Radovi bez prekida, stadion gotov početkom srpnja?

Radovi bez prekida, stadion gotov početkom srpnja?

Početak je uvijek najteži

Još od prvog spomena gradnje nogometnog kampa NK Rijeke sa strepnjom smo čekali prve bagere, kamione i početak radova. Početkom jeseni, tamo negdje u 9. mjesecu se i počelo prašiti. Prokrčio se teren, bageri su prionuli na posao. Prve vijesti od kako se počelo govoriti o gradnji kampa su bile da će se s gradnjom započeti u lipnju (2014.), a na jesen/zimu i s rušenjem Kantride. Zatim se govorilo da će kamp biti gotov do proljeća i da se odmah započinje s rušenjem Kantride, te da  će se Kantrida izgraditi do ljeta 2016. g. Možda bi sve tako i bilo, ali redovni postupak izrade projekata, izdavanja dozvola (vjerujemo da je tu Grad definitivno maksimalno ubrzao sve službe) jednostavno ne dozvoljavaju tako brzo provođenje ideja u realizaciju.

Tijekom zime i proljeća odrađena je većina zemljanih radova, izgrađeni su potporni zidovi na južnoj strani kompleksa, čime je omogućeno poravnanje plato i izgradnja dva igrališta koja su već zatravljena ali i platoa na kojem će se nalaziti valjda najljepši “rezervni” stadion nekog kluba. U tom razdoblju radilo se užurbano i na dokumentaciji, a u tijeku su i izmjene prostornog plana koje bi trebale omogućiti gradnju najavljenih dodatnih sadržaja, hotela, izmještanje koridora planiranih prometnica kako bi cijeli kompleks dobio potreban pristup i suvislu cjelinu. Krajem studenog prezentirana je i simulacija budućeg trening kampa.

Vijesnik proljeća

Početkom travnja se čekalo samo na pravomoćnost građevinske dozvole. Pretpostavka je da je u pogonima GP-a već odavno počela izrada konstruktivnih elemenata za slaganje stadiona. I onda, 15.04.2015. na gradilištu glavnog stadiona postavljena je dizalica i izbetonirane su prve kocke podložnog betona za postavu temeljnih stopa (čašica) u koje se postavljaju stupovi nosive konstrukcije. Dan za danom nicalo je sve više temelja, započelo je slaganje stupova i greda te je zapadna tribina počela poprimati i konačne obrise. Paralelno s početkom gradnje zamjenskog stadiona na najvećoj trening plohi u kompleksu (teren ispod) je započelo postavljanje travnjaka, specifičnog travnjaka koji je kombinacija sintetičke i prave trave.

Početkom mjeseca centralna tribina je barem što se glavne konstrukcije tiče bila dovršena, a također je već odmaklo i slaganje elemenata za buduću istočnu tribinu. I dok su se na i u tribini izvodili radovi na betoniranju zidova i elemenata koji se izrađuju na licu mjesta unutar tribine se je paralelno započelo i s postavom strojarskih i ostalih instalacija. Izvodili su se radovi na izradi hidro i termo izolacije, cementne glazure podova. Dovršetkom grube konstrukcije postalo je vidljivo da su se u projektu dogodile neke preinake u odnosu na predstavljena rješenja. Iako je sama tribina ostala na istom broju redova, čini se kako je unutrašnjost iste izvedena s jednom etažom manje. No usprkos izmjenama, nije se išlo na uštede.

Prvotna procjena ulaganja u trening kamp je bila cca 12 milijuna € no po posljednjim izjavama ista se popela na 20 milijuna €. Uz promjene u samom stadionu, na terenu se može uočiti i povećanje trening plohe ispod stadiona u odnosu na početnu varijantu. Teren je, iako malo sužen, produžen za još jednu dodatnu trening plohu. Po dovršetku bi u kompleksu trebalo biti četiri veća terena i dvije manje trening plohe, jedna na sjeverno istočnom, a druga na jugo zapadnom dijelu kampa, čime dolazimo do ukupnog broja od šest trening ploha (ukupne površine cca 39.000 m2) na kojima će se moći raditi. Sama tribina glavnog stadiona će u sebi sadržati brojne sadržaje, klupske prostorije, najmoderniju opremu za pripremu i oporavak igrača, ugostiteljsku ponudu kao i predivan pogled na kvarnerski zaljev i sam grad.

