je zatresao mrežu Karduma, no oglasio se sudac Matoc, i samo iz njemu znanih razloga poništio (opet!!!) zgoditak, poput njegovog kolege iz prošlog kola, Mlakara, koji je u ovom susretu bio 4. sudac(!?). Čudno je to određivanje djelitelja “pravde”.

No, niti su se igrači previše bunili, niti je sa tribina dolazilo previše povika. Ima vremena, mislila je vjerovatno većina. Pola sata igrači u bijelim dresovima opsjedali su bedem Slavena, tuklo se teškom artiljerijom, iz daljine, u čemu je prednjačio Bradarić, a onda su igrači Slavena odlučili pogledati da nije slučajno trava zelenija na riječkoj polovici i prešli centar igrališta. Taj smjeli i hrabri, ničim izazvan, za neke i ludi pokušaj gostiju, iznenadio je stoperski dvojac domaćina. Mišić se sjurio prema Prskalu, koji ga ruši oko ruba kaznenog prostora, lopta dolazi do Parlova koji je posprema u mrežu, čime dovodi goste u vodstvo i spašava Prskala crvenog kartona i vjerovatnog kaznenog udarca.

Alex minutu kasnije postiže svoj prvijenac u bijelom dresu. Predivnim udarcem, iskosa, pod gredu, vraća rezultat ponovo na početak. Da će to biti i konačni ishod susreta, nitko nije pomišljao. Gosti su stali još dublje u svoj prostor, više preplašeni nego li što su ih riječki igrači pritisnuli i na to natjerali. Kruženjem beskonačno oko zidina Slavenove utvrde i traženja pukotina, bez utrčavanja u prostor, odigravanja brzih i kratkih pasova, te oslanjanje na udarce iz daljine, došlo je do situcije da se razbrani golman gostiju, Kardum, i nagovijesti svoj “ludi” dan.

Ono što su igrači u plavim dresovima prikazali u drugom dijelu utakmice, dugo nije viđeno, ne pamti se tako defanzivno postavljena formacija, na doslovno 25 metara od svoga gola smješteni svi igrači. Kardum se osjećao poput glinenog goluba, no, i oni nekad prežive. Rijetko, ali prežive.Uputiti 34 udarca prema okviru gola, ili dozvoliti da ti protivnik uputi toliki broj istih je previše, i antipropaganda nogometa. A igrači Slavena su u svom drugom prelasku polovice igrališta pokazali da ipak mogu, i malo je nedostajalo da ova utakmica dobije epitet “Vjerovali ili ne”, ali je Petar Mišić ipak imao milosti i zapucao mrtvu priliku.

Kada uputiš spomenuti broj udaraca na vrata protivnika, a da ni jednom lopta ne pogodi nekoga i promijeni smjer, kada gađaš i vratnice, i naravno, uobičajno ponište regularan zgoditak, moraš se zapitati jesi li se zamjerio i sreći? Možda je sreća, možda ne, no Rijeka je u nastavku prvenstva ostvarila tri remija i pobjedu protiv Hajduka, koja postaje već tradicija. Način igre se uvelike promijenio od jesenskog, uzrokovan novim licima u bijelim dresovima. Za dati sud što je bolje još je rano, no Matjaž Kek ima komotnu situaciju da, neopterećen pogledom na prvenstvenu ljestvicu, iskuje oružje koje će probijati protivničke bedeme. U tome mu moraju pomoći i sami igrači, trke i želje ne nedostaje, dapače, i publika je na kraju susreta zapljeskala igračima, dresovi su bili natopljeni znojem, pobijeđivati se nemože uvijek. Ako daš sve od sebe, onda nitko nema zamjerke. No, isto tako, ovakav Slaven treba (znati) pobijediti.

 

Komentari

komentari

Source URL: http://www.hocuri.com/glineni-golub-nekad-prezivi/