Novajlija na otvaranju prvenstva

Novajlija na otvaranju prvenstva

Rijeka u subotu, sa početkom u 21:00, na zamjenskom stadionu na Rujevici kreće u novi pohod na Bujol. Prema dostupnim informacijama prodano je preko 5000 pretplata te je za očekivati da će nogometaše Rijeke bodriti barem 6000 navijača. O pripremama ne treba gubiti vrijeme. 8 utakmica, 8 pobjeda, gol razlika 49:3. Dolasci i odlasci ove sezone, bar za početak, odrađeni vrhunski. Skinut balast (Sharbini, Matei, Mavrias, Davidson…) zarađeno nekoliko milijuna europskih novčića, a kapitalizacija se čeka prodajom Bradarića. Planski dovedeni igrači na deficitarne pozicije, na žalost, i ozljeda Velkovskog koji je očito, na svoju ruku odradio treninge, a ne prema propisanom planu. Kako drukčije objasniti da je prošao liječnički, a da se ozlijedio – doma. No dobro, pretpostavka je kako ćemo još prodavati, ali i kupovati te ne bi bio čudo da na Rujevicu sleti kapitalac. Ne “lo stile Bojinov”, dobri duh svlačionice i trenerova produžena ruka, već igrač koji donosi bodove. Uz sve to čekamo i kako će past mak. Skupa, ali relativno bliska Švicarska ili daleka i brutalno skupa Norvaška. Sankt Gallen ili Sarpsborg. 

Uigrana i ne toliko promjenjena Rijeka (za sada se od novih igrača nametnuo tek Pavelić na desnom boku, a blizu prvih 11 je i Lončar u vezi) u kojoj niti Matjaž Kek još ne zna tko će istrčati u prvih 11 dočekuje novog prvoligaša, još jednog predstavnika tramvaj lige, Goricu iz Velike Gorice, klub koji je nastao u gradu ugašenog bivšeg prvoligaša Radnika. Osvajač 2. HNL  u prošlo sezoni, ali i klub koji smo izbacili lani u sa 3:0 u gostima. Golove su postigli, sve u drugom dijelu, Pavičić, Judanović i Kvržić.

Ove sezone su mnogo mijenjali, no izgledaju puno jače od nekih drugih, prije svega Rudeša ili Pule, kluba u koji je sada ušao isti onaj baskijski kapital koji je lani, baš od Rudeša, napravio hit prvenstva. Trener im je Sergej Jakirović (41) koji je lani debitirao u Sesvetama, pa preuzeo Goricu nakon odlaska Preleca za pomoćnika u Legiju Varšava. Predugo bi trajalo nabrajat klubove gdje je Jakirović igrao, no bio je u Rijeci u sezoni 2007/2008 i zabilježio 20 nastupa. Valja napomenuti da je Sportski Direktor Gorice Litavac Mindaugas Nikoličius koji je radio u edinburškom Heartsu i Žalgirisu iz Vilnijusa, pa i to objašnjava veći broj igrača sa Baltika. 

 

U narednim redovima vas upoznajemo sa dolascima i odlascima u Gorici, ako i sa kadrm našeg prvog protivnika. 

DOLASCI: Jakirović (trener, Sesvete), Zwolinski (Pogon), Dabro (Cibalia), Maloča (Sesvete), Gudelj (Croatia Z.), Lovrić (Lokomotiva), Jovičić (Belupo), Miya (Standard), Arkašjan (Vejle)

ODLASCI: Prelec (trener, Legia), Ojamaa (Legnica), Šipoš (dinamo, kraj posudbe), Smoljo (Lokomotiva, kraj posudbe)

 

Kahlina – Mtchedlishvili, Čagalj, Ljubisavljević, Špičić – Marina, Maslowski, Atiemwen – Dvoreneković, Zwolinski, Lovrić 

 

Kahlina (26) – Junior dinama, legenda drugoligaških pašnjaka Zg-prstena sa  152 nastupa. Kratko bio u Kopru u 1. SNL. 

Mtchedlishvili (26) – Gruzijac, desni bek, došao u zimskom prijelaznom roku iz Samtredije. Ovo mu je prvi izlet u inozomstvo. Stotinjak nastupa u gruzijskoj prvoj ligi.
Ljubisavljević (21) – Srbin sa juga Srbije. Lani došao u Goricu i sakupio 27 nastupa u 2. HNL uz 2 pogotka. Toranj od preko metar i devedetet. U Srbiji prošao mali milijun klubova, od poznatih Jagodinu, Real sa Nišave i dinamo. Vranjski, ne Zagrebački. Ima jedan nastup za Radnički u Jelen Superligi.
Čagalj (35) – Svima poznati Čagi. Rođen u Doboju, prošao dinamovu školu, poazao se u Dragovoljcu, Inkteru, a ime napravio u Rijeci gdje je skupio preko 100 nastupa u HNL. Treba naglasit da je do dolaska u Rijeku bio na glasu kao grubijan, no kod nas se, nakon prve sezone, smirio. 
Špičić (30) – Produkt Zagrebella, preko 150 nastupa u prvim ligama (Hrvatska, Gruzija, Azerbajdžan, Poljska…). U Goricu došao na zimu. 

