Ili u Škotsku ili Makedoniju

Ili u Škotsku ili Makedoniju

Rijeka je saznala svojeg protivnika u drugom pretkolu Europa lige. Biti će to pobjednik iz susreta između Shkendije iz Makedonije i Abredeena iz Škotske . Prva utakmica se igra na Kantridi 16.srpnja, a uzvrat je sedam dana kasnije. Shkendija i Aberdeen svoje susrete igraju 2. odnosno 9. srpnja, te ćemo nakon toga znati koja momčad stiže na Kantridu.

 

KF_ShkendiaFK Shkëndija Tetovo

Shkendija je nogometni klub osnovan 1979. godine u Tetovu od strane Albanske nacionalne manjine. Početnih nekoliko godina su se natjecali u nižim razredima jugoslavenskoga nogometa, da bi raspadom federacije krenuli iznova u posljednjem rangu makedonskog nogometa. Nakon ulaska u prvu ligu , u sezoni 2010./11. osvajaju svoj prvi naslov prvaka Makedonije te uskoro i Superkup. Shkkendija igra na gradskome stadionu u Tetovu koji prima 15.000 gledatelja.

U kvalifikacije za Europa ligu su se plasirali zahvaljujući trećoj poziciji u nacionalnome prvenstvu. Od trenutka osnutka kluba, pa sve do danas, odigrali su samo tri utakmice pod okriljem UEFA-e i u sve tri su eliminirani. Od Partizana 2011., Portadowna 2012. i Zimbru Kišnjeva prošle sezone.

Za momčad Shkkendije nastupaju većinom Albanci s makedonskim putovnicama, dok napad predvodi bivši igrač Slaven Belupa, Bojan Vručina. Klub su u sezoni 2014./2015. sa klupe vodili Roy Ferenčina te Ardijan Kozniku.

 

aberdeen-logoAberdeen FC

Aberdeen je jedan od slavnijih škotskih nogometnih klubova koji postoji već 112 godina. Nastupaju na Pittodrie stadionu izgrađenom 1899. godine, a koji prima 21.000 gledatelja. Upravo njihov stadion je bio prvi u cijeloj Velikoj Britaniji koji je bio u potpunosti natkriven i sva mjesta su bila sjedeća. Možda najvažnija asocijacija na Aberdeen je veliki Sir Alex Ferguson koji je od 1978. do 1986. godine vodio “The Donse” te osvojio tri naslova prvaka, četiri škotska Kupa, Europski Kup kupova, Europski superkup i jedan  Liga kup.

Uz ta tri naslova prvaka Škotske, Aberdeen ima jedan iz 1955. godine. Nacionalni kup su osvajali 7 puta, a Liga kup 6. Prošlu su sezonu završili na drugom mjestu škotske Premier lige iza neprikosnovenog Celtica. U momčadi igraju isključivo igrači sa britanskog govornog područja, te je teško izdvojiti nekog igrača koji bi se posebno istaknuo.

 

 

 

 

 

 

Komentari

komentari


Related Articles

Drugi kolosjek, ista Lokomotiva

Nakon lakog dvokoraka u Kupu očekuje nas još jedan susret Rijeke i Mamićeve momčadi za odgoj igrača. U zadnjem susretu

Pod stijenama Kantride – Christian Brozović

Intervju našeg člana u emisiji Pod stijenama Kantride urednika Korada Vujnovića. KV: Najprije ćemo razgovarati o jednom novom navijačkom portalu.

Dominantno i ubojito

U proteklih nekoliko godina našega HNL-a, prvoligaš iz Pule je promijenio nekoliko imena. Od Uljanika, do Pule Staro Češko, Pule