Kekove muke sa sastavom

Kekove muke sa sastavom

Kroz tek nešto manje od 36 sati čeka nas utakmica koja će nam pokazati da li i dalje možemo sanjati proljeće u Europi ili ćemo preostala tri europska susreta odigrati za nagradu. Dojam je da je ovaj, deveti po redu, europski susret ovog ljeta/jeseni, susret koji privlači najmanje pozornosti kvarnerskog nogometnog puka. Nakon poraza u Puli, u kojem Rijeka nije pružila toliko lošu partiju, koliko je loš sam rezultat, pred momcima Matjaža Keka, ali i samog stratega “bijelih” je prilika da se pred bitne okršaje u “močvari”, iskupe pobjedom u Beču.

 

Pred Matjažom Kekom najteži je posao – odabrati (i pogoditi) početnih 11. Da se malo približimo razmišljanjima mariborskog stratega sa (privremenim) boravištem na Kvarneru izvukli smo sastave Rijeke na europskim gostujućim susretima ove sezone, kao i u dva susreta koji su nam bili “make or break”, domaćim protiv Red Bull Salzburga i Olympiacosa.

 

TNS

Sluga – Ristovski, Župarić, Elez, Žuta – Bradarić, Mišić – Vešović (51′ Gavranović), Gorgon (67′ Črnic), Matei – Heber (63′ Đoković)

 

Red Bull Salzburg

Sluga – Ristovski, Župarić, Elez, Vešović – Kvržić (72′ Žuta), Bradarić, Mišić, Heber (58′ Maleš) – Gavranović (87′ Jelić), Gorgon

 

Olympiacos

Sluga – Vešović, Župarić, Elez, Žuta – Maleš, Bradarić – Heber (88′ Martić), Mišić, Gorgon (77′ Črnic) – Gavranović (72′ Jelić)

 

U sva tri susreta su od prve minute počeli Sluga, Vešović (popularni “Multipraktik” jednom je započeo na desnom beku, jednom na lijevom beku i jednom na desnom krilu), Župarić, Elez, Mišić, Bradarić, Gorgon i Heber.  Čak 8 igrača koji su, uz Žutu i Gavranovića, kostur naše ekipe. Kako su svi oni, osim Hebera, spremni, za očekivati je da tih 9 igrača krene od prve. Prema tome, traže se igrači na 2 pozicije – u većini opcija su to desno krilo i polušpica.

 

Sluga – Vešović, Župarić, Elez, Žuta – Mišić, Bradarić – Mr. X, Mr. Y, Gorgon – Gavranović

 

Ako uzmemo pretpostavku da će ova ekipa startati imamo par opcija:

 

1.) Acosty, Kvržić ili Črnic na desnom krilu, Pavičić na AMC (polušpica, popularna pozicija “Franko”).

Sluga – Vešović, Župarić, Elez, Žuta – Bradarić, Mišić – Acosty/Kvržić/Črnic, Pavičić, Gorgon – Gavranović

 

2.) Maleš na središnjem veznom, Mišić malo ispred njega i Bradarića, no ne toliko ofenzivan kao Pavičić. Kvržić, Črnic ili Acosty na desnom krilu. 

Sluga – Vešović, Župarić, Elez, Žuta – Maleš, Bradarić – Acosty/Kvržić/ČrnicMišić, Gorgon – Gavranović

 

3.) Gorgon na polušpici, Acosty, Kvržić ili Črnic na desnom, a Matei na lijevom krilu. 

Sluga – Vešović, Župarić, Elez, Žuta – Bradarić, Mišić – Acosty/Kvržić/Črnic, Gorgon, Matei – Gavranović

 

4.) Mavrias na desnom beku, Vešović na desnom krilu. Tu imamo pod opcije sa Pavičićem na polušpici, a Gorgonom na lijevom krilu, ali i sa Mateijem (ili Kvržićem, Črnicem ili Acostyjem) na lijevom krilu, a Gorgonom na polušpici.

a.) Sluga – Mavrias, Župarić, Elez, Žuta – Mišić, Bradarić – VešovićPavičić, Gorgon – Gavranović

b.) Sluga – Mavrias, Župarić, Elez, Žuta – Mišić, Bradarić – VešovićGorgon, Matei/Acosty/Kvržić/Črnic – Gavranović

 

Ono što treba imati na umu je da je Črnic dobio priliku u zadnjih par susreta, a nije se iskazao, da je Kvržić ispao iz ekipe, u Europi je, obično, davao puno i Kek zna šta od njega može dobiti, dok je Acosty u jednom trenu došao na prag prvih 11, a onda izgubio mjesto od Črnica. Tu je i Matei koji je, uz Gorgona, opcija lijevo, no Kek je tu znao stavljat Kvržića, ali i Vešovića, što se je u nekim ranijim europskim jesenima pokazalo vrlo uspješno.

