Magična noć u Europi

Magična noć u Europi

Emocije na maksimumu. Najdraži sudački zvižduk te pretople kolovoške večeri rasparao je nebo iznad Rujevice te aktivirao vulkan sreće i zadovoljstva. Uzvik radosti koji vrtimo po nekoliko puta na svojim novim mobilnim uređajima ili računalima, te Drago Ćosić koji nas je znao ljutiti ali su ovoga puta i njega ponijele emocije. Navijačka Rijeka je ponovno pjevala “Aufwiedersehen” jednoj momčadi, što nas je podsjetilo na europski put kojim je Kek započeo svoju avanturu. Tada je to bio onaj legendarni Stuttgart i prvi plasman u skupine Europske lige. Jučer je žrtva bio Salzburg, a nagrada je playoff Lige Prvaka i automatski plasman u te iste skupine sa početka euro avanture. Treći put.

Rijeka je jučer gorjela na terenu, ali i na tribinama. Ispit zrelosti položili su igrači, svi do jednoga, sa svojim pristupom, borbenošću, lucidnošću ali i vrlo visokom sportskom inteligencijom. Isti ispit položila je ona Rijeka i okolica koja diše za ovaj klub. Pakao tribina koje su nosile i u najtežim trenucima dizale igrače sa poda se mogao osjetiti puno dalje od same Rujevice. Pričamo opet o uzviku oduševljenja koji se čuo u okolnim kvartovima sve do Viškova i Matulja. Takva je to bila utakmica, i toliki je kamen pao sa srdaca osam tisuća duša natiskanih na tribine zamjenskog stadiona. Opet se ljudi vesele, opet se stranci grle, opet se javlja “alergija” koja tjera suzu na oko. 

Nekoliko dana nakon 71. rođendana, naš je klub zakoračio na korak do snova ali u predvorje tog raja na kojem smo odrasli gledajući televiziju i maštajući da će bijeli dres sa našim grbom jednoga dana stajati dole dok se ona lopta bude vijorila na centru, a sa zvučnika bude treštila svima poznata melodija Champions League. Evo nas sada tu, otvaramo vrata i govorimo “Dobar dan”. Stigla je Rijeka preko Dinama i Hajduka, prvaka Walesa i prvaka Austrije, do mjesta rezerviranog za velike dečke, za kremu svjetskog nogometa. Pa da i ne uspije u tom naumu, reći će da je bila tu i da je ponosno otišla u skupine Europa Lige. A i tamo će imati što za reći. Još osam velikih utakmica koje ćemo pažljivo bilježiti u arhive nogometa na Rječini. Osam utakmica za gušt i zadovoljstvo svih onih kojima srce svijetli bojama Rijeke. Novi plavo-bijeli pohodi po europskim zdanjima, novi osvojeni trgovi te nova slavlja sa junačinama u bijelim dresovima. 

Jučer su baš bili junačine. Pustili su “dušu” na travnjaku i zaslužili nagradu za taj trud. Protiv skuplje, renomiranije i bogatije momčadi, uspjeli su izaći kao pobjednici i svrstati sebe ali i svih nas uz bok velikih klubova starog kontinenta. Ona normalna hrvatska je jučer pljeskala Rijeci, prije svega na promociji našega grada, regije, države i na posljetku, na promoviranju najljepše sportske igre na svijetu. Koliko je samo srdaca jučer poskočilo pri svakom pokušaju “bikova” da probiju granitnu obranu Rijeke, koliko je samo živaca otišlo u nepovrat pri svakom pogledu na semafor i minute koje se čine kao sati. Ali to je sve upravo esencija nogometa. Bit igre koja do zadnjega trenutka drži svih nas za “muda” i odbrojava trenutke kada ćemo početi slaviti ili plakati. Zbog nogometa su ratovi započinjali, zbog nogometa su se brakovi raskidali, zbog nogometa su suze tekle, ali zbog nogometa “živimo”. 

Udinese ima jednu predivnu himnu u čijim riječima između ostalog stoji: “…c’è poi la notte magica l’Europa e una partita…”. Ovo je zaista bila magična noć u “Europi”. Na ponos svih nas koji liježu te se bude sa Rijekom. Sada kada sve ovo pročitate, odite na youtube i potražite himnu Lige prvaka. Odvrnite zvučnike neka svi čuju. Probajte se ne naježiti… izazivam vas!

foto: HRT sport

Komentari

komentari


Related Articles

Dobrodošla pauza

Ludih 19 dana je za nama i Rijeka (jedva dočekanu) na reprezentativnu stanku odlazi, u manje-više, dobrom rasploženju. Prolazak u

Rijeko nisi sama

Prožeti emocijama, uništavani nepravdom ali hrabri i moćni, dignuta čela i junački stisnutom šakom. To je Rijeka koja je prekjučer

“…moralo se i to jednom desiti…”

Još jedan niz nepobjedivosti Rijeke završen je sinoćnjim porazom od Hadjuka. Kako jedan popularni kantautor pjeva “moralo se i to