“Močo” na korak do sna za povijest kvarteta

“Močo” na korak do sna za povijest kvarteta

Za igrački kadar “vatrenih” posljednjih dana stižu samo loše vijesti. Milan Badelj će zbog rupture aduktora najvjerojatnije biti izostavljen s popisa putnika za Brazil, što je izborniku Kovaču stvorilo dodatne probleme oko selekcije. Prije Badelja, redom su otpadali Šimunić (suspenzija), Maleš (ozljeda gležnja), Iličević (ozljeda butnog mišića), Strinić (ozljeda zadnje lože), i Kranjčar (ozljeda zadnje lože).

Podsjećamo da 23 putnika za Brazil moraju biti odlučena najkasnije deset dana prije početka Svjetskog prvenstva. Budući da ono počinje 12. lipnja, krajnji rok za izbor igrača je podnedjeljak. Dok je nova ozljeda sigurno uzrok glavobolje za izbornika, Ivan Močinić, igrač karakteristika sličnih Badeljevim, bi mogao postati prvi igrač Rijeke na Svjetskom prvenstvu od 1982. godine.

Rijetko su igrači Rijeke imali čast sudjelovati na najvećoj svjetskoj nogometnoj smotri. Prvi igrač koji je igrao na Svjetskom prvenstvu je bio Petar Radaković, koji je 1962. u Čileu postigao ključan (i jedini riječki) pogodak na SP i to pobjedonosni pogodak protiv Zapadne Njemačke u četvrtfinalnoj utakmici. Prerano preminula legenda riječkog nogometa je, uz nastup protiv Nijemaca, odrigrala još četiri utakmice na tom SP, uključujući utakmice u skupini protiv Kolumbije i Urugvaja, polufinale protiv Čehoslovačke, te utakmicu za treće mjesto protiv domaćina.

Za sljedeći nastup igrača Rijeke na svjetskoj smotri se čekalo do 1982. godine, kada je izbornik Miljan Miljanić pozvao Ivu Jerolimova i Miloša Hrstića. Za razliku od polufinala izborenog 1962., na SP u Španjolskoj plavi nisu uspjeli proći skupinu. Od riječkih igrača, “Štrklja” Hrstić (s brojem 15 na leđima) je 17. lipnja 1982. odigrao cijelu utakmicu u Zaragozi protiv Sjeverne Irske, koja je završila bez golova. Na preostalim utakmicama protiv domaćina Španjolske i Hondurasa Hrstić nije ulazio u igru, kao ni Jerolimov u sve tri utakmice.

Zanimljivo je da je u Hrvatskoj selekciji jedino “petnaestica” ostala upražnjena. Hoće li Močo postati novi igrač Rijeke na Svjetskom prvenstvu nakon 32 godine dugog posta? Uskoro ćemo saznati.

Komentari

komentari


Related Articles

Obersnel u Barceloni, Messi na Kantridi?

Teško je od ničega stvoriti nešto. Prethodnik današnjeg sportskog direktora Nikica Dido Milenković najbolje je upoznat sa takvim principom rada.

Riječka simfonija,čin prvi

Postavljanjem izvanredne taktike u Maksimiru, Matjaž Kek je još jednom dokazao da je stručnjak za eliminacijske utakmice. Uspjeti uvjeriti iste

Stupnik slavio na Rujevici

U utakmici 11. kola 3. HNL – Zapad, nogometaši Stupnika bili su uspješniji od Rijeke II rezultatom 1-2. Niti po