 

Uz gostujuće susrete u Europi u obzir treba uzeti i dva susreta na zamjenskom stadionu na Rujevici, uzvratne susrete sa Red Bull Salzburgom i Olympiacosom koji su nam bili kvalifikacijski, a to je i ovaj susret u Beču. U tim susretima je Rijeka istrčala u sljedećim sastavima:

 

Red Bull Salzburg

Sluga –  Ristovski, Elez, Župarić, Vešović – Bradarić, Maleš – Kvržić (87′ Heber), Mišić, Gorgon – Gavranović  (74′ Jelić)

 

Olympiacos

Sluga (50′ Prskalo) – Martić, Župarić, Elez, Vešović – Bradarić (77′ Matei), Maleš – Gorgon (62′ Kvržić), Mišić, Heber – Gavranović

 

U oba susreta je od prve krenuo Maleš, a Mišić je bio na vrhu trokuta sa njim i Bradarićem. Na desnom beku su nam u oba susreta bili igrači koji više nisu u Rijeci (Ristovski i Martić), a u susretu sa Grcima je Vešović bio na lijevom beku zbog crvenog Žuti u Pireju. U oko upada i ono što je već ranije spomenuto, a to je da je u oba susreta Kek koristio Kvržića, igrača za kojeg zna koliko od njega može dobit u Europi.

 

Susret kod Milana namjerno je ostavljen kao poseban slučaj pošto je u njemu Kek izmiksao maksimalno, te isti izvan nekih njegovih šablona.

 

Milan

Sluga – Vešović, Župarić, Elez, Žuta – Mišić, Bradarić – Kvržić (od 58′ Acosty), Pavičić (od 71′ Maleš), Heber – Puljić (od 80′ Črnic)

 

Tu opet imamo onu, možemo ju nazvati defanzivnu, osovinu koju Kek ipak najviše koristi, a to je Sluga – Vešović, Župarić, Elez, Žuta – Mišić, Bradarić. Ono gdje dolazi do totalnog miksa je napadačka linija u kojoj su praktično svi igrači koji su ili novi ili iz drugog plana (osim Hebera, koji iako novi, se je nametnuo kao starter). Kek tvrdi, a nema razloga da mu se ne vjerue, da je razlog Gavranovićevog neigranja bila je ozljeda, a ista je Gorgona stavila postrani ponešto duži vremenski period. U napadu nam je igrao jedini nominalni napadač osim Gavranovića, Puljić (Jelić nije registriran), na polušpici Pavičić, dok je desna strana opet ona na kojoj kreće Kvržić, a ulazi Acosty. Zanimljiva je i zamjena Maleš-Pavičić sredinom drugog dijela.

 

Baš ovaj susret dosta dobro pokazuje Kekovu filozofiju, uigrana zadnja linija i veza (iako po određenim partijama ta uigranost pada u vodu ), te ipak malo kombiniranja u ofenzivi. Doduše, Kek sad ima oporavljenog Punčeca, no iz svega prikazanog, teško je za očekivati da baš u ovom susretu zamjeni Eleza njime.

 

Ako će se kao primjer za ovu utakmicu uzeti “classic Kek” onda ekipa koja će istrčati na Stadion Ernst Happel mogla biti sljedeća:

 

Sluga – Vešović, Župarić, Elez, Žuta – Bradarić, Maleš – Kvržić, Mišić, Gorgon – Gavranović

 

To bi bila formacija u kojoj je Maleš na svojevrsnom osiguraču, a ispred njega Mišić i Bradarić, no Mišić sa više slobode u napadu, no osjetno manje nego da tu igraju Gorgon ili Pavičić.

 

Sastav koji bi moža bio i najbliži ono lanjskom, a radio bi se tek o zamjeni dva igrača (tri kad se u obzir uzme ozljeda Prskala, no Sluga je već neko vrijeme No. 1 ovogodišnje Rijeke) u odnosu na šampionsku ekipu (Ristovski – Mavrias, te Andrijašević – Pavičić):

 

Sluga – Mavrias, Župarić, Elez, Žuta – Mišić, Bradarić – Vešović, Pavičić, Gorgon – Gavranović

 

Pred nama je izrazito zanimljivih 90 minuta igre na obalama Dunava, a jedini mjerodavan (i odgovoran) je Matjaž Kek. Trener koji je stvorio ovu ekipu i koji je pod Učku donio povijesni bujol.

 

.

Komentari

komentari


Related Articles

Sezona svih sezona

22. svibnja 2017. godine. Dan prvaka, dan kada su napokon uslišene sve molitve, sve želje navijača HNK Rijeke. Dan kada

Miran kraj za novi početak

Nakon depresivnog utorka gdje Rijeka nije smogla snage i umijeća nadvladati Dinamo, bolju terapiju od susreta s Hajdukom ne bi

Počinje Festival sporta osoba s invaliditetom

9. siječnja u 11 h u prostoru Ri Infa održana press konferencija na kojoj je najavljen Festival sporta osoba s