Ličko rukovanje na osječkom travnjaku

Ličko rukovanje na osječkom travnjaku

Igrala se 29. minuta, Bezjak je nervozno odmahnuo rukom nezadovoljan sudačkom odlukom kako mu je lopta oduzeta bez prekršaja. Iako beznačajna po utakmicu, to zaista jest bila čudna odluka, obzirom da je do tog trenutka svaki kontakt suđen prekršajem, što je oduzelo mogućnost oduzimanja lopte u duelu. Sudac je momentalno zaustavio utakmicu, teatralno se stavio u prvim plan silom zviždaljke, kad već nema autoritet znanja i reputacije. Cinici bi rekli kako je sasvim zgodna slučajnost da je to Bezjaku treća opomena i nema ga u idućem kolu. Bila je to istini za volju barem deseta pogreškica u niti pola sata igre. Svaka sitna i nevina poput grude snijega, ali polako se počela kotrljati lavina.

Nikakve slučajnosti nije bilo tek koju minutu kasnije kada je Kurtović s leđa faulirao Tomasova, te puno nervoznije mahao i protestirao radi odluke Matoca. Tu pada priča o slobodnom sudačkom uvjerenju, kriteriju, autoritetu znanja, sucu kao nepristranom faktoru. Matoc se očito zabrinuo kako svi njegovi apsurdi s Rujevice protiv Dinama neće biti dostatni za visoko mjesto na ovogodišnjem izboru za suca godine i orden “Ličko rukovanje”. Sutkinja Šupe presudom Horvatinčiću se nametnula kao glavni favorit. Kako će se do kraja pokazati, odlučio je Matoc zato akumulirati bodove u nadi da će do kraja godine ipak biti dovoljno prilike za osvajanje nagrade. Ako i ne uspije, utješna nagrada je ulazak u klub hrvatskih sudačkih velikana “Bruno Marić”, nazvan po predvodniku nepristranog suđenja u Hrvata.

Gdje je u ovoj priči nogomet? Koliko nogometa na utakmici, toliko i u tekstu. Malo, pogotovo s riječke strane.

Moramo odati priznanje momčadi Osijeka koja je pružila svoj maksimum, odlučna potrošiti zadnji atom snage u borbi za bodove. Zaista im čestitam da su se dignuli iznad svih problema koje oko kluba imaju i odigrali frajersku utakmicu. U skladu s gornjim limitom vlastitih mogućnosti su pokušavali zaprijetiti Vargiću, te općenito parirati Rijeci. Loši vremenski uvjeti, težak teren i loše suđenje nisu bili najbolja reklama za HNL utakmicu, ali Osječani su dali svoj maksimalan doprinos kvaliteti i zanimljivosti utakmice.

Sada valja biti pošten i konstatirati da iako je Rijeka kvalitetnija momčad, nije se nametnula u utakmici i nije dala očekivani doprinos kvaliteti nogometa. Nesporno je sudac utjecao na konačni rezultat, ali pri ovolikoj razlici u kvaliteti igrača, Rijeka je morala napraviti više i ne dozvoliti prosipanje bodova – bilo aktivnijim napadima ili kvalitetnijim branjenjem vlastita gola. Osijek je stvorio previše prilika da bi mogli govoriti o granitnoj obrani. Vezni red se nije nametnuo u kontroli sredine terena, previše je tu bilo praznog hoda, otvorenih koridora i lutanja.

Uopće nema sumnje da će Kek detaljno secirati utakmicu i svakome reći što ga ide. Imao je gotovo nemoguću pripremu utakmice, dobar dio igrača je u klubu trenirao tek u petak. Kraj je polusezone, prvu ekipu više od trenera i forme igrača određuju ozljede i kartoni. Takva je situacija svima, ne samo Rijeci i ovo je period kada posebno do izražaja dolazi širina kadra. Iduće 4 utakmice do kraja polusezone su najrelevantnije testiranje jesu li širina i količina kvalitete u klubu na željenoj razini, te je li to dovoljno za željeni rezultat. Sucima unatoč.

Komentari

komentari

D. Peranić

D. Peranić

David Peranić je UEFA B licencirani trener, te ima višegodišnje iskustvo treniranja mlađih uzrasta.


Related Articles

FOTO: Riječka fešta na lovranski način

Tisuće navijača Rijeke pohrlile su večeras u Lovran, gradić mali na kvarnerskoj obali. Naš voljeni klub predstavio je momčad, dresove

Sanjaj, sanjaj srce moje

Prošla su već pusta ljeta otkako je barba Božo otišao na vječni počinak tamo među one uspravne, visoke, dostojanstvene i

Jesen 2014: Ukupna minutaža igrača

Polusezona je završila, a došlo je vrijeme za analize napravljenog. U idućim tjednima ćemo analizirati razne statistike i podatke koji