Atiemwen (22) – Nigerijac koji je cijelu karijeru u Turskoj. Ne našoj nego azijskoj. Došao ovu zimu iz Rizespora, u Turkoj zabilježio 30-ak nastupa. Od toga 4 u Superlig, a ostalo u drugom rangu.
Maslowski (28) – Najveće ime Gorice uz Zwolinskog. Došao iz varšavske Legije pred godinu dana. Preko 150 nastupa u prva dva poljska ranga (87 u Ekstraklasi), bujol i 2 važa sa Legijom, važ sa Zawisza Bydgoszcz gdje je i stvorio ime. Skupio i 3 nastupa za Poljsku. 
Marina (28) – Ponikao u Dinari iz Knina, smucao se o niželigašima dalmatinske Zagore, a ime stvorio u Šibeniku (sjećamo se njegovog bijega u Goricu u trenu kad ta dva kluba vodila borbu za ulazak u 1.HNL. Iz Gorice otišao u Široki, a lani se vratio u Zg-predgrađe. Prek 100 nastupa u 2. HNL, 10 u BH Premijeršipu. Zanimljivo, vodi se kao BH-državljanin.

Dvorneković (29) – Ponikao u velikogoričkom Radniku gdje ga je zapazio Belupo i slao na posudbe. Karijera mu je zanimljiva, Rusija (Novgorod), Albanija (Kukesi, sa kojim je uzeo prvenstvo, kup i superkup), Island (FH Hafnarfjördur).  Deset puta nastupio i u prvoj ruskoj ligi. Na zimu se vratio doma u Goricu.
Zwolinski (25) – Poljak kojem je ovo prvi izlet iz Poljske. Pridošao na ljeto iz szeczinskog Pogona za kojeg je sakupio 100 nastupa. Još je igrao, na posudbi, Arki Gdynia, Salsku Wroclaw i Gorniku Leczna. Oko 100 nastupa u Ekstraklasi, 50-ak u drugoj ligi. 
Lovrić (22) – Ogulinac koji je došao iz Lokomotive. Krilni igrač koji je lani bio na posudbi u Kustošiji i u 2. HNL zabio 13 puta u 20 nastupa. Ima jedan nastup u 1. HNL (11′ vs Pula pred 2 godine za Lokomotivu), a 5 puta je nastupio i u 2. SNL za Belu Krajinu.

 

Alternativno, u obranu mogu Jovičić (DC) i Žutić (LB), u vezu Matošević (DM), Maloča (DM), Zenko (MC) i Miya (AMC), a u napad Arshakyan (CF) i Dabro (CF).

Jovičić (23) – Došao iz Belupa, lani bio na posudbi u Puli. Tek nešto niži od Ljubosavljevića. Ponikao u prijedorskom Rudaru, bio u banjalučkom Borcu i Krupi (sa Vrbasa). Kumulativno cca. 70 nastupa u 1. HNL i BH Premijeršipu.
Žutić (25) – Legenda turopoljskog nogoloptanja, 136 nastupa za Goricu koja mu je i matični klub. Lijevi bek.

Matošević (20) – Došao iz Nove Gradiške, točnije Cernika. Zadnje dvije sezone igra puno, 60-ak nastupa. Nije standardan bio, ali rotacijski. Za očekivat je da sad padne u treći plan.
Maloča (28) – Iskusni veznjak pridošao u ovom pr. roku iz Sesveta. Ima preko 100 nastupa u 2. HNL, a igrao je i u Arabiji (Faisaly)
Zenko (20) – Još jedan od igrača koje je dinamo privukao iz Zg-bazena (HD), a nije uspio u maksimirskoj štali. Od lani u Gorici u kojoj je bio standardni član prvih 11 sa 31 nastup i 4 gola.
Miya (22) – Ugandijski reprezentativac koji je u Goricu došao pred par tjedana iz Standarda Liege. U Jupiler ligi je zabilježio tek 93′ u 4 nastupa, nešto je igrao u 2. beligijskoj, na najviše u Azerbajdžanu – 13 nastupa 2 gola, sada na proljeće kada je bio tamo na posudbi u Sebailu.

Arshakyan (23) – Armenac rođen u Petrogradu. Zadnji igrač koji je došao u Turopolje i to iz danskog Vejlea. Prije toga u Chicago Fire (mora da mu je dolazak u Goricu nakon života u Piteru i Chicagu ostvarenje sna), Igrao i za litavski Trakai u kojem je i stvorio ime poentiravši 34 puta u 52 nastupa. Jedini trofej, armenski superkup, osvojio je sa  MIKA Aschtarak. Također toranj od 1,94m.
Dabro (21) – Dijete Cibalije, bio i u Fiorentini (30-ak nastupa u primaveri i na Viareggiju). Puno nastupa (45 u 1. HNL, 13 u 2. HNL), malo minutaže (2378′ i 834′) i golova (5 i 3) za Cibaliju.

