Riječki mercato: tresla se brda, rodio se miš

Riječki mercato: tresla se brda, rodio se miš

Prema običaju, sredinom siječnja se zahuktava europski zimski nogometni mercato. Za Rijeku je početak siječnja donio pregršt bombastičnih i senzacionalnih vijesti razno-raznih portala u Hrvatskoj i „regionu“ o multi-milijunskim transferima igrača Rijeke diljem Europe i svijeta, te o interesu Rijeke za maltene svakog igrača iz država bivše Jugoslavije koji se nudi na tržištu.

U moru senzacionalističkih objava o „riječkoj rasprodaji“, mahom iz Hrvatske i Italije (Bradarić – West Bromwich Albion i Fiorentina; Ristovski – Sampdoria, Başakşehir i Atletico Madrid; Andrijašević – Beijing Enterprises; Elez – Torino) i o interesu za „anonimce“ ili „penzionere“ iz regije s ciljem podizanja cijene istih ili čisto zbog „klikova“ mahom iz ostatka bivše države (Ajdin Redžić, Vladica Brdarovski, Emir Spahić, Toni Livančić, Denis Popović, Luis Ibáñez,…), vrlo teško je pronaći „istinu“.

Poznato je da je Rijeka odbila kinesku ponudu za Franka Andrijaševića (€5.000.000) i Sampdorijinu za Stefana Ristovskog (€2.500.000). Iako postoji interes Torina za Josipa Eleza, njegov odlazak prije ljeta je nemoguć bez pristanka Rujevice na prekid posudbe koja traje do 30. lipnja 2017. Rijeka do kraja travnja ima i opciju otkupa Elezovog ugovora za oko €450.000 (naravno, Elez ne mora pristati na ponuđene uvjete). Također, Rijeci su se nudili po profilu i statistici vrlo zanimljivi igrači (Robert Žulj, Mirko Ivanić), a za neke igrače (Gregor Balažic, Ivan Runje, Ante Budimir, Martin Pušić) postojao je interes, koji na kraju dana nije bio usklađen sa zahtjevima drugih klubova i(li) igrača.

U rubrici „odlasci“ tek su dva igrača koja su na jesen nastupila. Prvi je stup obrane Matej Mitrović koji je prodan u Beşiktaş za sjajnih 4,2 milijuna eura (uz mogući bonus od milijun eura ukoliko u minimalnih 50% od prvih 50 službenih utakmica bude u početnom sastavu, te 20% vrijednosti budućeg transfera). Drugi je napadač Haris Handžić koji je na jesen vrlo malo igrao i po karakteristikama se jednostavno nije uklopio u riječki stil igre, te ima odriješene ruke u potrazi za novim klubom.

U rubrici „dolasci“, za Mitrovića je vrlo brzo pronađena adekvatna zamjena u liku „Mitrovog“ bivšeg suigrača iz Cibalije Daria Župarića koji je stigao na posudbu do 30. lipnja 2018. (s pravom otkupa po unaprijed određenim uvjetima) iz talijanskog prvoligaša Pescare.

Tijekom prvenstvene pauze, na jesen sjajni Andrej Prskalo potpisao je novi ugovor, koji ga s klubom veže do lipnja 2019. Za očekivati je da će narednih dana klub i Josip Mišić aktivirati +2 klauzulu u ugovoru (također do lipnja 2019.).

Ostatak prometa u rubrici „odlasci“ na uvijek prometnom riječkom kolodvoru čine u listopadu dogovoreni transfer Vedrana Jugovića u korejski Jeonnam Dragons (€500.000), transfer Frane Ikića u Koper (postotak budućeg transfera), te posudbe Vizingera (Hrvatski Dragovoljac), Geralda (Šibenik) i Turčina (destinacija još nije poznata) do kraja tekuće sezone. Po pitanju dolazaka, još sredinom prosinca Rijeci se iz akademije u Abuji priključio mladi nigerijski stoper Bamidele Samuel Ayodeji, a na probi su stoper Bernardo Matić (Zagreb) i lijevi bek Nikola Totić (Krk).

odlasci i dolasci

Anas Sharbini je poseban slučaj (nije li uvijek?). Nakon što je početkom tjedna Novi List ukazao na mogućnost posudbe u Istru 1961 do kraja sezone, ubrzo je stigao demantij sa svih strana. Igrač, koji za mjesec dana ulazi u tridesete godine i koji je od 13. prosinca 2015. bez nastupa u službenoj utakmici, izjavio je da „neće igrati u slabijim uvjetima“. Jedan od bolje plaćenih igrača Rijeke (cirka €150.000 godišnje, pod ugovorom do lipnja 2018.) svoju veliku ljubav prema HNK Rijeci tako će nastaviti iskazivati na treninzima Grobničana (bolji uvjeti nego u Puli?) i po grobničkim oštarijama. A maškare su tek počele…

Prema riječima sportskog direktora Srećka Juričića, do odlaska na drugi dio priprema u Portugal (od 27. siječnja do 8. veljače), Rijeka planira dovesti napadača (da se popuni mjesto otvoreno Handžićevim odlaskom te da se rastereti Gavranović) i veznjaka (od ljeta je poznato da su Mati Malešu otvorena vrata ukoliko stigne zadovoljavajuća ponuda). No, za razliku od stopera, u oba slučaja pojačanja/prinove nisu „o glavu“, što odgovornima u klubu otvara manevarski prostor da do sredine veljače na tržištu pronađu najbolje rješenje. Dobro je poznato da u samoj završnici prijelaznog roka padaju financijski zahtjevi kako klubova tako i igrača.

Neupitno je da će do samog kraja mercata biti još „bombi“, senzacionalizma i plaćenih objava (poput one „uglednog“ Gianluce Di Marzia za €10.000.000-vrijednu „imaginarnu“ ponudu West Bromwich Albiona za Filipa Bradarića). Tijekom hladnih zimskih dana navijačima Rijeke toplo preporučamo izbjegavanje prepisivačih i senzacionalističkih „medija“ (sportarena.hr, goal.com, index.hr, itd.), koji žive od „klikova“.

Komentari

komentari


Related Articles

Rijeka se poigrala sa Triglavom

Nogometaši Rijeke su upisali i prvu pobjedu na pripremama u Kranjskoj gori. Svladan je slovenski drugoligaš, Triglav iz Kranja rezultatom

Jaka Rijeka dalje teče

Nakon nešto manje od dva mjeseca stanke nastavljeno je domaće nogometno prvenstvo. Hladno vrijeme i bura nisu spriječili najvjernije navijače

Prva od Osam

U subotu s početkom od 19 sati, u sklopu 29. kola MAXtv Prve lige, nogometaši Rijeke odlaze na gostovanje u