Riječka samba

by L. Stojčić | 30/04/2014 2:23

Bliži nam se SP u Brazilu. Vrijeme je da se „mali Hrvat“ počne igrati izbornika. Da budem malčice zao, dali su Štimcu da se igra, pa zašto ne bi i ja. Probat ću bit objektivan koliko je to moguće i dat svoje viđenje o reprezentativnim kandidatima Rijeke.

Krenut ću sa BiH. Tu je Kvržić izgledan kandidat za put u Brazil. Proljeće igra toplo-hladno, ali to se može pripisat i ozljedi koja ga je mučila. U zadnjim kolima polako diže formu. Taman pred pripreme za SP. I taman pred finale Kupa. Do zimske stanke bi dao desnu ruku u vatru da je siguran putnik, ali sad je pred njim puno posla. Glavni suparnik mu je nova zvijezda BiH „fudbala“, Izet Hajrović, a poziciju desnog veznog ili krila je znao krpat i iskusni Haris Medunjanin. Iako nije izravno njegov konkurent za mjesto, i Sušić, izbornikov nećak bi se tu mogao umiješati. Kvržiću dajem 60-65% izgleda za odlazak na SP.

U sastavu naše reprezentacije nekoliko naših igrača se može nadati odlasku na SP. Igrač sa najviše izgleda, ako se gleda konkurencija na njegovom mjestu, kao i cjelosezonska forma, je Vargić. Hrvatska traži trećeg vratara. Pletikosa i Subašić su neosporni no. 1 i no. 2. Osim Vargića, za tu poziciju konkuriraju i Kalinić iz Hajduka, Ježina iz Dinama, te Krešić koji je trenutno član Mainza. U poziciji rezervnog vratara, te sumnjam da će se njega odabrat kao rezervu no. 3. Lovre Kalinić je imao sezonu punu bljeskova i padova. Odigrao je pokoju dobru utakmicu, ali i gadno kiksao. Zadnje dvije utakmice u kojima je branio su dobar pokazatelj njegove forme. U njegovu obranu se mora reći da je bio ozlijeđen, ali i prije ozljede je Vargić bio bolji i konstantniji od njega. Dojma sam da se on spominje samo da i Hajduk ima kandidata za SP. Ježina je, bar po meni, najslabiji od nabrojanih. Ostaje zapamćen kao golman koji je primio gol niti minutu nakon ulaska u igru na svoj debi za reprezentaciju. Pokušavajući bit čim objektivniji, Vargić bi trebao imati bar 70-75% šanse da bude treći vratar Hrvatske na SP.

Uz bok Vargiću je Maleš. Da nije bilo ozljede smatrao bih ga sigurnim putnikom. On je “specijalac”. Tip igrača kojeg Kovač traži od dana kad je sjeo na vatrenu klupu. Njemu konkurencija mogu bit iskusni Vukojević i mladi Radošević. Vukojević je tu najbliži odlasku na SP, dok Radošević, nakon što je prodan, nije izborio mjesto u seniorima Napolija i nije realna opcija. Druga opcija je Ademi, no on je ponešto „mekši“ igrač od Maleša. Ademiju u prilog ide vrlo dobra forma na proljeće. Trenutno je, po mom sudu, Maleš na 40-50% šanse da ode na SP. Ako se vrati uskoro i ako podigne razinu fizičke spreme i igre, njegove „dionice“ rastu.

Meni bi tu, među izglednim kandidatima, bio i Knežević koji je, do bolesti, odigrao odličnu sezonu. Hrvatska je tanka sa stoperima i Knežević bio bio logično rješenje. Ima kvalitetu, iskustvo i bio je u viskoj forumu. Na žalost, bolest je željela drugačije.

Prema mom sudu, tri prvo navedena (Kvržić, Vargić i Maleš) 3 igrača koja imaju realne šanse da odu na SP. U drugu kategoriju spadaju oni koji su na pragu ulaska, tj. oni koji bi se mogli naći u širem krugu reprezentacije. To su Lešković, Tomečak, Sharbini i Kramarić. Sva četvorica, po mom sudu, imaju manje od 20% šanse da budu na finalnom spisku Nike Kovača. Lešković, da nije bilo ozljede, bi bio izgledan kandidat za SP. Pokazuje zavidnu dozu mirnoće u igri, dobro se postavlja i dominira u skoku. U bliskoj budućnosti bi mora postati punopravni član izabrane vrste. Ipak, kod njega se vidi da mu fali iskustva i nakon bolesti Kneževića se i kod njega vidi manji pad u formi. Tomečak je još jedan koji je negdje na rubu. Potentni, moderni bek. Sličan Dariju Srni. No i njemu fali konstanta igara. Definitno igrač koji bi u narednim godinama trebao konkurirati za Kovačev spisak. Pogotovo znajući da desno, osim Srne i Vrsaljka, nemamo realnu treću opciju. Dolazimo i do dva, možda i najbolja nogometaša (ne igrača, već nogometaša) u našoj ekipi. Sharbinija, igrača poteza koji je kod Keka počeo preuzimat i obrambenu odgovornost, te pakera Kramarića. Dva igrača za velike domete. No obojica sad dosta daleko od Brazila. Kod Anasa je problem onaj stari. A on se nalazi na njegovim ramenima. Kramarić je pao u formi, ali mora i malo promijenit igru i koji put se prisjetit da je nogomet timska igra. Dva igrača koja su tu negdje, uvijek na rubu. Ali i dva igrača koja će morat promijenit neke stvari u pristupu igri ako žele u potpunosti realizirat svoj potencijal.

Možda se neki neće složiti sa mojom procjenom, ali se ne može oduzet činjenica da Rijeka dugo vremena nije imala toliko igrača koji realno mogu razmišljat o pozivu u reprezentaciju. Vjerojatno ne sad, ali u novim ciklusu dakako. Osobno bih bio jako razočaran da bar dvojica iz trojca Kvržić-Vargić-Maleš ne budu u kadru reprezentacija. Zaslužili su.

Fotografije preuzete s: www.nk-rijeka.hr

Komentari

komentari

Source URL: http://www.hocuri.com/rijecka-samba/