Otvaranje novog tržišta

by Hoću Ri | 18/03/2019 19:02

Dok pišemo ove redove Héber Araujo dos Santos nalazi se na Etihad Campusu, “Rujevici” Manchester City Football Cluba i obavlja, nadajmo se uspješno, posljednje liječničke pretrage prije nego postane član sestrinskog kluba Manchester Cityja, New York City Football Cluba. Odšteta, ovisno o izvoru, između 2 I 4 milijuna dolara ili eura. Opet, ovisno o izvoru.

Kako se radi o prvom izravnom transferu jednog našeg igrača u MLS, profesionalnu američku nogometnu ligu, valjda se upoznati sa nekim pravilima.

MLS funkcionira, kao i sve američke profesionalne lige, na principu “salary capa”, maksimalnog novčanog iznosa koji mogu iskoristiti godišnje. Za sezonu 2019 on iznosi $4 240 000, a unutar tog iznosa klub mora registrirati 18 do 20 igrača. Maksimalna plaća za igrače unutar salary capa je $530 000. To je ono osnovno. Postoje još i pravila o mladim i dodatnim igračima u tzv. “slots” 21 do 30, kao i “homegrown ruke” no oni nama nisu interesantni.

Ono što je nama interesantno je tzv. “Designated Player” pravilo po kojem svaki klub može imat 3 igrača koji podižu kvalitetu lige i koji su izvan salary capa. Postoji i tzv. “Special Discovery Players”, a tu se radi o igračima ispod 27 godina. Svaka ekipa smije imat jednog takvog igrača. To Heber nije. Postoji i tzv. “Targeted Allocation Money”, a radi se o novcu koji liga plaća klubu u slučaju da žele igrača maknut sa Designated Player, tj. o novcu koji se može dati kao plaća igraču koji dolazi, a nije Designated Player. Primjerice, Damir Kreilach je potpisan na taj način. Visina Targeted Allocation Money po klubu je $2 800 000.

Van toga, klub smije imat 8 stranaca, osim ako su kupili dodatni “slot” za strance. Primjerice, New York Red Bulls su kupili od Houston Dynamos i sad ih imaju 9.

Ovo su pravila MLS u najkraćim i najjednostavnijim crtama. Pogledajmo sada najskuplje Designated Players u prošloj sezoni:

 

Michael Bradley — $6.5M , Carlos Vela — $6.3M, Bastian Schweinsteiger — $6.1M, Jozy Alitdore — $5M, Ignacio Piatti — $4.7M , Wayne Rooney — $2.8M, Tim Howard — $2.5M, Diego Valeri – $2.4M

 

Od zanimljivih igrača, u zadnjoj sezoni imamo:

 

Nemanja Nikolic — $1.9M, Zlatan Ibrahimovic — $1.5M (produžio je nedavno i to će bit puno više sad), Aleksandar Katai — $1.3M

 

Odšteta koju je Chicago Fire platio za Nikolića Legiji bila je 3 000 000€. Većina ostalih igrača došla je na free transfer kada su im istekli ugovori. Na free transfer je došao I Damir Kreilach iz Union Berlina u Real Salt Lake, a zanimljivo je da on nije Designated Player, no, kao “normalan” igrač uz Target Allocation Money koji ide pod salary cap. On ima plaću od $900 000/godišnje što je najveća plaća, općenito, u njegovom klubu, a razlika od maksimum plaće u salary cap do njegove plaće je plaćena iz Target Allocation Money.

Kada pogledamo NYCFC oni imaju 4 od 8 mjesta za strance popunjeno, ali i sva tri Designated Player mjesta. Zadnje su popunili pred mjesec dana kada su iz Craiove, za $8 000 000 kupili lijevo krilo Alexandru Mitrițua. Preostala dva mjesta popunjavaju argentinski veznjak koji je igrao u Atlanti, Maximiliano Moralez i paragvajska polušpica Jesús Medina. Sa Medinom u NYCFC nisu zadovoljni i on im je većinom na klupi. Medina ima godišnju plaću od $770 833, Moralez $2 000 000, dok plaća Mitrițua još nije objavljena.

Čisto informativno, njihovi rivali iz NY Red Bulls kao Designated Players imaju, Bradley Wright-Phillipsa ($1 600 000) i Kaku ($709 000), a treće mjesto im je prazno.

Imajući sve ove informacije ispred sebe, a i transfer Hebera i njegova plaća bit će javni kada potpiše za MLS klub (ako prođe liječnički) može se konstatirati da, u slučaju da potpiše za NYCFC on može postati Designated Player ako njegov novi klub Medinu, pomoću Targeted Allocation Money “makne” sa Designated Player. Prednost je da njegova plaća nije visoka. Alternativno, razlika od salary capa do njegove plaće može biti kompenzirana upravo iz Targeted Allocation Money, ali i dio kompenzacije prema Rijeci može ić iz ovog “fonda”. Primjerice, ta svota može biti iskorištena na način da Heber dobije “povišicu” od $300 000 na makismalnu plaću unutar salary capa, a da ostatak od $2 500 000 ide Rijeci kao odšteta.  NYCFC ima mjesta za strance.

U slučaju da se radi o NY Red Bulls, iako je to puno manje vjerojatnost pošto je Heber u Manchesteru na liječničkom, oni imaju jedno Designated Player mjesto, ali moraju otvorit mjesto za stranca.

Za NYC FC je do nedavno igrao David Villa, a za njih su igrali i Frank Lampard i Andrea Pirlo. Prvi trener im je bio Patrick Viera. Povezani su sa Manchester City (80% vlasništva ima vlasnik MC, a 20% Yankee grupa). Radi se o trećoj “most valueble” fransizi u MLS. Jedan su od klubova sa najvećom bazom navijača u MLS, igraju na Yankee stadionu, a imaju i ‘ultra grupu’ The 3rd rail. 

 

Jedini milijunska ulazni transfer im je, do sad, bio upravo ovaj od pred mjesec dana.

Komentari

komentari

Source URL: http://www.hocuri.com/otvaranje-novog-trzista/