Kramarić potpisao za Leicester!

Kramarić potpisao za Leicester!

Andrej Kramarić novi je član engleskog premijerligaša Leicestera, rezultat je to čak trodnevnih pregovora. Manje bitna stavka za HNK Rijeku je ona gdje su pregovori i zapeli, no dogovor Chelesa i novog kluba Andreja također je postignut, ukoliko “lisice” ispadu iz lige, Roman Abramovič i društvo imat će pravo prvokupa donedavnog riječkog dragulja.

 Nemamo naviku pisati markove konake o transferima, ali ovaj put smatramo da treba napraviti iznimku. Ipak se radi  o najvećem transferu našeg kluba u povijesti. Odličan posao u kojem je Rijeka za svog najboljeg igrača uprihodila 10 000 000€, još 2 milijuna Rijeci bi trebalo pripasti kroz određene bonuse.  To je cifra koja je više nego 10 puta viša one koja je uložena u njegov transfer, plaće i bonuse dok je bio igrač Rijeke.

Danima smo bili bombardirani raznim insajderskim informacijama određenih piskarala iz raznih domaćih i stranih medija. Piskarala koji Kantridu ne bi mogli naći niti pomoću GPS-a. Bili smo svjedoci ping-ponga informacija “iz povjerljivog, ali neimenovanog izvora bliskom klubu” raznih „morning starova“ i „dnevnih vijesti“, preuzimanja informacija, likovanja kad bi plasirali razne klauzule ili cifre za koje ne bi mogli kupiti niti lijevu Andrejevu kopačku. Lagano su zašutjeli kad su ostali izgubljeni u svom jalu. Neki su čak i nazivali Leicester City tigrovima. Toliko o kompetentnosti hrvatskih sportskih novinara. Malo jal, malo čisto neznanje. No sad je i to iza nas. Kramarić i Rijeka su svoju lijepu priču završili, a piše se nova. U srcu engleskog Midlandsa.

Ponos i žal

Osjećaji su pomiješani. Navijač je razočaran odlaskom najboljeg igrača u pola sezone, ali realist prihvaća da je Andrej prerastao našu nogometnu močvaru i njenog jedinog labuda, Rijeku. Ostaje ponos. Ponos na klub koji je profesionalno odradio ovaj transfer u svom interesu, ali i u interesu igrača. Ponos na igrače Rijeke i trenera Keka uz koje i zbog kojih je Andrej danas neusporedivo kvalitetniji igrač nego je bio pred malo manje od godinu i pol dana. Ponos da je jedan takav igrač uveseljavao publiku na našoj Kantridi.

Prosječan navijač Rijeke o samom Leicesteru zna jako malo. U narednim redovima ćemo vas pobliže upoznati i sa gradom Leicesterom, ali i njegovim ponosom, Leicester City Football Clubom.

Srce East Midlandsa

Leicester se nalazi u regiji koja se naziva East Midlands. Leži na rijeci Soar što posebno veseli Tomečaka koji će imati gdje za otići na ribolov kad dođe Andreju u posjet. Leicester je skoro tri puta veći od Rijeke (cca. 330 000 stanovnika), a  u širem gradskom području živi čak pola milijuna stanovnika. Po veličini je to deseti grad u Engleskoj. Kao i većina velikih gradova u Engleskoj imigranti imaju veliki udio u stanovištvu. Čak 33% stanovnika Leicestera rođeni su van Velike Britanije. Zanimljivo je da u gradu ima više žena, te da na 100 žena dolazi 92 muškarca.

To je grad bogate povijesti, a u rimsko doba je bio poznat kao Ratae Corieltauvorum, dok je u jednom dijelu svoje povijesti bio i dio danske provincije Danelaw. Tada je nosio ime Ledecestre. Veliki razvoj doživio je u vrijeme industrijske revolucije u čijem je bio samom središtu. Za razliku od većine gradova na otoku, Leicester je sačuvao puno svojih povijesnih ostataka poput rimske kaldrme ili dvorca. Na rubu grada se nalazi državna šuma (National Forest), velika šuma u nastajanju, projekt za očuvanje bio-raznolikosti. Popularno izletište tog kraja.
Leicester je tradicionalno središte tekstilne industrije, ali i preciznog strojarstva. Ponos grada je tvornica satova koja je razvila „brend“ „Gents’ of Leicester“, a ne postoji grad sa željezničkim kolodvorom koji nema njihov sat. Zanimljivost Leicestera je i činjenica da se u njemu nalazi najveća zatvorena tržnica u Europi. Grad se obično najbolje upozna na njegovoj placi, a ovo zvuči obećavajuće.

Putnika namjernika građanin Leicestera će uputiti u obilazak dvorca (Leicester castle) iz 11. stoljeća, a koji je sagrađen na ostacima starog gradskog zida iz rimskog doba, u Abbey Parku kroz koji protječe rijeka Soar, te Jewry Wall, ostatke rimske Ratae uz koji se nalazi i muzej Leicestera i Leicestershirea (regija oko grada), te Crkva Sv. Nikole, najstarija crkva u gradu. Zanimljivo je da je u gradu pokopan i Kraj Richard III, a njegove kosti će ove godine biti prenesen u gradsku Katedralu. Ovo su jamačno atrakcije grada koje će najviše zanimati našeg klupskog povjesničara sa Grobnika.

Kao multikulturalni grad Leicester je domaćin najvećeg karipskog festivala izvan Londona, gay parade pod imenom Leicester Pride, te najvećeg indijskog festivala van indijskog subkontinenta koji se odvija sa vrijeme hindu festivala svjetlosti zvanog Diwali. Možda i najveća atrakcija ovog grada je National Space Center koji se ubraja među najposjećenije engleske atrakcije. Sveučilište u Leicesteru je rangirano na 12. mjestu unutar Engleske. Leicesterska glazbena scena nije jedna od poznatijih na otoku, no grad je svijetu dao indie bend Kasabian, čiji su osnivači i navijači popularnih Lisica. Najpoznatiji stanovnik Leicestera je Adrian Mole, junak popularne knjige spisateljice Sue Townsend, a najpoznatija stanovnica glumica McKenzie Lee.

Leicester je poznati sportski grad (čak ga nazivaju najsportskijim gradom na otoku). Ponos grada je Leicester City Football Club, ali neki drugi sportski kolektivi u drugim sportovima su puno uspješniji. Rugby momčad Leicester Tigers jedna je od najtrofejnijih europskih ekipa (dva puta prvak Europe, deset puta prvak Engleske), a kriket ekipa drži primat u lokalnom prvenstvu. Leicester Riders, osnovani 1967. najstariji je engleski košarkaški klub, a po dva puta su bili prvaci države i osvajači Kupa.

Komentari

komentari


Related Articles

Rijeka pregazila slovenskog prvoligaša

Rijeka je u sklopu priprema za nadolazeće prvenstvo odigrala i drugi pripremni susret i to protiv Rudara iz Velenja. Nakon

Miran kraj za novi početak

Nakon depresivnog utorka gdje Rijeka nije smogla snage i umijeća nadvladati Dinamo, bolju terapiju od susreta s Hajdukom ne bi

Pobjeda na slovenski pogon

Rijeka – Split 2:1 (2:0) Rijeka – Stadion Rujevica. Utakmica 16. kola MAXtv Prve HNL. Gledatelja: 5.201. Suci: Fran Jović,