Počinje Festival sporta osoba s invaliditetom

by Hoću Ri | 20/01/2015 17:04

9. siječnja u 11 h u prostoru Ri Infa održana press konferencija na kojoj je najavljen Festival sporta osoba s invaliditetom u sklopu projekta „IRIS – Sport kao mehanizam rane integracije i rehabilitacije“.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici organizatora koji su pobliže predstavili projekt IRIS te najavili Festival koji se u sklopu projekta IRIS održava od 21.-25. siječnja. Festival će se održavati pet dana za redom na različitim sportskim lokalitetima: Dvorani Zamet, OŠ Gornja Vežica, Bazenu Kantrida te Jahalištu “Draška dolina”.

Na Festivalu će biti demonstriran praktični prikaz treninga stolnog tenisa za osobe s invaliditetom, stručni prikaz treninga atletike za osobe s invaliditetom, praktični prikaz treninga plivanja za osobe s invaliditetom, praktični prikaz treninga boćanja za osobe s invaliditetom, boćanje i tenis u kolicima, praktični prikaz treninga tenisa u kolicima, teorijska i praktična demonstracija jahanja osoba s invaliditetom te će biti održana teorijska radionica na bazenu Kantrida.

„Projekt IRIS za cilj ima potaknuti mlade osobe da se što ranije počnu baviti sportom te ujedno dugoročno poboljšati integraciju djece s teškoćama u razvoju u ranim fazama života“, istaknuo je Luka Dobrović, stručni suradnik na projektu, ističući kako je rano djetinjstvo pravo vrijeme za integraciju korištenjem sportskih aktivnosti, čime se poboljšava kvaliteta života djece, ali i života njihovih obitelji i lokalne zajednice u kojoj žive.

„Riječki sportski savez i Sportski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke uložili su značajan trud u ovaj projekt. Njime će se učitelji, odgajatelji i treneri približiti radu s najmlađima i ovo je prvi korak prema njihovom što boljem osposobljavanju. Već sada postoji potrebna infrastruktura, kvalitetne udruge i osobe koje zajedno rade na povećanju kvalitete života osoba s invaliditetom“, dodao je Igor Načinović, pročelnik odjela gradske uprave grada Rijeke za sport i tehničku kulturu.

U sklopu projekta IRIS do sada su održana dva seminara u prosincu 2014. godine. Tako su na prvom seminaru bili prisutni odgajatelji predškolskog odgoja s područja Primorsko goranske županije koji se u svom radu susreću s djecom s poteškoćama u razvoju. Na drugom seminaru su bili prisutni učitelji osnovnih škola te nastavnici tjelesnog odgoja koji također rade s djecom  poteškoćama u razvoju, a potrebna su im dodatna znanja.

Za vrijeme ovog projekta partneri su razvili prilagođene obrazovne programe, izradili edukacijske materijale te dosada proveli edukaciju kroz dvije radionice za odgajatelje u predškolskim ustanovama i učitelje u osnovnim školama. Interes postoji, a činjenica je da postoji potreba za dodatnim educiranjem pedagoških djelatnika s obzirom da određeni fakulteti i visokoškolske ustanove u svojim programima ne nude adekvatnu  vrstu obrazovanja.

„Pokušat ćemo maksimalno educirati osobe u školama i vrtićima kako bi i oni u konačnici mogli utjecati na poboljšanje programa vrtića i škola“, naglasio je Hrvoje Vlahović, djelatnik Medicinskog fakulteta, član HPO-a i Sportskog Saveza osoba s invaliditetom te predsjednik Plivačkog kluba „Forca“, inače aktivno uključen u ovaj projekt od samog početka.

Provedena anketa među pedagoškim djelatnicima ukazuje da oni tijekom obrazovanja nisu stekli dovoljno kompetencija za rad s takvom djecom te da se informiraju i stječu nova znanja uglavnom putem specijaliziranih internetskih stranica.

„Ovim projektom pokazati ćemo učiteljima i odgajateljima kako da koriste elemente sporta u radu. Istina je da ne postoji dovoljno predmeta, no pozitivno je ono što su istaknuli sudionici seminara, a to je da ne čekaju da nešto dođe do njih, već traže, čitaju, kreativni su i svoja znanja prilagođavaju radu s djecom s poteškoćama u razvoju“, dodala je sudionica projekta Jasna Lulić Drenjak, prof. fizičke kulture i kineziterapeut.

Sve je građane na Festival pozvao i Samir Barać, predsjednik Riječkog sportskog saveza koji je još jednom u ime svih istaknuo kako je cilj u projekt IRIS i nadolazeći Festival uključiti što više pedagoških radnika, obitelji i djece s poteškoćama u razvoju, ali i ostalih građana kojima će prenesena znanja biti itekako korisna.

Realizaciju projekta omogućila je EU koja ga sufinancira s 85% proračuna, odnosno iznosom od 191.636,33 €, i to iz Instrumenta pred pristupne pomoći – Operativni program IPA SI‐HR 2007. ‐2013.

Vodeći partner projekta je Riječki sportski savez u partnerstvu s „Centrom za inkluziju i podršku u zajednici“, a kako je riječ o prekograničnom projektu tu je i slovenski partner „IPAK -Inštitut za simbolno analizo in razvoj informacijskih tehnologij“ iz Velenja“. Također u planu je širenje projekta IRIS na nacionalne okvire.

Raspored događanja

Raspored događanja

Komentari

komentari

Source URL: http://www.hocuri.com/pocinje-festival-sporta-osoba-s-invaliditetom/