Pozitivna priča kroz 11. činova

Pozitivna priča kroz 11. činova

Hrvatima je u genima da većinu stvari koje vide oko sebe vide negativno. Nije ništa čudno da se nakon rata, a onda i propasti ozbiljne industrije u Rijeci većina stvari doživljava negativno. Nakon pet godina recesije (neki ju već nazivaju i depresije) teško je naći neki pozitivan primjer. HNK Rijeka nakon godina recesije, i nakon što je bila vrlo blizu da ostane samo još jedna uspomena grada koji propada, digla se u visine koje rijetko tko je mogao zamisliti.

1. Damir Mišković i Gabriele Volpi

Oboje zaslužuje veliku zahvalu svakog navijača Rijeke. Svojim djelima, poslovnim poznanstvima, znanjem i novcem digli su Rijeku tamo gdje zaslužuje, a to je sam vrh HNL-a i borba sa divovima Europe. Nakon što su došli u klub, na brzinu su posložili financijsku konstrukciju, i u kraće vrijeme od onog kojeg su najavljivali cijeli klub stabilizirali. Novi stadion je samo desert.

2. Matjaž Kek 

Trener prvoligaša sa Kantride radi odličan posao, možda se neki neće složiti sa stilom igre, ali u državi sa četiri milijuna izbornika to nije ništa čemu se treba čuditi. Kek ima rezultate i to je ono što je bitno svakom navijaču, a kako motivira igrače da daju 110% na terenu je njegova stvar. Znanje i rezultati se ne mogu osporiti. Red, rad i disciplina odlike su pozitivne priče.

3. Momčad 

Kada se vidi da netko izgara na terenu za nama sveti dres, svaki navijač će to bezuvjetno podržati. Prošle sezone Bertoša je nepravedno označen kao netko tko ne može pomoći ovoj momčadi da osvoji trofeje, na kraju je svojim zalaganjem svima pokazao koliko su bili u pravu, skandiranje njegova imena sa B tribine je itekako zasluženo. Svakoga navijača Rijeke obradovat će slika nabrijanih zagrebačkih dečki na društvenim mrežama koji “ginu” za bijeli dres , a ako se pokaže da je ovo sezona Anasa Sharbinija trofeji nam nikako ne mogu izbjeći.

4. Srećko Juričić i Ivan Mance

Godinama u Rijeku su dolazili igrači upitnih kvaliteta, nerijetko bi samo dobar igrač u Rijeci bio proglašavan izvanserijskim, novim Messijem i Ronaldom. Dolaskom kapitala i  Juričića na mjesto sportskog direktora, počela je gradnja prvog kostura, onda popunjavanje kadra, te sada u zadnjem prijelaznom roku došlo je do dovođenja mladih reprezentativaca i kadrova koji će upotpuniti klupski “roster” načet brojnim ozljedama.

5. Omladinski pogon 

Ne bi puno trošio riječi oko ovog dijela jer iskreno nisam upoznat sa tematikom. Osvojiti juniorsko Prvenstvo i Kvarnersku rivijeru nije mala stvar, a osim nogometaških znanja počelo se raditi i na obrazovanju naših nogometaša, tako da nije nerijetko da će se nekog od izlaznih godišta pitati kako stvari stoje u imeniku škole koje pohađaju. Osim nogometaša na Kantridi su se okrenuli i proizvodnji kvalitetnih ljudi.

6. Uvjeti treniranja

Godinama su uvjeti treniranja bili kamen spoticanja momčadi sa Kantride. Klupski ekonom više je vremena provodio servisiranjem auta nego dostavljanjem opreme potrebne za treniranje na stadione diljem Rijeke.  Naveliko se mjesecima već radi na ostvarivanju sna zvanog trening kamp na Rujevici, a osim trening kampa prema riječima gospodina Miškovića trebali bi dobit i stadion koji će zadovoljavati i europska natjecanja. Kramp za stadion i kamp samo što nije krenuo.

7. Stadion 

Prije godinu dana izašla je prva snimka na Youtubeu te je taj video ostavio  mnoge u nevjerici. Priča se proširila i izvan granica države, a sam stadion je djelovao toliko nestvarno da ni dan danas ne mogu vjerovati da će se nešto takvo raditi na Kantridi. Novi nacrti stadiona samo šta nisu prezentirani, oni sretnici koji su ga vidjeli ne mogu skinuti smiješak sa usana. Nećemo ni mi kad ga napokon u petak vidimo.

8. Pretplate

Iako smo pisali kritički o cijenama pojedinih pretplata na portalu iz razloga šta iste nisu bile dobro definirane, kao što niti poskupljenje od gotovo pedeset posto za neke tribine nije ničim opravdano od strane kluba, zadnje brojke pokazuju odličnu prodaju istih. Nadamo se da će se ovakvo povećanje broja pretplata nastaviti i u budućnosti.

9. Članstvo u HNK Rijeci

Članstvo je do sada većini navijača Rijeke bila enigma, dolaskom  Čohara na jedno od rukovodećih mjesta u klub netko je napokon shvatio da je to dio priče koji je godinama bio zanemarivan. Ovo je prva godina da se članstvo uzima ozbiljno u obzir, te sam uvjeren da će do kraja godine svi članovi Rijeke biti pozitivno iznenađeni.

10. Navijači

Nerijetko će igrači reći da nisu igrali nikad pred boljim navijačima. Stvar je to subjektivne prirode svakog pojedinca. Ja sam ponosan da u ovom prekrasnom gradu, pod stijenama Kantride već desetljećima stoji Armada. Bakljade, trensparenti, koreografije, putovanja, pjevanje, skakanje i sve ostalo čine Armadu najboljom navijačkom skupinom u ovoj državi, a i šire. Nerijetko 12 ako ne i 13 igrač na Kantridi i u gostima. Riječima se teško to može opisati.

11. Fan shop

Napokon ga imamo u centru grada, nažalost od obaveza još nisam stigao do njega, ali prvi trenutak slobodnog vremena potrošit ću na odlazak i kupovinu čime mislim dati i svoj obol fan shopu u centru grada, nedaleko od “žile kucavice”, riječkog Korza. Ima li što ljepše od riječkog grba na riječkom srcu. Projekt koji mora biti održan i podržan i od strane navijača.

Kantrida, Rijeka i navijači. Tri osnovna elementa koja čine bit. Srce prave stvari. Sve ostalo je nebitno. Jedna od pjesama koja slavi klub i grad kaže “1,2,3,4, Rijeko proli se po meni.” Vrijeme je. Do sljedeće “Grobničke štorije” ostavite svoje komentare ispod članka ili na našem forumu.

Komentari

komentari


Related Articles

Svakog gosta tri gola dosta

Da ne napišem ništa više, sve sam rekao, no kolege bi mi zamjerile da ostane samo na ovome. Ja sam

Ukleti Zaprešić

Godinama se našim nogometom, a posebice našim klubom provlačila poštapalica o “uvijek neugodnom gostovanju”. Gotovo da nije bilo najave utakmice

Res, non verba

Nedavno se kao kakva zarazna i teška bolest gradom proširila vijest da nas napušta Josip “Joža” Brezovec. Igrač je to