Prema naslovu prvaka!

by A. Žic | 24/04/2017 8:09

U utorak 25.04. s početkom od 20 sati nogometaši Rijeke dočekuju NK Osijek u sklopu 30. kola MAXtv Prve lige.

U HNL-u Rijeka i Osijek odigrali su ukupno sedamdeset i dvije utakmice. Rijeka je pobijedila dvadeset i devet puta, devetnaest susreta završilo je neriješenim rezultatom, dok je Osijek slavio u dvadeset i četiri susreta. Također, Rijeka je postigla okruglih stotinu golova, a Osijek osamdeset i tri. Zadnji puta je Osijek nadvisio Rijeku u proljeće 2014. godine i otada ne zna za pobjedu protiv riječkih ”bijelih”. Nakon katastrofalnih 1:5 iz listopada 2010., Rijeka je na domaćem terenu zaredala čak dvanaest pobjeda protiv Osijeka, od čega deset u prvenstvu. U tekućoj sezoni Rijeka je ”uzela mjeru” Osječanima pet puta. U tri prvenstvena susreta i dva puta prilikom odigravanja polufinala Kupa. No, predstojeći duel ima poseban značaj, jer ulazimo u samu završnicu prvenstva, a Rijeci su pobjede nužne kao ozeblom sunce.

Osijek u je u tri zadnja ogleda nanizao pobjede, i to protiv Splita, Istre i Intera, uz gol razliku 8:1. Već je osigurao kvalifikacije za Europa ligu, ali s Hajdukom se bori za treće mjesto koje nudi bolju startnu poziciju u tom natjecanju, odnosno dva dodatna tjedna ljetnog odmora. Stoga je jasno da će htjeti pružiti beskompromisnu partiju na Rujevici. Misle na budućnost, slažu logistiku i ambiciozni su što pokazuje namjera izgradnje kampa s devet terena, ne samo s prirodnom nego i umjetnom travom, jedan manji stadion kapaciteta do 3.500 ljudi i svu prateću infrastrukturu. Poznato odnekud?

Ovog proljeća u njihovim redovima zablistao je Ukrajinac Dmitro Lopa. Postigao je sedam pogodaka (jedan protiv Rijeke u porazu 2:3 u Gradskom vrtu) i definitivno postao ljubimac osječke publike. Hitar je, odličnog driblinga i nepredvidljivih poteza. Zbog tri žuta kartona izostat će ovog utorka iz prve jedanaestorke svog tima. Nije nam krivo. No, riječki braniči neće ostati nezaposleni, jer Perošević i Ejupi itekako mogu ”zapapriti” u napadu. Oprez dečki!

U redovima drugog kluba na ljestvici i takmaca u borbi za naslov prvaka, nakon recentnog poraza koji im je nanio Hajduk, unijela se nervoza i nemir. Sapuna se daska Ivajlu Petevu. Ime nasljednika je kažu već poznato. To je Romeo Jozak, poznati građevinski stručnjak koji je Rijeci savjetovao da neće trebati krenuti u izgradnju tribine za Ligu prvaka. Svojedobno je bio zadužen za nadziranje rada u svim reprezentativnim kategorijama s naglaskom na brigu da svi izbornici budu podobni i lojalni Zna-se-već-kome te zadaćom da se eliminiraju svi nepodobni. Nije mu strano niti bankovno poslovanje, pa je postavio široku mrežu bankomata u mnogim podružnicama.

Na ovu drugu uskrsnu nedjelju, poznatu u narodu kao Mali Uskrs, mnoge je vjernike rastužio izostanak poslanice maksimirskog savjetodavnog kvazi nadbiskupa, dušobrižnika i dobrog Samaritanca koji je na sam Uskrs odaslao, udobno zavaljen na divanu, ganutljive riječi koje svakoj krštenoj duši izazivaju slapove suza niz bijele im obraze. U isti mah podsjetio je na završnu, odrješujuću i zastrašujuću scenu iz Coppolinog remek-djela ”Kum”. Zasigurno se sjećate bezosjećajnog lica Corleonea juniora kojeg utjelovljuje maestralni Al Pacino, dok pri obredu krštenja svog nećaka izjavljuje da se odriče Sotone, svih djela njegovih i sjaja njegovog te bezrezervno vjeruje u Sveto Trojstvo, dok horde plaćenih ubojica koje je naručio istovremeno vrše svirepu egzekuciju nad njegovim protivnicima.

Primjeri oholosti i hipokrizije u dotičnog maksimirskog kvazi nadbiskupa su brojni poput zvijezda na nebu i zrnaca pijeska u pustinji, ali opet svaki puta nanovo iznenade te izazovu krajnju nevjericu svojom silinom izopačenosti.

Protiv takvog nečastivog protivnika Rijeka i dalje drži prvo mjesto na ljestvici uz oborene sve moguće i nemoguće nogometne rekorde. Svaka čast!

Ostaje nam još sedam kola do kraja. Dakle, Osijek je sljedeći.

Na putu Rijeke prema naslovu prvaka.

Komentari

komentari

Source URL: http://www.hocuri.com/prema-naslovu-prvaka/