Posljednja cigareta

Posljednja cigareta

Postoje neki dani, događaji, datumi koji ostanu čovjeku u sjećanju. Urežu mu se onako ispod kože, pa isplivaju svako malo, nepozvani, ali su tu. A ovo posljednje gostovanje nogometaša Rijeke, i oko 3 000 navijača “bijelih” zasigurno će narednih godina svako malo kucati, dolaziti, miješati razne osjećaje, od gnjeva do ponosa, i saznanja da se baš toga dana, u Maksimiru, dogodilo konačno ujedinjenje svih kojima je Rijeka u srcu, da je više nego ikad zaživjela, uz ostale, parola “Zajedno smo Rijeka”.

Nije ovog puta bilo “skidanja gaća” već kod Delnica. Rijeka je došla u Zagreb kao lider prvenstva, i u početku utakmice se tako i postavila na terenu. Tri puta je u uvodnom dijelu susreta Martić odlično ulazio iza posljednje linije Dinama, spašavali su plavi to uklizavanjem, nogama i rukama… Gospodarila je Rijeka terenom i onda sredinom prvog dijela stala. Stupio je tada na scenu vratar gostiju, i sve što su uprskali igrači u polju popravio je Prskalo. Velika utakmica Andreja, potvrda klase i odbacivanje svake sumnje, ako je iste i bilo, da je prava kvaliteta. Kapa dolje majstore!

Otišlo se na predah rezultatom koji ostavlja Dinamo na hladnih minus 6. Matjaž Kek zbog stanja momčadi, nije imao baš previše izbora, u smislu izmjena i aktiviranja pričuvnih snaga. A Dinamo prvi dio susreta nije ni igrao kompletan, na terenu je bilo samo 11 igrača, tek povremeno 12. Kada je Rijeka početkom drugog dijela povela napokon su aktivirane sve raspoložive snage domaćina i dobili smo HNL kakav poznamo i volimo.

Pratite HNL? Bili ste jučer u Zagrebu? E, onda ste, da prostite, blago rečeno, bolesni. I ja zajedno s vama. Kažu brojači da je bilo 8 319 pacijenata na stadionu. U milijunskom gradu. Na derbiju. Ima nade. Doduše, bila je rasprodana Arena, barem nešto, na koncertu pjevača iz susjedne nam države. Svatko ima svoje radovanje, bolest, terapiju i lijek. Ono što smo gledali na zdanju, koji neki, kako simbolično i prikladno, zovu i nacionalni stadion, nakon vodstva Rijeke, daje mi za pravo da sve ovo nazovemo bolešću. Dobra vijest je da nisu sve bolesti smrtonosne ako se provodi propisana terapija.

Nažalost, neki nemaju mogućnost izlječenja. Gledali smo u drugom dijelu ovog susreta kako izgleda “zadnji stadij” te bolesti. Ljepe se sada po duhanskim proizvodima slike koje bi trebale odvratiti ljude od uživanja u nikotinu. Kakva greška! Evo, da sad odem na kiosk, uzmem kutiju cigareta, a ono na njoj Marić. Daj drugu!!! A ono Matoc… Jebo pušenje, pljuc! Jednostavno, odvratilo bi me od pušenja, kao što odvraća primjerice Gorgona, Martića, Gavranovića od kioska HNL i njihove “kutije cigara” s likom i upozorenjem štetnosti. Naravno, svoju kutiju bi zaslužio i sudac jučerašnje utakmice, Vučemilović. Stoje oni na terenu, kao upozorenje, gospodari kartona i penala. Popušili smo svi još jednom foru o “ljudima od krvi i mesa”, i kako se pokazalo par sati nakon susreta, posljednji put! Valjda…

Rijeka se vraća iz Zagreba s bodom, ostavivši doživotnog prvaka Hrvatske na minus 6. Hladno, brrrr… Realno, premala je to zaliha, bila bi mala i da je dupla. Dolazi proljeće, potrudit će se svi da se kolotečina nastavi, u vidu par milijuna eura, i sramoćenja po Europi. Sada se u zaustavljanje Rijeke otvoreno uključuju svi relevantni mediji, većinom žuti, ali to je naša slika i prilika, sisa i guzica. Kažu, Dinamo je oštećen! Neki da je čak i pokraden. Rijeka je čak uspjela ujediniti sjever i jug. Nema smisla, zaista nema, vaditi sve sporne situacije. Za koga? Nas? Mi smo vidjeli, ostale nije briga. Eto, neka bude, Dinamo je pokrala Rijeka.

Napokon je dopizdilo i Miškoviću. Zvao čovjek Šukera, dao ostavke. Napokon! E, ali opet ne valja. Opet se javljaju dušebrižnici, sa sto pitanja i odgovora, kako i zašto baš sad. E pa zato!!!! I da, kažu da mi kmečimo. Ako kmečimo, barem kmečimo dok smo prvi! Osvojili naslov ili ne, došlo je napokon do toga da Rijeka ponovo živi na “Sami protiv svih”. Bujol je san, nikad bliže. Hoće li biti i java, ovisi o puno stvari. Teren nije jedino mjerilo. Ovo je HNL. Uostalom, nogomet nisu samo trofeji. Emocija, prkos, inat… i gušt da si kamenčić koji žulja, žulja toliko da se mora potrošiti puno eura… ovaj … flastera, da se on anulira.

Komentari

komentari


Related Articles

Rijeka čeka

Bijeli danas u 17:30 sati igraju prvu pripremnu utakmicu protiv trećeligaša Stupnika u Vratima i to točno četiri tjedna prije prve

Vremeplov: finale Kupa 1994. godine

U iščekivanju finala Kupa donosimo vam podsjetnik na posljednje i jedino finale u kojem su se sastali Rijeka i Dinamo.

Gladni smo, stižemo…

I zaista smo gladni i stižemo po vas! Rijeka nam je toliko pružila u posljednje vrijeme da zaista možemo s