Rijeka-Dinamo trilogija – end of part 1

Rijeka-Dinamo trilogija – end of part 1

Prva trećina je završila, prva od tri dionice je pretrčana, a ostalo je puno toga nedorečeno. Najviše toga je izgleda ostalo za reći “gospodinu” Mamiću koji se onako bahato, kao da je u svom dvorištu, šepuri i divljački ponaša. Na terenu ispred svih gledatelja, na stadionu i tv-u dijeli neku svoju pravdu, traži neku svoju zadovoljštinu. Pred svima želi pokazati da je to njihova liga i da se ne smije nitko drznuti i pomisliti donijeti neku odluku na štetu velikog Dinama. Gospodin Mamić je valjda gledao neku drugu utakmicu, utakmicu u kojoj nisu Dinamu suđeni brojni prekršaji od kojih su mnogi upitni, u kojoj se Rijekina igra ne prekida na centru radi prekršaja, a ne pušta prednost u stvaranju izgledne akcije… Lako za nedosuđeni penal, premda ne znam kakvu bi reakciju poduzeo gore spominjani da se onakva situacija odigrala u riječkom šesnaestercu? Valjda bi otišao do suca i golim rukama ga zadavio. Naknadnim pregledom usporene snimke jasno se vidi da penal na Jugoviću nije niti postojao, međutim u tijeku utakmice i s obzirom na položaj suca koji nije mogao vidjeti ponovljenu snimku zapitam se da li bi i jedne sekunde dvojio svirati penal da je u sličnoj situaciji bio Dinamov igrač? Pogotovo kada se prisjetim kakvi se sve penali sviraju u HNL-u. No tko bi i krivio suca ako je koju dosudio za Dinamo, pa ipak je on iz Zagreba, oprostite Zagrebačke županije. To valjda nije niti blizu, jer da je sudac kojim slučajem iz Zagreba propozicije natjecanja ne bi mu dozvolile suđenje. No kako je Zagreb država unutar države, a Zaprešić je u drugoj županiji tu je sve čisto, ili ipak možda ne? Dotični je preselio iz Gajnica ( Grad Zagreb) u Zaprešić kako bi mogao suditi zagrebačkim klubovima. Sve su to čari i nebitni detalji ove naše simpatične male privatne lige. Tko zna što nas čeka u kupu? Bruno “volim pjevat s dinamovcima” Marić?

Nedorečena je ostala i Rijeka, u svojoj igri nije uspjela složiti previše prijetnji Dinamovoj nesigurnoj obrani. Jedan od faktora zasigurno je i loš protok lopte najviše uzrokovan vodom zasićenim terenom. U odnosu na prošli sraz Rijeka je zasigurno za 30% slabija. Nakon velikog prometa kroz svlačionicu na zimu i odlaska nekoliko važnih igrača prevage Rijeka se još uvijek muči s povratkom na razinu jesenske igre, a trenutno smo miljama daleko od razine igara u EL. Pristigle su u Rijeku i dostojne zamjene, osim možda u napadu, međutim još to nije to, tečnost još nije na razini. Ono čemu težimo primijetio sam u 20-ak minuta utakmice protiv Zadra, brza predaja lopte, odigravanje od prve i brzo otvaranje prostora. Falilo je u Riječkoj igri agresije, automatizma i uigranosti. Jasno je to vidljivo i na rezultatima kroz cijelo proljeće. Rijeka je tek u nekoliko poluvremena bila na razini, razigrana i odlučna. Falio je jučer i jedan posebno raspoloženi pojedinac, nitko se nije posebno iskazao, a Anas od kojeg se očekuje da u nekoliko poteza riješi utakmicu nije bio ni blizu svojim najboljim partijama. Na proljeće su Riječki forte bili udarci iz daljine i golovi izvan 16 m, uspio je i sinoć ući jedan takav, prelijepi udarac Radoševića, no ipak čini se da je nekima falilo snage u nogama, hrabrosti za udarac. Gol na samom početku drugog poluvremena nije ništa nego prelabav ulazak u nastavak, nekima kao da su glave još bile u svlačionici. Primljeni gol nije posljedica neke ekstra kvalitete (premda je klasa i smirenost Pjace neupitna) već u čistom nedostatku agresije na početku nastavka. Godinama je pod stijene dolazio i jači Dinamo, a Rijeka se znala nositi bolje nego sinoć. Nekada smo nedostatak kvalitete znali nadoknaditi dodatnom agresijom i igrom iznad svojih realnih granica. Pokušavali su naši nadoknaditi proliveno mlijeko, međutim nismo uspjeli složiti neku opasniju situaciju. Dojam je na kraju ipak popravio Radošević koji je izjednačenjem u posljednjim minutama ipak bar malo smirio strasti. Gledajući s druge strane, Kek je pametan trener i svaki put do sada je znao kako odigrati ove velike utakmice. Premda će se nekome možda i činiti da je Mamić sinoć taktički nadigrao Keka moje je mišljenje da ćemo za konačni zaključak tko je koga nadmudrio morati pričekati još preostala dva susreta. Nije van pameti da Kek možda i ne želi na prvu otkriti sve adute. Koliko god on tvrdio da to nije tako već nekoliko puta je kalkulirao i dozirao snagu ekipe sukladno cilju. Svima je jasno da je nama jedini preostali cilj ove godine Kup, a Keku je dobro poznat recept za prolazak kroz sistem eliminacija.

