Hrvatske sjekire i norveška šuma

by A. Žic | 27/03/2015 11:49

U petom kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo u goste nam stižu Norvežani. Nalazišta nafte koju su pronašli u svom ledenom moru učinili su ih bogatim poput Arapa. No, nisu odlučili krenuti njihovim smjerom i razbacivati se novcem. Ne grade diznilende, hotele od “sto zvjezdica“ i ostale kule u pijesku, pardon u fjordovima. Radije su novac pohranili u mirovinski fond, sad već težak 430 milijardi eura. Svaki pripadnik tog nordijskog naroda zahvaljujući takvoj mudroj financijskoj politici na svom kontu ima lijepi milijunčić. Čisto da se nađe za starost, a sve na tragu slogana,”U radiše svega biše, u štediše još i više“.

Kako su bogati i snijegom, najuspješniji su (gle čuda!), ne u činjenju snjegovića, već u berbi medalja u cjelokupnoj povijesti Zimskih Olimpijskih Igara. Biatloni i skijaško trčanje su njihov forte (po tv anketama gledaju ga radije nego nogomet) u kojem “šiju“ višestruko mnogoljudnije Ruse, Amere i Kanađane. Ipak, vole i nogomet. No, u njemu nisu uspješni kao u zimskim sportovima. Na Svjetsko prvenstvo plasirali su se samo tri puta (1938, 1994, 1998) i samo jednom prošli prvi krug. U Francuskoj, znate već koje godine zbog Vatrene bronce. Na Europsko prvenstvo su otišli tek jednom kada su organizatori bili Belgija i Nizozemska (2000.).

Međutim u naravi se radi o čvrstoj i kvalitetnoj nogometnoj vrsti protiv koje se mora odigrati na najvišoj razini da bi se polučila pobjeda. Tipična su skandinavska momčad koja igra disciplinirano i homogena je na terenu. Kadri su svakome pomrsiti račune. Njihova nacionalna poslovica glasi: “Sutra je uvijek dan kad lijenčina ima najviše posla“. I zato budite sigurni da se neće prešetavati Maksimirskom šumom i valjati po travnjaku, nego odigrati maksimalno angažirano. Pa što dragi Bog da, nadodao bi Niko Kovač da im je kojim slučajem izbornik.

Od njihovih igrača zauvijek mi se u sjećanje urezao Ole Gun(nar) Solskjær koji je svojim mitskim golom za trajanja sudačke nadoknade na Nou Campu u dresu Manchester Uniteda 1999. godine ušati pokal usmjerio prema Engleskoj. S druge strane stajao je Bayern, a Nijemci se valjda još i dan danas pitaju kako su mogli dobiti dva gola u svega par minuta. I to poslije devedesete. Bila je to inzultna utakmica s možda najvećim preokretom u povijesti Lige prvaka.

Hrvatska i Norveška po prvi puta se susreću u jednoj natjecateljskoj utakmici. U prijateljskim ogledima Hrvatska je slavila dva puta s istovjetnim rezultatom od 2:1. Jedan od tih susreta je nećete mi vjerovati, odigran u Rijeci, milošću vrhuške HNS-a. Zgodio se je i jedan remi u kojem je Hrvatska u Oslu pobijedila s 1:1 kako bi rekao jedan naš proslavljeni televizijski komentator.

U popularnoj kulturi ime “Norveška“ proslavio je John Lennon spominjući je u svojoj bezvremenskoj skladbi “Norwegian wood“. Kada George Harrison uzme indijsko glazbalo sitar i “odere“ sjetnu solažu u predmetnoj pjesmi u trenutku dolazim do spoznaje da ipak postoji život prije smrti. (da dobro ste pročitali, ne poslije nego prije!!!)

Po svemu sudeći Sjevernjaci će morati postaviti jednu pravu norvešku šumu ispred svog vratara, a sve u nakani da spriječe Hrvatske jurišnike. Znači neće biti druge, nego uzeti sjekire u ruke, dobro ih naoštriti, uputiti se među Norveško drveće i nemilice ga posjeći. I napraviti panjeve. Mislim od drveća.

Susret s potomcima Vikinga ticat će se i mog osobnog univerzuma. Naime u Norveškoj odrasta jedan dječačić koji se rodio u Rijeci, a ja sam mu barba. Nisam mu “onaj barba“ kojeg tako oslovite na ulici u htijenju da vam kupi cigarete na kiosku zato što ste maloljetni, kada želite saznati put do Muzeja djetinjstva ili pak lokaciju zakutne Ulice Šišmiš što malo Riječana zna da uopće postoji u njihovom gradu. Barba sam mu po krvi. Gustoj, ljepljivoj, neprozirnoj, slanoj, primorskoj i hrvatskoj krvi. Dakle, životni put je mog nećaka zajedno s roditeljima odveo u Norvešku. Kupio sam mu majicu s motivima HNK Rijeke da je nosi u vrtiću i da nikada ne zaboravi odakle je ponikao. Plavokosi norveški derani zasigurno će ga s nemalom dozom ironije priupitati koji je to klub i s visine mu reći da za njega nikada nisu čuli. Učtiv kakav jest vjerojatno će im pažljivo i podrobno objasniti koji je to klub i gdje se nalazi. Da sam kojim slučajem na njegovom mjestu, neučtiv kakav jesam prilično nediplomatski bih im na bestidnu provokaciju odgovorio sljedeće: “To vam je klub s toplog Mediterana, točnije from Kroejša koji će sve te vaše norveške i skandinavske Rosenberge, Moldee, Lilleströme, Branne, Vikingure i ostale kurce palce naprašiti u debelom hendikepu u kvalifikacijama za Europa Ligu. Kužite?“

Komentari

komentari

Source URL: http://www.hocuri.com/hrvatske-sjekire-i-norveska-suma/