Po čudo u Istanbul

Po čudo u Istanbul

Prije nekoliko dana obreo sam se u jednom lounge baru poznatog nam ljetovališta. Neučtivo sam srkao makijato i listao dnevne tiskovine. Čisto da malo razbijem dokolicu upitao sam vlasnika poštovanog ugostiteljskog objekta sljedeće:“Kakva je ova turistička sezona?” Polirao je čaše za šankom. Podigao je obrve, uputio pogled prema oblacima što su plovili nebom kao da se propitkuje jesu li to cirrusi ili cirokunulusi te mi odgovorio: “Čudna , vrlo čudna je ova sezona”. Predmetni vlasnik je inače dugogodišnji, napose uspješni ugostiteljski djelatnik koji ostvaruje izdašni superprofit u svojem fahu. No, sezona mu je dakle čudna . Kao i svim njegovim kolegama sve tamo od Savudrije do Prevlake. Cijelom dužinom našeg plavog Jadrana. Od svih njih dobit ćete na upit o sezoni na vlas iste odgovore. Turisti samo ližu sladoled, šeću se, prešetavaju, ništa ne troše i nose konzerve od kuće. Malo morgen. Laže selo, lažu ljudi. Ali ako ih ta kuknjava zabavlja, nek im bude.

Dobiveni odgovor o čudnoj sezoni preusmjerio je moje misli na Rijeku. Iz kluba je otišla cijela jedna regimenta nogometnih loptača. Kapetan Močinić, pa obrane “bijeli admiral“ Samardžić Miral, njegov probahaćeni pobočnik Marko Lešković koji je tražio kruha preko pogače, radišni i neumorni Josip Brezovec, stameni i požrtvovni Bekim Balaj, sin vjetra Odisej Roshi te još sijaset njih. Također Rijekine pripremne utakmice nisu ponudile baš previše nade pri ulasku u sezonu kao niti odabir pridošlih igrača.

Unatoč svemu navedenom Rijeka se nalazi na prvom mjestu HNL-a s gol razlikom 7:1 u dvije odigrane utakmice. Još više raduje što je prikazan lijep, kombinatoran i okomit nogomet.

Neočekivanog i čudnog li početka sezone!

U takvom ozračju “bijeli“ putuju prema Istanbulu u svoju ovogodišnju europsku epopeju.

Rijeka je svoju europsku renesansu započela prije dvije godine eliminacijom renomiranog bundesligaša Stuttgarta na sveopće iznenađenje svekolike nogometne zajednice. Iz srca tmine Schwarzwalda (Crne Šume) donijela je blago na obale Kvarnera u vidu ulaska u skupine Europa lige. Bili su to dani ponosa i slave koji će vječito bliještati na stranicama klupske povijesti. Godinu kasnije ponovljen je uspjeh ulaska u skupine, a zaredale su se sada već antologijske partije protiv Feyenoorda, Standarda i Seville koje su donijele nove radosti svima nama, štovateljima i poklonicima najdražeg kluba. Prošle godine škotski Abeerden pomrsio je snove o europskoj jeseni.

Rijekin turski takmac osnovan je 1990. godine. Promijenio je nekoliko imena da bi se trenutno zaustavio na Istanbul Basaksehir FK. Ne posjeduje ama baš nijedan trofej u svojoj riznici.No, proteklu sezonu završio je na respektabilnom četvrtom mjestu iza gradskih rivala Besiktasa i Fenera, ali ispred slavnog Galatasaraya. Na treće mjesto se ugurao Konyaspor.

Glavni igrački adut im je Edin Višća koji mi malčice na Salihamidžića sliči kad ga vidim kako po boku piči. Inače četvrti je najefikasniji igrač protekle sezone u turskom prvenstvu sa 17 postignutih golova i pet asistencija. Taj bosanskohercegovački reprezentativac po svemu sudeći broji posljednje dane u Istanbul Basaksehiru.Za njega pokazuje sve više europskih klubova, a navodno jedan klub iz Katara poslao ponudu na adresu Basaksehira vrijednu 6.5 milijuna eura.