Kantrida je jučer u jednom trenu ponovno bila zajedno, zajedno protiv zla u hrvatskom nogometu, ali uvijek je tako kada te kradu. Drago mi je da su se svi priključili uvredama vrhu HNS-a i da je odaslana jasna poruka da nismo slijepi, da nećemo zatvarati oči i okretati glavu. Nažalost, unatoč najavama, stadion ponovno nije bio ispunjen, 6 i pol do 7 tisuća navijača Rijeke skupilo se unatoč dosadnoj kiši, oni manje vjerni ostali su u toplini svojih domova, jer ne daj Bože malo se smočiti. Na zapadu se digla poruka u sjećanje na Josipa Jovića, a u drugom poluvremenu i jedna za gospodina “glavu”. Za ovu drugu nadamo se da će se ista uskoro i obistiniti. Nekoliko dimnih, par baklji, petardi i mnoštvo skandiranja protiv glavnih aktera HNLjige. S druge strane solidna premda svake godine sve manja i manja skupina BBB-a i nekolicina onih drugih koji se tako žele zvati. Čovjek se zapita otkud tim ljudima volja i za koga oni navijaju?

I tako, jedan sasvim običan derbi, niti po čemu posebno napet, a naša (valjda?) policija postavlja kordone ispred zapada ali i ispred centralne tribine!? Vidjelo se valjda njima da je u zraku nešto čudno, pa za svaki slučaj “hajde Stevo da mi postavimo po kordon jer mogao bi Mamić još skakati po terenu pa da ne bi neki Volpijevac uletio”. Ovakvi postupci policije samo uvode dodatnu nervozu na tribine i imaju kontraefekt što se pokazalo već u više navrata ali nekima očito treba malo više da im uđe u glavu. Ta ista policija je po pražnjenju tribina nasumce privodila najzagriženije navijače, valjda prije nisu odradili kvotu pa je trebalo napuniti “marice”. Opravdanje za privođenje nije im teško pronaći, uvrede koje sam prethodno spomenuo njima su dovoljno dobar razlog, ali malo je onda jučer bilo nevinih, što onda ne privedu cijeli stadion?

Na kraju ispada da su svi ostali nedorečeni, Zoki, igrači, policija… Jedino je riječka publika rekla što misli, jasno i glasno, mislim da se čulo do 3. maja. U srijedu ćemo ponovno put Zagreba, pozivam Vas i ovim putem da u čim većem broju krenemo na jug Maksimira. Utakmica je pomaknuta na povoljniji termin u 18:00 h. Podržimo svi zajedno našu Rijeku na putu do prolaza u finale Kupa!

Foto:Josip Simčić

Komentari

komentari


Related Articles

Prilika za kraj?

Podijeliti navijače Rijeke nije lako, ali nikome u novijoj povijesti ne uspijeva kao Anasu Sharbiniju. Možemo ga voljeti ili mrziti

Prva od Osam

U subotu s početkom od 19 sati, u sklopu 29. kola MAXtv Prve lige, nogometaši Rijeke odlaze na gostovanje u

Ili u Škotsku ili Makedoniju

Rijeka je saznala svojeg protivnika u drugom pretkolu Europa lige. Biti će to pobjednik iz susreta između Shkendije iz Makedonije