Perčić: Spremni smo za nogometnu feštu

Perčić: Spremni smo za nogometnu feštu

Zubato riječko sunce valjda nikada nije toplije grijalo. I drugi dan nakon veličanstvene pobjede HNK Rijeke nad Dinamom, prvom ligaškom u eri Matjaža Keka valovi zadovoljstva i optimizma struje Kvarnerom uz tople sunčeve zrake. Na Kvarneru se smjestila i Opatija, perjanica hrvatskog turizma, stara uspavana ljepotica u zagrljaju Učke zavodljivo namiguje i poziva svakog putnika namjernika da osjeti i doživi sve njene ljepote i čari. U srijedu, taman poslije ručka (14 sati), Opatija će po tko zna koji put postati centralno mjesto zbivanja. Nije riječ o nikakvom vjenčanju ili grupi turista, niti o šetačima koji upijaju miris borovine i mora, u Opatiju stiže – Rijeka. Prst sudbine spojio je u osmini finala Hrvatskog nogometnog kupa opatijskog trećeligaša i momčad s Rujevice. Svi preduvjeti za pravu nogometnu feštu na Kvarneru su zagarantirani. Mnogi stanovnici Liburnije osvjedočeno su veliki navijači “bijelih”, brojni aktualni igrači Opatije ( Dunković, Raspor, Rukavina…) u jednom su periodu karijere igrali podno legendarnih stijena, trenutak kao idealan za razgovor s mladim predsjednikom Opatije Robertom Perčićem.

Dijete Opatije, izabran u travnju ove godine kao najmlađi predsjednik kluba u povijesti dugoj sada već 104 godine zamijenio je kopačke i vratarsku poziciju odijelom i predsjedničkom foteljom. Doduše, ne potpuno, zov nogometnog travnjaka i dalje tinja, titula čelnog čovjeka kluba ostavlja mu taman toliko vremena da prve vratarske vještine i “parade” nauči one najmlađe u omladinskom pogonu. Tako je to u amaterskim klubovima, svi za jednog, jedan za sve.

– Odlučio sam se na taj izazov, prihvatiti ovu časnu funkciju kada se naš bivši predsjednik povukao iz zdravstvenih razloga jer u klubu su uglavnom sve mlađi dečki i mladi ljudi s kojima sam nekad dijelio svlačionicu, a s druge strane sam htio i pomoći klubu u kojem sam proveo svoju mladost. Klub mi je puno toga dao, ovo je jedan način da mu se  zahvalim i odužim za sve uspomene i uspjehe – kazao je u uvodu Perčić dodavši kako je primopredaja predsjedničke fotelje išla sasvim glatko, za razliku od nekih ranijih vremena.

– Velika većina posljednje Uprave i dalje je ostala u klubu, tako da tu stvarno nije bilo nikakvih problema. Oni su se posljednjih godina borili s financijskim dubiozama i dugovanjima. Bilo je tu svega, poništenih skupština, reizbora, ali, nasreću, to je sada iza nas. U zadnjih četiri, pet godina klub je po tom pitanju vrlo stabilan, a ona loša vremena prijašnjih uprava su iza nas.

Novaca nikad dovoljno

Ipak, neke se stvari u sportu u Hrvatskoj mijenjaju jako teško, financije su uvijek tema u kojoj nema previše manevra. Velika većina klubova krpa “kraj s krajem”, preživljavaju kako bi ispunili sve obveze prema savezu, sucima…Opatija je ove sezone ušla u Treću ligu zapad, zajedno sa zagrebačkim klubovima, Rijekom II, Novigradom…Troškovi rastu kao gljive poslije kiše.

– Osobno mislim da nema kluba koji nema financijskih poteškoća i u Prvoj HNL, kamoli u Trećoj ligi, čast izuzecima. Mi se financiramo iz sredstava Sportskog saveza Grada Opatije, zajedno sa brojnim drugim klubovima s našeg područja. Pomogne nam i gradonačelnik s nekim dodatnim izvorima, ali to nam zatvara otprilike 40 posto financijske konstrukcije. Ostatak “izmišljamo” sami s nekolicinom lokalnih sponzora i donatora, prijatelja klubova.

Nikome danas nije lako, ne možemo se žaliti, no mi u klubu imamo 300 djece koje trenira 10 UEFA licenciranih trenera koji su praktički volonteri. No, izdržavamo nekako, mladi smo, puni entuzijazma, volje i ljubavi prema najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu – nogometu.

Povijesna utakmica i praznik nogometa

Dolazak Rijeke u goste pobudio bi zanimanje u svakom kutku Lijepe naše, nije iznimka niti Opatija no unatoč blizini i brojnim pristašama “bijelih” kojima je i Opatija u srcu ova dva susjedna kluba do sada nisu odigrali službenu utakmicu. Sutra se  povijest piše velikim slovima, na zadovoljstvo i jedne i druge momčadi.

