Kako je klub poslovao u 2018. godini?

by Hoću Ri | 23/06/2019 16:49

Iako se ne radi o javno dostupnim podacima, pojedine specijalizirane web stranice već raspolažu statističkim podacima o poslovanju domaćih firmi, a HNK Rijeka je, iako naravno klub, isto tako i sportsko dioničko društvo, odnosno firma.

Klub je u 2018. godini ostvario 93 milijuna kuna prihoda od prodaje, a što je 14% više u odnosu na prethodnu godinu. Kako se prihodi od prodaje u prijašnjim godinama većinom odnose na prihode od sponzorstava, TV prava, transfera, prodaje ulaznica i ostalo za pretpostaviti je da isto čini prihode i u 2018. godini. Kako su ostale stavke teško značajno rasle, za pretpostaviti je da su porasli prihodi od transfera – u 2018. godini otišli su/prodani su Matei, Tomasov, Elez, Mišić, Vešović… pod kojim uvjetima je otišao Gavranović možda nikada nećemo niti znati, a Bradarić je formalno do siječnja 2019. godine bio na posudbi, barem prema transfermarktu.

Ostali prihodi iznosili su 16 milijuna kuna što je značajan pad od 73%. Isto je razumno, ako znamo da ostale prihode većinom čine prihodi od UEFA nagrada (neuspjeh u Europi) i u manjem dijelu donacija.

Uz dodatak financijskih prihoda, ukupni prihodi su 111 milijuna kuna, što je pad od 23% u odnosu na rekordnu 2017. godinu.

Istovremeno, ostvareno je 114 milijuna kuna rashoda, što ukupno daje relativno mali gubitak u poslovanju od 3 milijuna kuna. Ukupni rashodi pali su za 20-ak%.

Najveći udio u troškovima čine materijalni troškovi u kojima su uobičajeno najviše stavke naknade igračima i trenerima, intelektualne usluge te najam kampa. Ti troškovi razumno su pali za 31%, dijelom i zbog utjecaja neuspjeha u Europi (koji povlači i bonuse igračima i troškove putovanja) te neisplate izvanrednih bonusa za osvajanje naslova (navodno su isti u slučaju duple krune iznosili čak 2 milijuna eura), kao što je to bio slučaj u 2017. godini. Možemo zaključiti da je pad troškova razuman.

Ostali troškovi iznose 19 milijuna kuna i viši su za 46% u odnosu na prethodno razdoblje. Iste većinom čine naknade savezima, reprezentacija, ali i naknade za transfer igrača (agenti) i upravo u ovoj zadnjoj stavci možemo tražiti vjerojatne razloge povećanja.

Kod ostalih troškova nema iznenađenja, troškovi hladnog pogona (kancelarija) su i dalje na razini od 2,8 milijuna kuna godišnje dok je stavka vrijednosnog usklađenja u iznosu 3,3 milijuna kuna vjerojatno posljedica otežane naplate nekog transfera (Maleš u Kinu?).

Što se tiče bilance, uočljiv je pad potraživanja na 21,7 milijuna kuna (32% manje) i novca na 11 milijuna kuna (72% manje) u odnosu na ranije razdoblje.

Povećana je kratkotrajna financijska imovina za 36%, na 25,7 milijuna kuna. Kratkotrajnu financijsku imovinu u prethodnim razdobljima činile su pozajmice dane povezanoj firmi Stadion Kantrida d.o.o., koja je vlasnik i upravitelj kampa i zamjenskog stadiona na Rujevici.

Klub ima minimalno dugoročnih obveza, međutim ima kratkotrajne financijske obveze od 25 milijuna kuna (rast od 54%). U prethodnom razdoblju to su bile pozajmice od Social Sporta i povezanih firmi. Obveze prema dobavljačima iznosile su 17,5 milijuna kuna, a što je značajan pad od 65% u odnosu na prethodno razdoblje.