Kopanju nikad kraja

Iako su zemljani radovi započeli gotovo 7 mjeseci prije gradnje samog stadiona kopanjima još uvijek nema kraja. Bageri i teška mehanizacija i dalje okružuju gradilište. Kopa se na sjevernoj strani kako bi se proširilo do punih gabarita igrališta. S iste strane, a uzdignuto 5-6 m od razine terena izvode se zidovi uz koje će se danas sutra proći cesta iz smjera “Lovorke”. Sa zapadne strane kopa se neposredno iza tribine kako bi se napravilo prostora za smještaj prilazne ceste i parkinga. U ovoj fazi ulaz će biti na zapadnoj strani s ceste prema Marišćini, dok će pretpostavljamo u konačnici, a nakon dovršetka prometnice sa sjeverne strane, donji ulaz biti zatvoren a otvorit će se ulaz sa sjevera. Nova prometnica sa sjeverne strane, koju bi trebao izgraditi Grad Rijeka prema najavama će se preko rotora na postojećoj cesti spajati i na Islamski centar.

Otvorenje u srpnju?

Centralna tribina će biti u potpunosti natkrivena. Čelična konstrukcija je na polovici tribine gotovo dovršena i jučer za našeg obilaska gradilišta je u tijeku bilo postavljanje obloge na krovnom dijelu konstrukcije. Prema viđenom izgleda da se radi o panelima od pleksiglasa. Po dovršetku konstrukcije po čitavoj dužini tribine, ista će se obložiti i po cijeloj površini sa zapadne strane i tako podignuti vizualni dojam samog stadiona. Na samom gradilištu je veliki broj kooperanata i radovi se izvode u tri smjene. Iz dana u dan vidljiv je napredak u svim radovima. Iz kluba je najavljeno da se očekuje početak sezone na novom stadionu.

Prema dinamici izvođenja radova u 26 dana koliko je preostalo do 10.07. može se napraviti jako puno posla, no hoće li stvarno stadion biti dovršen i spreman za tehnički pregled (p)ostaje vrlo upitno. Naravno da su ovakve izjave i mali “pritisak” na izvođača radova kako ne bi došlo do opuštanja i otezanja.  No računa se i na plan B. Ako stadion ne bude dovršen i ne dobiju se još potrebne dozvole plan je da se nekoliko kola odigra na Kantridi. Za pretpostaviti je da bi se i europske utakmice mogle igrati na Kantridi prvenstveno zbog većeg kapaciteta, barem do kraja godine i početka rušenja iste, kako su trenutne najave.

Bilo kako bilo, ono što je bio san generacijama riječkih nogometaša i trenera, da jednog dana imaju normalne uvjete za rad, uskoro će postati stvarnost. Boljim uvjetima svakako će porasti i očekivanja navijača a nadamo se da će konačno i iz domaće škole izlaziti puno više igrača za prvu ekipu.

 

Foto: www.stadionkantrida.hr, www.skyscrapercity.com, Kornelije Sajler, D. Skočilić

Komentari

komentari


Related Articles

Rujevica je pala

Jučerašnjim porazom protiv Dinama, srušen je mit o neosvojivoj Rujevici. Dugo je sinergija igrača i navijača čuvala bedem i gradila

Rijeka snova

Sheriff – Rijeka 0:3 (0:2) Tiraspol – Stadion Sheriffa. Uzvratna utakmica doigravanja za plasman u skupine UEFA Europa lige. Gledatelja:

Lakrdija se nastavlja

U sljedećem kolu, točnije, u 1/8 finala, Hrvatskog Kupa “Hrvoje Ćustić”, a kojega, kao i prvenstvo, brani naš klub, Rijeka