Kekove muke sa sastavom

Kekove muke sa sastavom

Kroz tek nešto manje od 36 sati čeka nas utakmica koja će nam pokazati da li i dalje možemo sanjati proljeće u Europi ili ćemo preostala tri europska susreta odigrati za nagradu. Dojam je da je ovaj, deveti po redu, europski susret ovog ljeta/jeseni, susret koji privlači najmanje pozornosti kvarnerskog nogometnog puka. Nakon poraza u Puli, u kojem Rijeka nije pružila toliko lošu partiju, koliko je loš sam rezultat, pred momcima Matjaža Keka, ali i samog stratega “bijelih” je prilika da se pred bitne okršaje u “močvari”, iskupe pobjedom u Beču.

 

Pred Matjažom Kekom najteži je posao – odabrati (i pogoditi) početnih 11. Da se malo približimo razmišljanjima mariborskog stratega sa (privremenim) boravištem na Kvarneru izvukli smo sastave Rijeke na europskim gostujućim susretima ove sezone, kao i u dva susreta koji su nam bili “make or break”, domaćim protiv Red Bull Salzburga i Olympiacosa.

 

TNS

Sluga – Ristovski, Župarić, Elez, Žuta – Bradarić, Mišić – Vešović (51′ Gavranović), Gorgon (67′ Črnic), Matei – Heber (63′ Đoković)

 

Red Bull Salzburg

Sluga – Ristovski, Župarić, Elez, Vešović – Kvržić (72′ Žuta), Bradarić, Mišić, Heber (58′ Maleš) – Gavranović (87′ Jelić), Gorgon

 

Olympiacos

Sluga – Vešović, Župarić, Elez, Žuta – Maleš, Bradarić – Heber (88′ Martić), Mišić, Gorgon (77′ Črnic) – Gavranović (72′ Jelić)

 

U sva tri susreta su od prve minute počeli Sluga, Vešović (popularni “Multipraktik” jednom je započeo na desnom beku, jednom na lijevom beku i jednom na desnom krilu), Župarić, Elez, Mišić, Bradarić, Gorgon i Heber.  Čak 8 igrača koji su, uz Žutu i Gavranovića, kostur naše ekipe. Kako su svi oni, osim Hebera, spremni, za očekivati je da tih 9 igrača krene od prve. Prema tome, traže se igrači na 2 pozicije – u većini opcija su to desno krilo i polušpica.

 

Sluga – Vešović, Župarić, Elez, Žuta – Mišić, Bradarić – Mr. X, Mr. Y, Gorgon – Gavranović

 

Ako uzmemo pretpostavku da će ova ekipa startati imamo par opcija:

 

1.) Acosty, Kvržić ili Črnic na desnom krilu, Pavičić na AMC (polušpica, popularna pozicija “Franko”).

Sluga – Vešović, Župarić, Elez, Žuta – Bradarić, Mišić – Acosty/Kvržić/Črnic, Pavičić, Gorgon – Gavranović

 

2.) Maleš na središnjem veznom, Mišić malo ispred njega i Bradarića, no ne toliko ofenzivan kao Pavičić. Kvržić, Črnic ili Acosty na desnom krilu. 

Sluga – Vešović, Župarić, Elez, Žuta – Maleš, Bradarić – Acosty/Kvržić/ČrnicMišić, Gorgon – Gavranović

 

3.) Gorgon na polušpici, Acosty, Kvržić ili Črnic na desnom, a Matei na lijevom krilu. 

Sluga – Vešović, Župarić, Elez, Žuta – Bradarić, Mišić – Acosty/Kvržić/Črnic, Gorgon, Matei – Gavranović

 

4.) Mavrias na desnom beku, Vešović na desnom krilu. Tu imamo pod opcije sa Pavičićem na polušpici, a Gorgonom na lijevom krilu, ali i sa Mateijem (ili Kvržićem, Črnicem ili Acostyjem) na lijevom krilu, a Gorgonom na polušpici.

a.) Sluga – Mavrias, Župarić, Elez, Žuta – Mišić, Bradarić – VešovićPavičić, Gorgon – Gavranović

b.) Sluga – Mavrias, Župarić, Elez, Žuta – Mišić, Bradarić – VešovićGorgon, Matei/Acosty/Kvržić/Črnic – Gavranović

 

Ono što treba imati na umu je da je Črnic dobio priliku u zadnjih par susreta, a nije se iskazao, da je Kvržić ispao iz ekipe, u Europi je, obično, davao puno i Kek zna šta od njega može dobiti, dok je Acosty u jednom trenu došao na prag prvih 11, a onda izgubio mjesto od Črnica. Tu je i Matei koji je, uz Gorgona, opcija lijevo, no Kek je tu znao stavljat Kvržića, ali i Vešovića, što se je u nekim ranijim europskim jesenima pokazalo vrlo uspješno.

