HRT još jednom izigrao Riječane

HRT još jednom izigrao Riječane

“Kao što smo rekli, od te faze natjecanja prenosimo nastupe naših predstavnika i iz inozemstva zato što nam proračun omogućava takvu investiciju”, kazao je Bruno Kovačević, šef sportskog odjela HTV-a i dodao: “Ako zasad i nisu usuglašeni svi detalji s kolegama iz Kazahstana odnosno s Farskih otoka, najvjerojatnije će biti. Štoviše, mogu zaključiti da izgledi dosežu 99 posto!” 

Ovo je bila izjava Brune Kovačevića pred nešto više od tjedan dana nakon što su se saznali budući protivnici Rijeke i Hajduka u 3, pretkolu Europske lige. Ta vijest je obradovala sve navijače kluba sa Kantride s obzirom da se radi o jako zahtjevnom i dalekom putovanju koje nije za svačiji džep.

Nakon što je HRT odbio raditi prijenos iz Budimpešte pravdajući se prevelikim troškovima, obavezali su se preuzeti signal i raditi izravni prijenos sa Farskih otoka, međutim kako službeno doznajemo, dogovor je prekršen i navijači Rijeke će po drugi puta ostati zakinuti za televizijsku sliku sa gostovanja svojih ljubimaca.

Poslali smo upit na adresu HRT-a i uslijedio je odgovor:

“Poštovani,
Hrvatska radiotelevizija nažalost nije u mogućnosti prenositi ovaj susret budući da se on održava na Farskim otocima gdje ne postoji televizijska produkcija. Utakmica će se pokrivati jedino putem web streaminga, no ta je slika kvalitetom znatno ispod one televizijske te ju iz tog razloga ne možemo koristiti.
HRT će dakako prenositi uzvratni susret u Rijeci.

Srdačan pozdrav,

HRT – Komunikacije”

Nažalost, moramo vas obavijestiti kako nas državna “dalekovidnica” svjesno obmanjuje s obzirom da na Farskim Otocima postoji nacionalna TV postaja koja svake godine radi izravne televizijske prijenose svojih nogometaša, bilo da se radi o reprezentaciji ili klubovima. Podsjećamo kako je prije samo nekoliko dana na Farskim Otocima gostovao Partizan u sklopu kvalifikacija za Ligu Prvaka, a utakmica je bila prenošena od strane domaćinske televizijske postaje.

Kada je raskrinkan i taj detalj i izlika HRT-a, ostaje nam da se pitamo koji je stvarni razlog nepostojanja prijenosa ove utakmice. Koliko god se trudili pronaći i drugu alternativu ne uspijeva nam se sjetiti ičega osim onog najočiglednijeg – cijena prijenosa je prevelika za HRT. I ne bi to bio nikakav problem za prihvatiti da je HRT privatna i komercijalna televizija, ali cijena televizijske pretplate i javni karakter ove TV kuće morali bi biti dovoljan argument da se za prijenos ove utakmice nađe novaca i programskog prostora. Odgovorne osobe s Prisavlja pitamo i po čemu je to opravdano osigurati prijenos iz Kazahstana, a ne i s Farskih otoka? Skinite maske, budite otvoreni, Vaša procjena je očito da Vam je prijenos utakmice Hajduka vrijedniji. Toliko o jednakosti svih pretplatnika. 

Nije ovo prvi, vjerojatno niti posljednji, put da je Rijeka, grad, klub i regija, šikanirana od strane javne nacionalne televizije. Svake zime nas obraduje prijenos fašnika iz Samobora, ali ne i Riječkog  karnevala. Gledamo Đakovačke vezove i Splitski festival, ali ne i finalnu večer Melodija Istre i Kvarnera. U sportskom programu guštamo u prijenosima Svjetskog skijaškog kupa, Dijamantne lige, Zagreb Indoorsa, Hanžekovićevom memorijalu i Kutiji šibica. Vrlo popularni događaji i sportovi, vjerojatno je pretpostavka cijenjenog Programskog vijeća da bi prosječni gledatelj počinio suicid da ostane uskraćen za neki od tih prijenosa. Za prijenos Rijeke tu nema prostora, stvar je očigledna. 

Ovim putem apeliramo na najdraži klub da raskine bilo kakvu suradnju sa HRT-om te prijenos s Kantride ponudi alternativnim televizijskim postajama. Gospodo s Prisavlja, nemate novca za nas? Nećemo ni mi više imati razumijevanja i strpljenja za Vas. Uživajte u svom zatvorenom svijetu i gomilanju televizijskog programa koji ne zanima nikoga, Rijeka će naći druge partnere. A kada prođemo u playoff Europa lige i na Kantridi bude gostovao neki od europskih velikana, iskreno se nadamo da ćete iz kluba dobiti točno onoliko koliko Vam pripada – uskraćivanje prijenosa i karte za gostujuću tribinu. Nigdje drugdje ni ne pripadate. 

 

Komentari

komentari


Related Articles

Pobjeda kao imperativ za kraj sjajne godine

U ponedjeljak s početkom od 18 sati, nogometaši Rijeke gostuju u zagrebačkoj ulici pjesnika, gdje ih dočekuje NK Zagreb, najugodnije

ŠAMPIONI!

Dinamo – Rijeka 5:2 (3:1) Zagreb – Stadion Maksimir. Utakmica 36. kola MAXtv Prve lige. Gledatelja: 13.456. Suci: Mario Zebec

Putnici i pilot Kek u statističkoj oluji – vežite se, polijećemo

Kao što smo i obećali, donosimo Vam statističku analizu protekle sezone u kojoj je NK Rijeka ostvarila povijesni uspjeh plasmanom