Tu je i prekaljeni turski internacionalac Emre koji je dobio trbuščić, ali lopte mu još uvijek imaju oči. Na vratima je Volkan koji brani za tursku reprezentaciju. Cjelokupna momčad vrijedna je šezdesetak milijuna eura.

Od europskih iskustva imaju tek prošlogodišnju eliminaciju od nizozemskog AZ Alkmaara ukupnim rezultatom od 4:1. Poraženi su u obje utakmice.

Rijeka će prema “tom Stambolu“ letjeti na krilima kompanije Air Gavran & Bezjak. Raspucali su se ovog ljeta kao braća Wyatt i Virgil Earp onomad kod O.K. Coralla. Ipak, na mukama će se naći novopečeni dvojac Mitrović-Elez u obrambenim zadacima. Bradarić i Maleš će nadamo se pomoći drugovima u nevolji.

Matjaž Kek će zapravo u istanbulskom ogledu biti kao riba u vodi. Defenzivni blok i kontre. Njegovo omiljeno i oprobano oružje.

Što se tiče izravnog prijenosa susreta na nacionalnoj dalekovidnici taj film nećete gledati, pardon tu utakmicu.

“Ova godina nam je bila vrijeme Europskog prvenstva i nadolazećih Olimpijskih igara pa za sada nemamo u planu prenositi europske utakmice Rijeke. Vidjet ćemo kako će se stvari dalje razvijati, koliko će Rijeka napredovati u natjecanju Europske lige“.

“Ove europske sezone prenosit ćemo utakmice Hajduka vani i kod kuće, napravili smo ugovor s klubom iz Splita i Splićane ćemo pratiti do kraja, dokle kod stignu“.

Odrezao je kratko, jasno, hladno i s visine, šef Sportskog programa HTV-a, pritom se pogladio po uvijek briljantinom zalizanoj kosici, nemarno zijevnuo i lijevom rukom ispremetao testise sukladno nacionalnom programu akcije “Počeši se s razlogom“.

Htio je još reći da ga boli i nešto poviše predmetnih organa nacionalnog programa za građane iz PGŽ-a koji redovno plaćaju pristojbu njegovoj “katedrali duha“ koja je i ovom slučaju ostala nijema, slijepa i gluha.

Kao i u slučaju izravnog prijenosa MIK-a festivala koji je temeljen na etno glazbi kraja u kojem se odvija i to glazbi kojoj je osnova takozvana “istarska ljestvica”, jedno od možda najinteresantnijih glazbenih pojava u svijetu, a svake godine gostuje po gradovima Istre i Kvarnera, područja koje pokrivaju tri županije na zapadnom dijelu Hrvatske.

Kao i u slučaju izravnog prijenosa Riječkog karnevala kojeg posjeti svake godine oko 100 000 ljudi te je uvršten je na listu 500 najvažnijih zbivanja u Europi – “Top 500 European Events“; Sunday Times ga je 2007. godine uvrstio među 24 najegzotičnija događaja na svijetu, a 2009. godine uvršten je u knjigu “501 must be there events“.

Sve je to nedovoljno za izravne prijenose.

Ali zato se izravno emitiraju svakojake “atrakcije“ poput bacanja kamena s ramena iz Mrduše Donje, utrke magaradi iz Žabokrečine Gornje i slično.

Sva sreća da postoje komercijalne TV kuće kojima se ne plaća porez odnosno pristojba ili ako baš hoćete pretplata za budale, pa utakmicu u izravnom prijenosu možete pratiti na Areni 3 s početkom u 19:30.

Komentari

komentari


Related Articles

Nasukani riječki brod

Oprezan je bio Kek prilikom najave susreta, napominjući kako Nizozemce sigurno peče poraz na Kantridi. I nije pogriješio. Domaći su

Iz inata do naslova prvaka!

Rujan je mjesec u kojem završava ljeto, dolazi jesen u kojoj dozrijevaju brojni plodovi prirode, rumeni se lišće. Sredinom proteklog

VAŽ JE NAŠ!

Rijeka – Dinamo 2:0 (1:0) Rijeka – Stadion Kantrida. Druga finalna utakmica Kupa Hrvatske. Gledatelja: oko 10.500. Vrijeme: oblačno i