U napad na prvo mjesto!

U napad na prvo mjesto!

Niti tri puna dana nakon što je pokoren Beč Rijeku čeka novi izazov, ovoga puta u sklopu 13. kola 1. HNL, na zamjenski stadion na Rujevici dolazi momčad Osijeka, ekipa koja u Rijeci nije osjetila slast pobjede već punih sedam godina (posljednja pobjeda bilo je onih sramotnih 1:5 na Kantridi 23.10.2010. godine). Velik i bitan je ovo susret za trupe Matjaža Keka pogotovo u svjetlu događanja na Derbi della Rezhimlija sinoć u Splitu. Popularni “El Rezhimlico” završio je podjelom bodova dva državna projekta, bebica na sisama državnih poduzeća, miljenika svih vlasti i sustava. Oni koji su taj susret gledali vele da je bilo vatreno, sa puno preokreta, a da je, trenutno povlašteniji od dva Režimka, opet poguran u vidu gola iz zaleđa, te oproštenog kaznenog udarca kod 2:2 u zadnjim sekundama susreta. Treba i to pribilježit u tekicu, dakako, i očekivati slično za tjedan dana na najružnijem stadionu na svijetu kada Rijeka gostuje kod najpovlaštenije momčadi svih vremena. Kako god, podjela bodova režimlija dovela je Rijeku u priliku da sa dvije pobjede u sljedeća dva susreta zasjedne na mjesto koje joj pripada – PRVO!

Dan kada je preplivan Dunav donio nam je, osim tri velika boda koja nas održavaju u igri za proljeće u Europi, i nekoliko ozljeda. Čini se da je najteža ona Eleza (koji danas ionako ne bi mogao igrati zbog kartona), no alarm pali i ponovna ozljeda Gorgona, te ona Bradarića. U slučaju da Heber i dalje nije spreman današnji susret bi Rijeka trebala započeti bez čak četiri igrača iz nominalnih prvih 11. Sa dužnim poštovanjem prema Osječanima, prvak države bi, i bez ta četiri igrača, danas morao upisati tri boda. I susret iz prve runde u Osijeku, koji je Rijeka izgubila, pokazao je da i sa igračem manje Rijeka ozbiljnija i kvalitetnija ekipa, te da su bodovi kraj Drave prosuti pukom nesrećom (i režijom čovjeka od krvi i mesa koji je dosudio kazneni udarac za Osijek kao da se radi o padu Soudanija u Vinkovicma). Na ruku igračima Rijeke ide i kvalitetan travnjak na zamjenskom stadionu u sklopu kampa na Rujevici, kao i “riječko” vrijeme koje nas čeka večeras.

Ekipa Osijeka koja je pretprila velike promjene u odnosu na lanjsku sezonu, drži se na odličnom četvrtom mjestu, te je četiri boda iza Rijeke. I njima danas fali nekoliko igrača, a pogotovo bitni su izostanci oba beka, Barišića lijevo i Šorše desno. Upitan je i back-up desni bek Matas, dok žute kartone ima Lyopa. Za očekivati je da će Zoran Zekić na bekovskim pozicijama krenuti sa ofenzivcima, Grgićem i Bočkajom, a nije za odbaciti i opcija da zadnju liniju napuče sa još jedinim stoperom i na taj način pokušaju zatvoriti prilaze vrlo dobrom Malenici. Veznu im liniju drže dva mlada igrača, Mioč i Mudražija, a postoji i opcija da prilaze golu zatvore uvođenjem nekadašnjeg igrača Rijeke Pušića. Najveća opasnost prijeti od albanskog dvojca u napadu, Grezda – Ejupi, a u zadnjim kolima se je nametnuo i Hajradinović.

Pred susret na ruglu pored Maksimirske šume Rijeka ima čak šest igrača na dva žuta kartona (Župarić, Punčec, Vešović, Žuta, Mišić, Gavranović). Iz priloženog se vidi da se tu radi o cijeloj zadnjoj liniji, motoru momčadi, te prvom napadaču kluba. Ti igrači morati će pripaziti i ne nasjedati na provokacije “djelitelja pravde” (ovoga puta je to Goran Gabrilo sa svojim pomoćnicima Modrićem i Krmakom) koji samo čekaju izbaciti ih iz konkurencije sa susret sa ekipom Padre Padronija hrvatskog nogometa.

Bečki susret promovirao je Acostyja kao izglednog startera na mjestu desnog krila, pozicije koja je Keku zadavala možda i najviše problema ove sezone, pozicije na kojoj je najviše lutao (Vešović, Kvržić, Acosty, Črnic…), no se radi se o igraču koji voli otvoreni prostor, a večeras će pred vratima Malenice biti postavljen čvrsti bedem, neće biti puno prostora iza leđa obrambenih igrača Osijeka. Čeka nas još jedna utakmica u kojoj će Rijeka plesti mrežu oko protivničkog gola, a protivnik će svoje prilike tražiti brzim kontra-udarima. Izgledni starter je i Pavičić koji je, od dolaska iz Zagreba, u svim natjecanjima asistirao čak četiri puta. Da li će krenuti u paru sa Mišićem ili pak nešto ofenzivnije, valjda pričekati 19:00. Dodatni problem čini i izostanak Gorgona i Hebera, dva igrača koja su, do sada, najviše igrala na lijevom krilu. Dojam je da je najbliži toj poziciji Kvržić, no određene “akcije” ima i Matei. Iako Matjaž Kek nije trener sklon velikim promjenama, nije za neočekivati da određenu minutažu dobije i Puljić, igrač koji je prošli tjedan trenirao pojačano, te se radi o velikom adutu riječke ekipe u nastavku sezone.

Mogući sastavi:

RIJEKA (4-2-3-1)

Sluga – Vešović, Župarić, Punčec. Žuta – Maleš, Mišić – Acosty, Pavičić, Kvržić – Gavranović

OSIJEK (3-5-2)

Malenica – Barać, Škorić, Lukić – Grgić, Mioč, Hajradinović, Mudražija, Bočkaj – Ejupi, Grezda

Komentari

komentari


Related Articles

Počinje lov na Dinamo

Jučer je službeno započelo novo izdanje najelitnijeg nogometnog natjecanja u Lijepoj Našoj. Radi se o Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi i njenom

V(A)Ž JE NAŠ!

Rijeka – Dinamo 3:1 (1:1) Varaždin – Stadion Anđelko Herjavec. Finalna utakmica Hrvatskog nogometnog kupa. Gledatelja: 8.183. Suci: Ante Vučemilović-Šimunović

Povijest se (ne ) ponavlja?

Kažu da tko se jednom opeče i na hladno puše. Navijači Rijeke su neka posebna skupina, nisu se jednom opekli,