Gorka pilula u Koprivnici

Gorka pilula u Koprivnici

Nogometaši Rijeke nisu uspjeli pobijediti u Koprivnici. Da jesu, po prikazanom na terenu, moglo bi se reći da bi to bila nezaslužena pobjeda. Slaven Belupo, shodno svojim mogućnostima, dao je maksimum i zasluženo uzeo bod aktualnim prvacima države.

Bez iznenađenja u postavi (i igri) Rijeke

Trener gostiju, Matjaž Kek, izveo je isti sastav kao protiv Hajduka, uz prisilnu zamjenu, Elez za Punčeca. Poznata formacija, uz prekomandu Mišića na poziciju “Andrijašević”. Koprivnica nije baš mjesto prevelike sreće za nogometaše Rijeke, a ni trener Slavena, Kopić, nije “jazavac”. Hrabrio je svoje igrače prije susreta da mogu pobijediti prvaka države, što vjerojatno čine i ostali treneri, no njegov optimizam je imao pokrića, kojeg su pretočili i na travnjak. Znajući kako Rijeka igra, tko će od gostiju istrčati na travnjak, prilagodio je svoj sustav protivniku. S tri stopera u liniji, zgusnutom sredinom i u napadu “penzioner” Pejo Pejić.

Riječki recept Slavena

Visoki presing, pravovremeno izlaženje na protivnika, uz mnogo trke, jedan je od postulata Matjaža Keka. I upravo time je Rijeka “ubijena” od strane domaćina. Nerijetko su domaćini u fazi obrane bili i sa šest igrača na polovini gostiju, pokrili sredinu i ostavili stoperima Rijeke da drže loptu u nogama. Slabi i spori protok lopte, činjenica da je Maleš bio prvi (i jedini) koji bi dobio loptu od istih, uz to da je njemu forte razgradnja protivničkih napada a ne gradnja vlastitih, uveliko je olakšao posao Slavenu. Uspijevali su bijeli i u takvom odnosu snaga uspostaviti igru, donijeti loptu na 30-tak metara od vrata domaćina, no tu bi sve i stalo, bez ideje kako dalje, čak i bez pokušaja udarca iz daljine.

Josip Mišić

U svojoj prvoj sezoni za Rijeku, Mišić je igrao istovjetnu poziciju kao u ovoj utakmici. I nikog nije oduševio. Na posudbi u Speziji bio je zamjena za… Čanađiju. A onda procvat. Prekomandom u srce veze, pokazao je sav svoj potencijal, bio ogromna prevaga koja je vodila Rijeku prema naslovu prvaka. Igrač dugog koraka, odličnog pasa i udarca, moderni veznjak koji u svakom trenutku vlada situacijom na terenu. Čitanje igre protivnika, presijecanje njihovih linija kretanja, igrač koji igra odlično s loptom i bez nje, jednom riječju, graditelj igre, a ne egzekutor. Na poziciji AMC-a, Mišić je kao riba na suhom.

Tko bi doli sad je gori

Riječka desna strana bila je strah i trepet za sve protivničke momčadi. Često su navijači bijelih zazivali onu suprotnu, lijevu. “Da je upola kao desna, gdje bi nam bio kraj”. No, lijeva strana pokazuje da i nije toliko “lijeva”, dapače. Tandem Zhuta-Heber je postao glavni forte napadačkih ambicija Rijeke. Zhuta, dugo vremena osporavan, ponekad i nešto grublje, od strane ponekih navijača, došao je do statusa idola. Isprva kao podrška “najslabijoj karici” ekipe, no Zhuta pokazuje o kakvom se tu profesionalcu radi. Nije ga “ubilo” ostavljane na klupi protiv jačih ekipa i stavljanje na njegovo mjesto igrača koji to nije po nikakvoj vokaciji, Vešovića. Zhuta je trenutačno najbolji igrač Rijeke! Je li toliko dobar, ili su ostali loši, ostaje da vidimo u nastavku sezone. No, i u ovom susretu je upisao asistenciju, dolazio naprijed, a iza spašavao Eleza.

Pejo Pejić

Igrač osebujnog imena, u godinama (34) kada mnogi već vješaju kopačke o klin, bio je nerješiva enigma za obranu Rijeke, pogotovo Josipa Eleza. Uz zavidnu trku, nije izgubio ni jedan zračni duel, bio je dio svakog opasnog napada domaćina, a svoju igru zaključio je asistencijom, slučajnom ili namjernom, za bod domaćina. Ova nekadašnja zvijezda albanske lige, pokazala je da i u smiraju svoje karijere, ima što pokazati na terenu. Ne možda onom albanskom, ali u HNL-u…

Unutarnje rezerve

Matjaž Kek upisao se u povijest kao prvi trener koji je vodio momčad Rijeke do naslova prvaka. U HNL scenariju, možda i jedini kome će to poći za rukom. Ikad. Trener s jasnom nogometnom filozofijom, priznat od kolega, obožavan od navijača. U početni sastav se teško ulazi, još teže ispada, igraju uvijek najspremniji i najbolji. Po trenerovom sudu i procjeni. No, dojam ovog susreta, i ne samo njega, je taj da su primjerice Pavičić i Acosty pokazali više u tih svojih 15-tak minuta nego li primjerice Kvržić kroz par kola. Rijeka ovim remijem dobrano kaska za vodećim Dinamom. Rano je reći da je prvenstvo riješeno, no da je misija obrane titule zaljuljana, je. Rijeka, za razliku od modrih, igra i Europu. I tu dolazi do neminovnog trošenja, u ritmu na koji ipak igrači bijelih nisu navikli. Upitno je u kakvom su psihičkom stanju poneki igrači, jer za neke se može reći da glavom nisu tu. A kad imaš ipak zavidni igrački kadar u rosteru, barem za HNL, onda natopiti dres znojem i dati sve u tih 90 minuta bio bi minimum zahtjeva navijača. Jer, igrate za Rijeku, prvaka države, učesnika EL skupina. Rijeka će u nastavku prvenstva biti veliki motiv za sve ekipe HNL-a. No, samo o nama ovisi konačni ishod. Postaviti se kao prvak države u svakom susretu. Svatko ima pravo na loš dan, loš korak. Ako to ne budu koraci.

Foto: Novi list.

Komentari

komentari


Related Articles

Statistička analiza sezone

Donosimo Vam statističku analizu protekle sezone u kojoj je HNK Rijeka ostvarila još jedan povijesni uspjeh plasmanom u skupine Europske

Hrvatska – Gibraltar

Od 18:00 sati na stadionu Anđelko Herjavec u Varaždinu Hrvatska će reprezentacija odigrati utakmicu u sklopu priprema za predstojeći kvalifikacijski

Život nakon Riste

Pred Rijekom je dvadesetak iznimno važnih dana koji će uvelike odrediti nastavak sezone. Paklene vrućine po kojima se igra prate