– Ovo je prva službena utakmica od 1911., čak i ako gledamo one klubove koji su bili preteča Rijeke. To je dan koji će sigurno ostati zapisan u povijesti Opatije, ali i nogometa ovog kraja. Biti će to jedan veliki izazov za nas i nadam se će to biti prava nogometna fešta. Žao mi je jedino što ovom susretu neće moći prisustvovati veći broj gledatelja zbog stanja kakvo je, našeg ograničenog kapaciteta na stadionu i loših pristupnih puteva kazao je Perčić dodavši da je upravo mali kapacitet uz velike troškove organizacije ovakvog susreta kumovao i nešto većoj cijeni ulaznice od 80 kuna.

– Čitao sam već neke komentare o tome, i moram iskreno reći da cijena ulaznica jest visoka, no nažalost, mi nemamo neki ekstra budžet koji možemo uložiti u ovaj susret a da nam se troškovi  ne vrate, odnosno da ne završimo u debelom minusu. Ne možemo si dozvoliti da nam se uruši cijeli financijski sustav koji je ionako na klimavim nogama. Matematički smo uzeli u obzir koliko mjesta možemo pustiti u prodaju i koliko će nas to koštati i tako smo formirali cijenu. Nema karte koja je poklonjena, čak ćemo je i mi, članovi kluba kupiti, kako za nas tako i za naše obitelji. Nažalost je to tako, mi moramo iznajmiti i tribinu, tu su policija, vatrogasci…Za sve one koji ne budu u mogućnosti kupiti ulaznicu organizirat ćemo i live streaming tako da će na kraju ipak svi koji budu htjeli moći pogledati utakmicu, barem na televiziji – dodao je Perčić.

Travnjak na poštedi za derbi

Zeleni opatijski travnjak slovi kao jedan od lošijih u riječkoj nogometnoj konurbaciji i često mu sama boja i nije odveć zelena. Sasvim sigurno tome ne pridonosi niti lokacija stadiona, ugurana na uskom terenu između opatijskih vila, kao ni brojne selekcije kluba koje su prisiljene trenirati na onome što imaju, jedinom opatijskom igralištu koje zadovoljava kakve takve nogometne uvjete.

– Mi smo sve utakmice koje su se u ovom razdoblju trebale igrati na našem stadionu odgodili, čuvamo travnjak koliko je god to moguće kako bi u što boljem stanju dočekali susret s Rijekom. Ne bi htjeli da se priča o travnjaku nakon same utakmice. Jednostavno, pokušavamo uskladiti sve termine na ovom malom uskom pomoćnom igralištu i mogu reći da glavni teren još izgleda jako dobro s obzirom koliko se koristi, otprilike 15 puta tjedno. U pregovorima smo s gradom već godinama i ove godine smo dobili obećanje da će se iduće godine namijeniti određena sredstva za detaljnu projektnu dokumentaciju za novo igralište i tribine. U to će se ići kada se naravno budu osigurali novci, kazao je Perčić.

 Rijeka kao vrh

Opatija i Rijeka dugo su godina i službeno njegovali dobrosusjedske odnose, suradnja je često bila obostrana, brojni igrači iz jednog su kluba prelazili u drugi, što na posudbe što u potpunosti. Naravno da se uvijek znalo tko je imao posljednju riječ u tome, konkurencije između ova dva kluba nikada nije bilo niti je može biti jer kvaliteta Riječana je i u prošlosti bila znatno veća, a kamoli ne dolaskom ambicioznog predsjednika Damira Miškovića koji je klub s Kantride podigao na još jednu veću razinu. Formiranjem Rijeke II koja se danas natječe u istoj ligi s Opatijom takva formalna suradnja više nije moguća što ne znači da klubovi i danas nisu u dobrim odnosima, dapače.

– Službena suradnja ne postoji, ali svi igrači s Kvarnera teže ka Rijeci. Oni koji se ne nametnu svoje mjesto nađu ostalim klubovima regije, sad da li je to Opatija, Grobničan ili Halubjan je manje bitno. Doduše, samo prošle godine je šest naših dječaka ( od škole nogometa do juniora, op.a.) prešlo u Rijeku na što smo ponosni, to je znak da se u klubu dobro radi. Naravno da nam je s druge strane žao što su otišli ali zna se tko je nositelj kvalitete u regiji i to je sasvim normalna pojava. I ne samo u regiji, Rijeka danas “al pari” klub Dinamu, to dovoljno govori.

