Rijeka protiv Trojanskog konja

Rijeka protiv Trojanskog konja

O Troji i Trojanskom ratu govori se u “Ilijadi“, veličanstvenom helenskom epu koji se pripisuje slijepom Homeru. Svakojakih se likova i dogodovština može pronaći u tom genijalnom djelu. No, za ovu priliku prisjetio bih se priče o čuvenom i kobnom poklonu koji su naivni Trojanci primili od svojih neprijatelja. Naravno radi se o ozloglašenom Trojanskom konju.

Dakle…

Nakon deset godina ratovanja Grci nisu uspjeli zauzeti Troju te su se poslužili lukavstvom. Naizgled su potpuno napustili bojište. Ostavili su samo divovskog drvenog konja na plaži. Trojanci su pomislili da je taj čin dar bogu mora Posejdonu zbog blagoslova prilikom puta s lađama natrag u domovinu. Nesmotreno su ga dovukli u unutar zidina i pripremili proslavu zbog pobjede u ratu. Pod krinkom noći iz utrobe konja izašli su naoružani Grci s upaljenim bakljama i za samo nekoliko trenutaka grad je bio u plamenu. Zatim su otvorili gradske dveri i omogućili svojim suborcima ulazak. Tako je pao grad Troja.

Od tada, pa sve do dana današnjeg kada se netko lukavošću, prepredenošću ili prijetvornošću uvuče u neku organizaciju i slično da bi je iznutra oslabio, potkopao i time lakše uništio naziva se Trojanskim konjem.

Primjerice tako je nazvan opaki virus koji možda baš sada čuči u mraku vašeg računala i podmuklo čeka.

Teza meksičkog filologa Roberta Salinasa Pricea iz 1985. godine dobrano je “protresla“ svijet te izazvala silno komešanje u znanstvenim krugovima koji su se bavili antičkom Grčkom. Naime on je ustvrdio da legendarna Troja iz Homerovog epa “Ilijada” nije smještena u Hissarliku u Maloj Aziji, kako je tvrdio njemački arheolog Heinrich Schlieman, nego u hercegovačkom selu Gabela.

Kada je za to otkriće i priču o Troji čuo stanoviti mladić, (pljunuti Matan Špalatrin iz “Prosjaka i sinova“) već tada pokvaren do srži, porijeklom “Ero“, s velikim ambicijama vezanim za spletke u nogometu, sinula mu je poput munje razvratna ideja. Zažarenih je očiju sanjarski rekao: “Jednog dana nabavit ću svog Trojanskog konja poput mojih predaka, ali poučen njihovim lošim iskustvom iskoristit ću ga da bih prevario rivale, a ne da on meni presudi“. Krenuo je orno u planiranje i razradu detalja.

Mnogo godina kasnije vizija mu se ostvarila, pa je u ligu uvučen NK Trojanski konj da prepusti svojih dvanaest bodova Matici, a ostalim konkurentima “otkine“ što je više moguće. Ima tu još sijaset usporednih djelatnosti kao što su: brojni transferi u oba pravca, čišćenje kartona, manipulacije s ugovorima i koš i još makinacija.

Posebna smijurija su međusobne utakmice Matice i Konjanika. Taman da skupe zajedno glave Steven Spielberg, Brian de Palma, Francis Ford Coppola, Martin Marcantonio Luciano Scorsese ne bi mogli osmisliti, a kamo li izrežirati takve fascinantne, sulude i nemoguće scene i scenarije, pa čak niti uz pomoć vojske vrhunskih scenarista zvjezdanog Hollywooda u morbidnom spektaklu tih nogometnih sijamskih blizanaca.

Ali neće još mnogo vode proteći ispod Savskog mosta do pada u ambis te materijalizirane pohlepe i licemjerstva. Kraj je blizu.

Protekle srijede na jedvite jade su se riječki nogometaši izvukli iz živog blata i mulja “travnjaka“ NK Rudeš. Ako do Kineza ikada dođe informacija o tom polju kao stvorenom za uzgoj njihove omiljene namirnice, doletjet će prvim zrakoplovom te suhim zlatom platiti kvadrat zemljišta.

U tom susretu saznali smo da je klub s Kvarnera konačno shvaćen kao ozbiljni pretendent za uzimanje titule i dobro podmazana mašinerija je započela činiti sebi svojstvene predradnje i mjere opreza da je spriječi. Rijeka će morati u mjesecima koji dolaze igrati kao nikada do sada. Ne sumnjamo da će tako i biti.

Zadnjih nekoliko dana Franko Andrijašević nalazi se u žiži javnosti. Njegove izvedbe zaintrigirale su sve one kojima je draga nogometna igra. Čovjek briljira u bijelom dresu. Popularni momak iz milja nazvan “Mladoženja“ izgleda da je u svom četvrtom braku unutar HNL-a konačno pronašao sreću i mir, pa shodno tome pruža vrhunske partije. Naravno da to nije puka slučajnost. Ubrojio se u “armiju“ onih koji su po istom ključu došli prije njega. Neki kao slobodni igrači, drugi “prekriženi“, treći “zaboravljeni“, četvrti… Sve zasluge za vraćanje u život nebrojenih nogometaša pripadaju slovenskom čarobnjaku koji je na dobrom putu da postane riječki Alex Ferguson. “Kekovka“ do poda velemajstore!

Rijeka ove nedjelje gostuje kod naopake tvorevine inspirirane Trojom.

I neka ju porazom pošalje prema mjestu koje joj i pripada. Mjestu za trajnu pohranu ideja, ideologija i ideologa koji su spremni za odlazak.

U ropotarnicu povijesti.

Komentari

komentari


Related Articles

Rijeka II – Špansko 2:1

Druga momčad Rijeke je danas na Rujevici pobjedila Špansko rezultatom 2:1. Lijepo vrijeme je izmamilo dvjestotinjak gledatelja na tribine, koji

Naputak sucima pao na prvom testu

Brzopleta i nepotrebna odluka iz vrha HNS-a koja je sucima u ruke dala „dozvolu za ubojstvo“, pala je na prvom

Kraj jednak početku

U posljednjoj utakmici jesenskog dijela 1. HNL Rijeka je u Kranjčevićevoj ponovila uspjeh iz prvog kola te slavila nad Zagrebom