Sveukupno gledajući, u 2018. godini očito je došlo do određenog „restrukturiranja“ pri čemu je pala i imovina i obveze, pokazatelji poslovanja su ponešto lošiji, međutim opći dojam je da klub i dalje funkcionira od vlastitog rada. Međutim, za „mirno more“ vjerojatno će trebati i ili iskorak u Europi ili adekvatne prodaje u ljetnom prijelaznom roku, budući da je poslovanje do kraja ljeta pokriveno dobrim dijelom iz transfera Žute i Hebera. Klub će ponovno ostvariti i 20-ak milijuna kuna od svojih redovnih prihoda – prodaje karata, sponzorstava, TV prava, donacija i slično te određenu cifru od UEFA-e, bez obzira na plasman u Europi budući da klub dobiva određeni iznos i kao solidarnu raspodjelu ako se netko od drugih klubova iz HNL-a plasira u Europu (dinamo gotovo sigurno). Procjena je da bi barem 4 milijuna eura ovo ljeto, leglo kao naručeno….

Klub je pupčanom vrpcom vezan za firmu Stadion Kantrida d.o.o., stoga je zanimljivo proučiti i njeno poslovanje. Ista je ostvarila 15,8 milijuna kuna prihoda i 14,1 milijuna kuna rashoda, a što daje dobit od 1,7 milijuna kuna. No, prije nekog velikog veselja, treba biti jasno da ta firma živi gotovo isključivo od najma kampa kojeg plaća klub. Kod troškova, značajno su porasli financijski rashodi, a kojeg pretežito čine kamate 2,1 milijuna kuna. Gotovo jednako su porasli i financijski prihodi, na 2,5 milijuna kuna što je vjerojatno posljedica pozitivnih tečajnih razlika budući da su dugoročne obveze većinom vezane za euro kao valutu.

Stadion Kantrida d.o.o. također je prošla kroz određeno „čišćenje“ pri čemu su pala i potraživanja i obveze. Najznačajnija stavka i dalje ostaju dugoročne obveze u iznosu 159 milijuna kuna što je gotovo identično visini tih obveza u 2017. godini. U 2017. godini te su obveze podijeljene između Social Sport 140 milijuna kuna, Grad Rijeka 9 milijuna kuna i HNK Rijeka 19 milijuna kuna. Vjerojatno je unutar ovih iznosa došlo do određenih pretumbacija pri čemu su obveze prema klubu vjerojatno rasle, dok su ostale stavke padale, no za to ćemo morati sačekati detaljnije financijske izvještaje.

Ako promatramo obje firme zajedno, primjetna je ovisnost firme Stadion Kantrida o poslovanju kluba pri čemu ista čini značajan godišnji teret poslovanju kluba prije svega zbog samih troškova održavanja kampa i zamjenskog stadiona, a zatim i zbog vjerojatnih otplata dugoročnih obveza. Činjenica je i da je značajan dio potraživanja kluba (i prema dobavljačima i kratkotrajna financijska imovina) vezan za firmu Stadion Kantrida d.o.o., a koja te obveze sigurno ne može vraćati što čini „blokiranim“ dio imovine. Isto sigurno utječe na likvidnost.

Opći dojam je da je poslovanje kluba i dalje stabilno, a za pretpostavit je da će se, ovisno o uspjehu u Europi, u 2019. godini planovi kluba kretati na budžetu od oko 12 milijuna eura, a što je budžet nešto ispod razine 2016. godine (ne zaboravimo da se iz tog budžeta kasnije izrodila dupla kruna) i daljnji pad, no vjerojatno i sasvim realan i dostatan budžet za uspješnu plovidbu HNL-om i pokušaje napada na nešto više, ako se pruži prilika.

Vodstvu kluba treba čestitati na jednoj stvari, južni susjedi u zadnje dvije godine troše preko 160 milijuna kuna godišnje na ništa, a da ne spominjemo „najhrvackiji“ klub, naše sportske prijatelje iz Zagreba… U tim uvjetima, napravljeno je pravo malo čudo s dvije obrane drugog mjesta i kupom u vitrinama…

Ono što bi leglo kao budali šamar je jedan lijepi višemilijunski izlazni transfer koji bi bio pravi bronhi za klupske financije… Eh da nam je sada opet neki Krama…

Ljeto će biti vruće, navijajmo za uspjehe na svim poljima jer ono što se dogodi do kraja prijelaznog roka i kvalifikacija u Europi vjerojatno će značajno usmjeriti klub u narednom razdoblju…

Komentari

komentari

Source URL: http://www.hocuri.com/kako-je-klub-poslovao-u-2018-godini/