Gušti iz Mozartovog grada

Gušti iz Mozartovog grada

Kiša i hladno vrijeme, to je bila najava vremena uoči gostovanja Rijeke ali i Armade u Salzburgu, gradu soli na sjeverozapadu Austrije. “Neka, Rijeka ne gubi po kiši”, kazao je jedan poznatiji navijač Rijeke pred utakmicu te samo potvrdio kako raspoloženje brojnih riječkih navijača taj dan neće pokvariti ni dosadna kiša koja se srušila nad Residenzplatz. Polako su se počeli puniti “bircevi” oko glavne fontane i spomenika vjerojatno najvećem glazbeniku svih vremena. Piva od nemalih 5 eura u tim ugostiteljskim objektima je za prvu ruku bila dostatna ali kada je većina žednih navijača shvatila da obližnji supermarket koji se nalazi u staroj jezgri predivnog grada, nudi austrijsko piće od hmelja i ječma po 90 centi, ubrzo se zaboravilo na skupoću centra Salzburga.

Red pjesme, red baklji i kordon specijalnih postrojbi domaće policije. 44 vozila i okupacija trga je bila nužna, kako vele sami policajci, zbog nedavnih susreta u kojima su navijači Dinama “preuredili” uži centar grada. Navijači Rijeke nisu imali ništa protiv toga, ponašali su se onako kako se ljubitelj nogometa mora ponašati kada ide u goste. Ponosno, glasno, gospodski. Takva je bila i policija, gotovo bez ijedne reakcije, a kada je i do nje došlo, uhićeni navijač je pušten uz opomenu da takve stvari više ne čini. Nije bilo suzavca, nije bilo “pendreka”. Može se, kada se zna što i kako se radi. 

Lijepo je bilo čuti i vidjeti tisuće navijača u povorci prema mjestima gdje su domaćini parkirali gradske autobuse kako bi sve navijače Rijeke iz centra grada prebacili na stadion koji se nalazi na periferiji. Mislili su austrijanci na goste pa su se pobrinuli da nešto više od četiri kilometra udaljenosti, pristalice bijelih ne moraju odraditi na nogama po kiši. Domaći usputni prolaznici su mahali, snimali, fotografirali. Bez ijedne ružne riječi ili pogleda. Stvarno gospodski. 

Na stadionu, modernom zdanju od 30-ak tisuća mjesta za kakvim vapi hrvatski nogomet, policije nije bilo niti za čuti ni vidjeti. Redari, odnosno stjuardi, koji su goste čak na hrvatskom jeziku upućivale na ulaze, bili su na pomoći svim gledateljima. Povorka koja ulazi na stadion, ulazi bez strogih pogleda naoružane policije i bez provokacija od strane redara. Svi nasmijani i spremni na šalu, pa čak i fotografiranje s navijačima. To je Europa kojoj moramo težiti. 

Huk nešto više od 2000 navijača Rijeke odzvanjao je Red Bull Arenom od samog zagrijavanja pa sve do kraja utakmice. Domaćinska atmosfera za ekipu koja je na terenu pustila i zadnji atom snage kako bi aktivnim rezultatom krenula prema zračnoj luci na Krku. Uspjeli su bijeli obuzdati bikove, prvake Austrije te su svojim navijačima priuštili ugodan put natrag prema najdražem gradu. Malo okrijepe Red Bullom, red gemišta i lovranskog, i moglo se krenuti nasmijanih lica prema Rijeci. Rijeka i njezini navijači su spojili ugodno s korisnim. Odradili su ugodno gostovanje u predivnom gradu te izvukli pozitivan rezultat uoči uzvrata na Rujevici. Još nas samo 90 minuta dijeli od slušanja himne lige prvaka u Rijeci. Sanjamo dalje…

Komentari

komentari


Related Articles

Igrati samo na pobjedu!

U nedjelju s početkom od 15 sati, u sklopu 33. kola MAXtv Prve lige, nogometaši Rijeke odlaze na gostovanje u

Hajduk šaptom pade

Nikad lakše, nikad izvjesnije prema svemu prikazanom HNK Rijeka nije došla do pobjede u još jednom Jadranskom derbiju. I ono

Rijeka II – Dubrava: Prilika za povratak na pobjedničke staze

Ove subote od 16 sati druga momčad Rijeke igra 8. prvenstveno kolo. U goste dolazi momčad sa zagrebačkog istoka, Dubrava.