Prvi dan festivala IRIS započeo stolnim tenisom

Prvi dan festivala IRIS započeo stolnim tenisom

U sklopu projekta IRIS – Sport kao mehanizam rane integracije i rehabilitacije, jučer je, 21.siječnja, započeo Festival sportova za osobe s invaliditetom koji će se održavati idućih pet dana na četiri različita sportska lokaliteta. Prvi dan Festivala održan je u Dvorani Zamet, uz detaljan praktični prikaz treninga stolnog tenisa za osobe s invaliditetom kojeg je održao je trener Ervin Stilin uz suradnju s Hrvojem Vlahovićem, profesorom rehabilitacije i stručnjakom za biomehaniku. Trener Stilin za vrijeme edukacije podučavao je prisutne pedagoške radnike, odgajatelje i nastavnike, kako bi uz njihovu pomoć stolni tenis mogla trenirati djeca s poteškoćama u razvoju i koje dobrobiti im stolni tenis kao sport može pružiti. Prema riječima trenera Stilina stolni tenis je kod nas pomalo zanemaren, ali njegova uloga u razvoju djece izuzetno je važna. Nakon pokaznog igranja s djecom i mladima s poteškoćama u razvoju, od kojih neki bilježe odlične, gotovo vrhunske, rezultate, svoju su priliku dobili i ostali prisutni. I oni su zaigrali stolni tenis, a sve je postalo još realnije kada su i sami sjeli u invalidska kolica i nastavili igru iz jedne nove, do sada nepoznate situacije. Tako su s jedne strane pokušali igrati stolni tenis, a s druge strane su ušli u svijet osoba s invaliditetom.

Predavanje i radionica bili su interaktivni, a upute, savjeti i praktične metode o tome kako djeca s poteškoćama u razvoju mogu igrati stolni tenis više nego korisni. I na kraju ove učinkovite radionice prvog dana Festivala trener Ervin Stilin pozvao je roditelje i pedagoške radnike da dovedu svoju djecu na stolni tenis kako bi u potpunosti uživala u vrijednostima ovoga sporta i istovremeno se razvijala se na najbolji mogući način.

Festival se nastavlja u Osnovnoj školi Gornja Vežica stručnim prikazom atletike za osobe s invaliditetom, treći dan na redu je radionica i trening plivanja na Bazenu Kantrida, u subotu u Dvorani na Zametu slijedi boćanje i tenis u kolicima, a u nedjelju teorijska i praktična demonstracija jahanja u Dresurnom klubu Pegaz. Osim djece s poteškoćama u razvoju, za koje je integracija kroz sport u ranoj dobi najbolja moguća za svakodnevni život i razvoj, njihovih odgajatelja, nastavnika i roditelja, dobrodošli su i svi ostali građani.

Komentari

komentari


Related Articles

Cirkus Veljača

Svake godine u ovo vrijeme ponavljaju se iste priče, kao u nekoj začaranoj petlji, a mi im se čudom čudimo

Rijeka čeka pobjednika Sliema Wanderers – Ferencvaros

Danas je održan ždrijeb pretkola kvalifikacija za Europsku ligu u kojem je Rijeka saznala svoja dva potencijalna protivnika u 2.

Festival nogometne igre

Sutra nas očekuje četvrtfinalni dvoboj hrvatskog Kupa Hrvoja Ćustića.  Da, Hrvoja Ćustića, momka koji je svoj život izgubio u nesretnom