 

Uz gostujuće susrete u Europi u obzir treba uzeti i dva susreta na zamjenskom stadionu na Rujevici, uzvratne susrete sa Red Bull Salzburgom i Olympiacosom koji su nam bili kvalifikacijski, a to je i ovaj susret u Beču. U tim susretima je Rijeka istrčala u sljedećim sastavima:

 

Red Bull Salzburg

Sluga –  Ristovski, Elez, Župarić, Vešović – Bradarić, Maleš – Kvržić (87′ Heber), Mišić, Gorgon – Gavranović  (74′ Jelić)

 

Olympiacos

Sluga (50′ Prskalo) – Martić, Župarić, Elez, Vešović – Bradarić (77′ Matei), Maleš – Gorgon (62′ Kvržić), Mišić, Heber – Gavranović

 

U oba susreta je od prve krenuo Maleš, a Mišić je bio na vrhu trokuta sa njim i Bradarićem. Na desnom beku su nam u oba susreta bili igrači koji više nisu u Rijeci (Ristovski i Martić), a u susretu sa Grcima je Vešović bio na lijevom beku zbog crvenog Žuti u Pireju. U oko upada i ono što je već ranije spomenuto, a to je da je u oba susreta Kek koristio Kvržića, igrača za kojeg zna koliko od njega može dobit u Europi.

 

Susret kod Milana namjerno je ostavljen kao poseban slučaj pošto je u njemu Kek izmiksao maksimalno, te isti izvan nekih njegovih šablona.

 

Milan

Sluga – Vešović, Župarić, Elez, Žuta – Mišić, Bradarić – Kvržić (od 58′ Acosty), Pavičić (od 71′ Maleš), Heber – Puljić (od 80′ Črnic)

 

Tu opet imamo onu, možemo ju nazvati defanzivnu, osovinu koju Kek ipak najviše koristi, a to je Sluga – Vešović, Župarić, Elez, Žuta – Mišić, Bradarić. Ono gdje dolazi do totalnog miksa je napadačka linija u kojoj su praktično svi igrači koji su ili novi ili iz drugog plana (osim Hebera, koji iako novi, se je nametnuo kao starter). Kek tvrdi, a nema razloga da mu se ne vjerue, da je razlog Gavranovićevog neigranja bila je ozljeda, a ista je Gorgona stavila postrani ponešto duži vremenski period. U napadu nam je igrao jedini nominalni napadač osim Gavranovića, Puljić (Jelić nije registriran), na polušpici Pavičić, dok je desna strana opet ona na kojoj kreće Kvržić, a ulazi Acosty. Zanimljiva je i zamjena Maleš-Pavičić sredinom drugog dijela.

 

Baš ovaj susret dosta dobro pokazuje Kekovu filozofiju, uigrana zadnja linija i veza (iako po određenim partijama ta uigranost pada u vodu ), te ipak malo kombiniranja u ofenzivi. Doduše, Kek sad ima oporavljenog Punčeca, no iz svega prikazanog, teško je za očekivati da baš u ovom susretu zamjeni Eleza njime.

 

Ako će se kao primjer za ovu utakmicu uzeti “classic Kek” onda ekipa koja će istrčati na Stadion Ernst Happel mogla biti sljedeća:

 

Sluga – Vešović, Župarić, Elez, Žuta – Bradarić, Maleš – Kvržić, Mišić, Gorgon – Gavranović

 

To bi bila formacija u kojoj je Maleš na svojevrsnom osiguraču, a ispred njega Mišić i Bradarić, no Mišić sa više slobode u napadu, no osjetno manje nego da tu igraju Gorgon ili Pavičić.

 

Sastav koji bi moža bio i najbliži ono lanjskom, a radio bi se tek o zamjeni dva igrača (tri kad se u obzir uzme ozljeda Prskala, no Sluga je već neko vrijeme No. 1 ovogodišnje Rijeke) u odnosu na šampionsku ekipu (Ristovski – Mavrias, te Andrijašević – Pavičić):

 

Sluga – Mavrias, Župarić, Elez, Žuta – Mišić, Bradarić – Vešović, Pavičić, Gorgon – Gavranović

 

Pred nama je izrazito zanimljivih 90 minuta igre na obalama Dunava, a jedini mjerodavan (i odgovoran) je Matjaž Kek. Trener koji je stvorio ovu ekipu i koji je pod Učku donio povijesni bujol.

 

.

Komentari

komentari


Related Articles

Novajlija na otvaranju prvenstva

Rijeka u subotu, sa početkom u 21:00, na zamjenskom stadionu na Rujevici kreće u novi pohod na Bujol. Prema dostupnim informacijama

Rijeka remizirala protiv branitelja naslova Europa lige

Rijeka – Sevilla 2:2 (0:1) Rijeka – Stadion Kantrida. Utakmica 2. kola skupine G UEFA Europa lige. Gledatelja: 9.256. Suci:

Uvod u novu sezonu Prve HNL: pripreme i prijelazni rok (HNK Rijeka)

U posljednjem dijelu analize priprema i prijelaznog roka hrvatskih prvoligaša kao uvod u novu sezonu Prve HNL na redu je HNK