 

Iz priloženoga se vidi da se uopće ne radi o nekoj kikiriki ekipi skupljenoj u zadnji čas već ekipi koja se gradi i nadograđuje već sezonu i pol dvije. Dakako, ne radi se o ekipi koja bi Rijeci trebala predstavljati problem i sve osim 3 boda je neuspjeh Kekovih trupa, no radi se o ekipu koju treba poštovati i ozbiljno shvatiti.

 

Ono što je zanimljivo je da Rijeka prva 3 ligaška susreta (zamjena sa Inkerom u 2. kolu zbog zamjene travnjaka u Zaprešiću) igra na Rujevici. Šaputa se i o zamjeni sa Rudešom u 4. kolu koji svoje utakmice igra na na stadionskoj ljepotici noći u Kranjčevićevoj (također, hvala Bogu, Allahu i Zlatnom teletu, zbog zamjene travnjaka), a ako do istoga i dođe prvih 5 kola bi odigrali kod kuće. Tek susret kod dinama, u prvom vikendu rujna, bi bio gostujući.

 

1. kolo (28. srpnja): Rijeka – Gorica
2. kolo (3. kolovoza): Rijeka – Inter (zamjenjeno domaćinstvo)
PRVA UTAKMICA 3. PRETKOLA EL (9. kolovoza): Sankt Gallen/Sarpsborg – Rijeka
3. kolo (12. kolovoza): Rijeka – Hajduk – vrlo vjerojatno u nedjelju
DRUGA UTAKMICA 3. PRETKOLA EL (16. kolovoza): Rijeka – SG/Sarpsborg
4. kolo (19. kolovoza): Rijeka – Rudeš – vrlo vjerojatno u nedjelju
PRVA UTAKMICA PLAY-OFF-A EL (23. kolovoza)*
5. kolo (25. kolovoza): Rijeka – Istra 1961
DRUGA UTAKMICA PLAY-OFF-A EL (30. kolovoza)*
6. kolo (2. rujna): Dinamo – Rijeka – vrlo vjerojatno u nedjelju

*u slučaju da prođemo Sankt. Gallen ili Sarpsborg

 

Takav rasplet događaja ipak povlači i veći niz vezanih gostovanja na jesen, a u slučaju ulaska u grupnu fazu Europa Lige raspored bi nam na jesen mogao biti sljedeći:

 

DRUGO KOLO GRUPNE FAZE EL (4. listopada)*
10. kolo (6. listopada): Gorica – Rijeka – vrlo vjerojatno bi se ovo onda igralo u nedjelju 07.10.
11. kolo (20. listopada): Inter – Rijeka
TREĆE KOLO GRUPNE FAZE EL (25. listopada)* 
12. kolo (27. listopada): Hajduk – Rijeka – vrlo vjerojatno bi se ovo onda igralo u nedjelju 28.10. na rođendan Torcide
13. kolo (3. studeni): Rudeš – Rijeka
TREĆE KOLO GRUPNE FAZE EL (8. studenog)*
14. kolo (10. studeni): Istra 1961 – Rijeka – vrlo vjerojatno bi se ovo onda igralo u nedjelju 11.11.

*u slučaju da uđemo u grupnu fazu Europa Lige, a u slučaju da dva od ta tri susreta gostujemo, imali bi čak 7 gostovanja u 8 susreta unutar tek nešto više od mjesec dana.

Tu treba dodati da je velika šansa da nakon susreta u Puli bude i Kup susret. Lani smo u tome terminu igrali baš u Gorici. Tada bi to bilo 8 od 9 u gostima u nekih 40-ak dana. 

 

Vratimo se sutrašnjem susretu. Već je spomenuto da se vraćamo u vrijeme kada je Kekovih prvih 11 bilo teže za pogoditi nego brojke na lotu, ali probati ćemo:

 

Sluga (c) – Pavelić, , Župarić, Punčec, Žuta – Grahovac, Pavičić – Kvržić, Gorgon, Heber – Čolak

 

Komentari

komentari


Related Articles

Paralelni svemiri

Jebem ti, već je podne – promrmljam još iz kreveta dok me sunce koje se probija kroz rolete prži po

Sezona svih sezona

22. svibnja 2017. godine. Dan prvaka, dan kada su napokon uslišene sve molitve, sve želje navijača HNK Rijeke. Dan kada

Rijeka rutinski pobjedila Split

HNK Rijeka –  RNK Split 2:0 (2:0) GOLOVI: 30’ Gorgon(1:0),  45’ Andrijašević(2:0) Rijeka – Zamjenski stadion HNK Rijeka(Rujevica). Utakmica 10.