Odlazak legende

by Hoću Ri | 08/01/2019 14:01

Krajem ljetnog prijelaznog roka 2015. godine, na sam zadnji dan istoga, 31. kolovoza, potpis na trogodišnji ugovor sa Rijekom stavio je stanoviti LEONARD ZUTA. Malo tko je čuo za njega. Makedonski reprezentativac albanskog podrijetla rođen u Gotheborgu. Dotadašnji igrač Hackena. Plaćen tek 50 000€. Lijevi bek.

Nedugo prije toga Rijeka je ispala od Aberdeena te odigrala zadnji službeni susret pod legendarnim stijenama Kantride. Sandi Križman donio je Slaven Belupu tri boda golom u 88. minuti. 3:3. Kantridu, tj. Rujevicu, to ljetu su napustili, između ostalih, i Leovac i Tomačak. Kapetansku traku nosio je i Anas Sharbini.

Tri duge godine. Tri godine u kojima je osvojen povijesni Bujol, tri godine u kojima je isti podebljan Važem, tri godine u kojima je pao i veliki Milan, izbačen Red Bull iz Salzburga. Tri godine posudbi Anasa Sharbinija u Tursku, trčanja do Hahlića i nabijanja na pase u Maxu. Tri godine u kojima smo ispali od “ribara” iz Sarspborga. Tri godine u kojima je klub prodan Teanna d.o.o u vlasništvu kćerki Damira Miškovića. Tri godine unutar kojih je napukla ljubav Armade i uprave. Tri godine unutar kojih je otišao Kek.

Tih, nenametljiv, u svom filmu, reklo bi se. Često osporavan od dijela navijača, od drugih uzdignut do kultnog statusa koji su zaslužili tek rijetki. Zvijezda Badbeatovih uradaka. Poštovan od suigrača, cijenjen od trenera. Sve to je Leonard Žuta.

Štura statistika kaže sljedeće:

9504 minuta u 109 nastupa u 1. HNL. Velikom većinom u prvih 11. U ostalom, radi se o najkonstantnijem igraču iz šampionske generacije. Igraču od kojeg je jedino vratar Prskalo imao veću minutažu u povijesnoj sezoni 2016/17. 9504 minuta u 109 nastupa za 2 gola, 8 asistencija i 16 žutih kartona. Crvenih nije bilo.

1305 minuta u 15 nastupa u Kupu Hrvoja Ćustića. Dobio je 4 žuta kartona.

1167 minuta u 15 nastupa u Europi uz jedan žuti i jedan crveni karton.

Ukupno 139 nastupa, tj. 11 976 minuta, ogromnih 86 minuta u prosjeku po susretu. 2 gola, 8 asistencija, 21 žuti i 1 crveni karton. To je štura bilanca Leonarda Žute u svetom dresu HNK Rijeke.

Leonard Žuta je više od statistike. Taktički školovan igrač, igrač koji je odrađivao veliki obrambeni posao koji je omogućavao desnoj, tzv. “kumskoj”, osovini Ristovski – Vešović da dominira ligom. Igrač koji možda nema znanje rasne “desetke”, igrač koji možda ne plijeni driblinzima, rolicama, igrač koji “ne umire u ljepoti”. Opet, igrač kojeg je Kek prvog stavljao na papir pri sastavljanju sastava.

On njemu dovoljno govori izjava Matjaža Keka u intervju za naš Portal: To je možda i najveći profesionalac kojeg sam trenirao. Nevjerojatna disciplina i snaga volje. Naravno da ima svoje limite, ali to koliko je on napredovao svojim trudom, radom i pristupom…to je za udžbenike. Je da mi je došlo ponekad da uletim u teren i ugizem ga za vratnu žilu (smijeh), ali onda dođe do frke i kažeš dečku da ode na desnog beka i on mirno ode i odigra najbolje što može. I bude dobro. Vele mu da ga neće bit 3 mjeseca, on radi po 15, 16 sati na dan i vrati se u mjesec dana. Na kraju krajeva, moglo se vidjeti moje veselje kad je zabio gol, možda najbolje opisuje moje mišljenje o tom dečku.

Novi klub Leonarda Žute je osmoplasirana ekipa turske SuperLig, Konyaspor, koja je Rijeci platila odštetu od 400 000€, a Žutu vezala ugovorm do ljeta 2021.

Još jednom hvala Leonarde. Ušao si tiho i ušao u legendu ovog malog, ali ponosnog kluba sa sjevera Jadrana.

Komentari

komentari

Source URL: http://www.hocuri.com/odlazak-legende/