Rijeka 2 završila druga

Rijeka 2 završila druga

Uranjenim gostovanjem na Maksimiru kod druge momčadi Dinama, druga momčad Rijeke završila je sezonu. Miroljubivih 0-0  potvrdilo je  prvo mjesto Zagrepčana i plasman u Drugu ligu, dok će se druga momčad Rijeke i iduće sezone natjecati u Trećoj ligi, ako se ne dogode neke neočekivane promjene u vidu licenciranja i financiranja ostalih klubova, ipak živimo u Hrvatskoj.

Analizom ljestvice možemo zaključiti kako 62 boda iz 30 utakmica nije slab rezultat, iako nije ostvaren prvi cilj, a to je promocija u viši rang natjecanja. Rijeka 2 upravo kao i prva ekipa završila je na 2. poziciji, gledajući u leđa rivalu iz Maksimira.

Ovogodišnja druga momčad Rijeke spojena od najboljih pojedinaca omladinskog pogona, mladih nada iz partnerske škole nogometa u Nigeriji, te rekonvalescenata prve momčadi, uz iskusnog kapetana Fausta Budicina koji planirano je doveden da bude produžena ruka trenera na terenu i svojim iskustvom pomogne većini ekipe u prvoj seniorskoj sezoni. Na zimskim pripremama nekoliko članova druge momčadi dobilo je priliku trenirati s prvom ekipom, ali su se nažalost brzo ozlijedili uslijed prevelikih razlika u trenažnom procesu.

Kulešević za Pilipovića

Tijekom zimske pauze došlo je priznanja uprave da su povukli pogrešan potez, te napravljena je promjena u stručnom stožeru druge ekipe. Dotadašnji trener Renato Pilipović formalno je unaprijeđen, odnosno marginaliziran gdje ne smeta, a ima priliku steći znanje i iskustvo. Dovedeni Ivica Kulešević dokazano je kvalitetan trener sa zapaženim postignućima u dosadašnjem radu. Prva je to, nadamo se u nizu, akvizicija kvalitetnih trenera s kojima bi omladinski pogon trebao davati rezultate kojima se svi nadamo.

Istek prve sezone pravo je vrijeme za analizu novog koncepta ustroja kluba. Što je ostvarila druga momčad Rijeke, te koliko se uklapa u strategiju kluba da bude prijelazni korak između omladinskog pogona i prve ekipe?

Druga momčad pomogla  je Keku koji je time imao širi manevarski prostor održavati i podizati formu igračima prve ekipe, koji se iz bilo kojeg razloga nisu našli u prvoj momčadi. To je možda najveći plus prve sezone druge ekipe.

Tko se iz druge ekipe nametnuo kao kvalitetno rješenje za prvu ekipu? Sigurno nitko nije očekivao da se ijedan od igrača u trećeligaškoj konkurenciji nametne kao pojačanje prvoj ekipi u situaciji kada to teško može napraviti najbolji igrač iz većeg dijela klubova prve lige. Ne treba zanemariti činjenicu da se ljestvica očekivanja neprestano podiže u prvoj ekipi, te je sve teže zadovoljiti kriterije. Unatoč tome, nismo sigurni da će ovogodišnji mladi igrači ući u roster prve ekipe sljedeće sezone i skupiti korektnu minutažu.

Manjak kvalitete za najviše domete

Ovdje se očituje prevelika razlika u kvaliteti, te iz tog razloga nužna promocija u Drugu ligu, koja ipak ima više zahtjeve natjecanja, te će biti kvalitetniji filter mogućnosti. U ovoj situaciji se čini logičnijim da pojedinci kojima bi nova sezona treće lige bila stagnacija naprave novi međukorak do prve momčadi Rijeke i odu na posudbu u neki od prvoligaških klubova, te se nametnu za mjesto u ekipi.

Prednost druge ekipe je neprestana borba za mjesto u istoj, te nema života na staroj slavi. Još jedna generacija završila je omladinski pogon, te se nadaju mjestu u drugoj ekipi. Realno je očekivati da će perspektivni pojedinci dobiti priliku dokazivati se u seniorskom nogometu. Podjednaki broj igrača će biti višak i morati potražiti svoju sreću u drugom klubu ako se još uvijek nadaju nogometnoj karijeri.

Svega godinu dana nakon temeljitih promjena u najosjetljivijem periodu karijere mladih nogometaša, postoje nagađanja kako će ponovno biti organizirana Prva liga juniora na nacionalnom nivou. Iako je žalosno da se tako važne odluke donose i mijenjaju preko noći, novonastala situacija sigurno ide u prilog Rijeci. Omogućit će dodatno razvijanje u sklopu omladinskog pogona, što će dobro doći većini juniora. Ionako nitko ne brani da se najkvalitetniji ranije priključe drugoj ili čak prvoj momčadi.

Odgovor na pitanje kako će izgledati druga momčad Rijeke sljedeće sezone u ovom trenutku vjerojatno nema ni stručni stožer Rijeke, te ovisi o mnogobrojnim faktorima.

Komentari

komentari

D. Peranić

D. Peranić

David Peranić je UEFA B licencirani trener, te ima višegodišnje iskustvo treniranja mlađih uzrasta.


Related Articles

Rutina pobjeđivanja: Rijeka bolja od Intera

Rijeka – Inter-Zaprešić 2:0 (2:0) Rijeka – Stadion Rujevica. Utakmica 31. kola MAXtv Prve lige. Gledatelja: 5.496. Suci: Duje Strukan,

Sebastian Brigović: Mlada nada riječkog skijanja

I dok ljeto upravo završava, na drugome kraju svijeta, točnije u Novom Zelandu počele su pripreme za skijaše. Među sretnicima koji

Remi u Koprivnici uz Vargićev rekord

Slaven Belupo – Rijeka 0:0 (0:0) Koprivnica – Gradski stadion. Utakmica 11. kola MAXtv Prve HNL. Gledatelja: 744. Suci: Damir