Upravo je Dinamo bio okidač za još poneku otrovnu strelicu prema opatijskom trećeligašu. Neki navijači bijelih zamjerili su im činjenicu što se na stotu obljetnicu kluba ( 2011. op.a.) u goste na proslavu pozvao zagrebački prvoligaš a ne, što je po prirodi stvari i suradnje dvaju klubova bilo logično – Rijeka.

– Iskreno, ne znam, to je bila stvar prošle uprave. Volio bih samo da se o Opatiji ne priča kao što neki pojedinci pričaju. Opatija nije nikakav neprijateljski klub Rijeci, dapače. Mnogi članovi Uprave kluba su pretplatnici i članovi HNK Rijeke, veselimo se svakom uspjehu i tugujemo sa svim ostalim navijačima riječkog kluba. Evo, i moja supruga i ja smo i članovi i pretplatnici kluba, mjesta su nam na z10 tribini. Neke neprovjerene informacije mislim da nismo zaslužili, niti kao klub, niti kao grad, a na kraju krajeva niti dečki koji igraju za nas, a mahom su bili članovi riječkog prvoligaša. Svima njima je Rijeka pojam i institucija. Uostalom, i tragično preminuli Goran Brajković je jednom rekao kako bi u Prvoj ligi mogao igrati samo za Rijeku i nikad više za nikog drugog. No sutra nas čeka službena utakmica i nećemo miješati emocije s time – dodao je Perčić za kraj.

Osobna iskaznica

Robert Perčić (36), u nogometnoj karijeri je, osim Opatije, branio još boje Krka, Zameta, Rikarda Benčića, Lovrana i Buzeta. Opatija se nametnula kao prvi izbor zbog mjesta rođenja, Matuljac i zvončar s Frlanije samo se spustio do ljepotice na moru. Nakon završene elektrotehničke škole i Pomorskog fakulteta u Rijeci zaposlio se u danskoj kompaniji Maersk Line. Sretno je oženjen, supruga i on uskoro očekuju i najveći dar – dijete.

Kantrida Brajkoviću u čast

U sportskim krugovima nedugo nakon izvlačenja parova pojavila se opcija da se, kako zbog velikog interesa, tako i zbog nedavno preminulog Gorana Brajkovića ovaj Kup susret odigra na Kantridi njemu u čast. Ozbiljnih ponuda, kako kaže Perčić nije niti bilo, postojali su neformalni razgovori s čelnicima Rijeke no nisu otišli dalje od inicijalnih poruka. Bez obzira na ovaj susret, samo je pitanje vremena kada će Opatija i Rijeka odigrati još jednu nogometnu utakmicu i tako odati priznanje prerano preminuloj legendi Opatije i Rijeke, igraču koji je ostavio dubok  i neizbrisiv trag u oba kluba. Goran je to zaslužio. – Prva dva tri dana nakon izvlačenja parova smo razmišljali i o toj opciji. Nakon toga smo hladnih glava sjeli za stol, popričali s trenerom i igračima i odlučili, između ostaloga i po njihovoj želji da se susret odigra u Opatiji, ovo je naš dom, kakav je da je. S druge strane, nismo dobili nikakvu konkretnu ponudu da se igra na Kantridi. To je gradski stadion Grada Rijeke i mi na to ne možemo računati. Iznajmiti tako veliki stadion od strane amaterskog kluba koji radi na volonterskoj bazi bio bi sigurno preveliki zalogaj za nas. Imamo iskustva s organizacijom utakmice s Dinamom od lani i zato smo odlučili ostati tu gdje jesmo, doma. Ista je stvar bila kada smo razmišljali o Kantridi kao mjestu odigravanja ovog susreta u čast i sjećanje na našeg prijatelja Gorana. Na kraju smo odlučili da nećemo miješati te dvije stvari. Nažalost, zbog rasporeda Rijeke nije bilo vremena da se ta utakmica odigra u sedmom mjesecu, nadam se da će se ta utakmica odigrati sljedeće godine kao jedna “im memoriam” utakmica gdje ćemo se i mi i svi ostali još jednom na dostojanstven način oprostiti od našeg “Brajke”.

 

Komentari

komentari


Related Articles

VIDEO: Ljubavna balada za kraj priče

Točno u podne zazvonilo je zvono obližnje crkve. To nedjeljno buđenje nikad nije bilo slađe makar je glava natekla poput

Kiša, pauza i buduće zgode

U trenutku dok traje reprezentativna pauza koje smo nekad s veseljem dočekivali, naša Rijeka odrađuje treninge u savršenim uvjetima kišom

Najmlađi plivači na Kantridi u borbi za državnu titulu

Rijeka je od sutra domaćin Završnice ovogodišnjeg  Državnog prvenstva osnovnih škola u plivanju. Najbolji mladi plivači iz 26 škola iz