Rijeka – Zagreb: Umjesto odgovora, još pitanja

Rijeka – Zagreb: Umjesto odgovora, još pitanja

Nakon dva uzastopna poraza i preskočenog Kup susreta s Lekenikom, Rijeka se vratila na pobjedničku trasu. Na Kantridi je pao Zagreb, a rezultat 3:0 govori o uvjerljivoj i sigurnoj pobjedi momaka u bijelim dresovima.

Smanji gas, Sevilla je ispred nas

Međutim, nije sve u subotnju večer na ljepotici podno stijena bilo idealno. Nogometaši Rijeke nisu oduševili igrom, uvjerljivu pobjedu mogu ponajviše zahvaliti bljeskovima izvanserijskih pojedinaca u svojim redovima, kakvim momčad Zagreba ne raspolaže. Posjedom se ne osvajaju bodovi, Kekova Rijeka je to mnogo puta dokazala, ali rijetko kada su objektivno slabije momčadi, kakva Zagreb jest, na Kantridi preuzele primat i u tom statističkom polju.

Može se diskutirati kako je razlog tome i rano rješavanje utakmice, nakon vodstva 2:0 Bijeli su smanjili gas, odlučili sačuvati energiju za četvrtak i utakmicu sa Sevillom. Usprkos tome, vidljivo je kako je Zagreb pronašao lijek za visoki presing Rijeke te tako, u većini utakmice, neutralizirao jednu od najvećih snaga ove ekipe.

Tko, kada, zašto?

Svoju vjerojatno najslabiju utakmicu sezone odigrao je Ivan Tomečak, novopečeni hrvatski reprezentativac. Iako se za to lako može pronaći opravdanje, silom (ne)prilika zaigrao je na, za njega nekarakterističnoj, poziciji lijevog bočnog igrača, to ukazuje na i dalje prisutan nedostatak balansa na bokovima Riječana. Za razliku po početka sezone kada su Tomečak i Leovac jedan drugome bili najbolje zamjene, Rijeka je ojačana dolaskom Vešovića i Lime. Prvi je već zaslužio povjerenje trenera te ga iskorištava na vrlo dobar način, dok potonji i dalje nije na toj razini. Jučer je dobio mrvice, nije počinio veliku pogrešku, ali se nije ni posebno istaknuo. Očito je izgubljena sezona u Dinamu napravila svoje, bit će potrebno još neko vrijeme da se vrati u pravu formu, a do tada će Tomečak i dalje morati biti „Katica za sve“.

Ova utakmica je pokazala i ono što već i ptice na grani znaju, a to je da Anas Sharbini u svakom trenutku u svojim nogama ima rješenje utakmice. Igrač plemenita kova, neosporni znalac, koji kada to želi i osjeća nema pandana u ovoj ligi. Prava je šteta što je učestalost takvih poteza mnogo manja nego u prvom Sharbinijevom „mandatu“ na Kantridi, ali svakoj momčadi je imati takvog igrača u kadru, sa svim njegovim manama, neosporni plus. Može li odličnu partiju preslikati i u četvrtak, ili je na Sevillu bolje krenuti s defenzivnijih igračem?

Glavobolje Keku će sljedećih dana zadavati i Moisesova ozljeda, stasiti Brazilac svojom borbenošću, presingom i ulaskom iz drugog plana oplemenjuje igru njegove momčadi. U zatvorenijoj varijanti, kada je u igri samo jedan klasičan napadač, Moises je taj koji ima zadatak pomoći mu, a igrača sličnog kalibra Rijeka u svojem kadru jednostavno nema.

Vamos!

Susret je potvrdio da  je Rijeka, i kada ne igra dobro ni oku ugodno, toliko bolja od ostalih hrvatskih momčadi, s izuzetkom Dinama, da može vrlo jednostavno pobjeđivati. Hoće li to biti dovoljno i za pozitivni rezultat u Europi preostaje za vidjeti, sigurno je da će trebati mnogo hrabrosti, ritma i što manje neforsiranih grešaka. Da je Rijeka sposobna za to već je pokazala i dokazala, zašto ne bi tako bilo još jednom?

Foto: www.nk-rijeka.hr

Komentari

komentari


Related Articles

Kekova maneštra

Dobro jelo godi svakome. Bilo da se radi o mesu, ribi, povrću ili nečemu drugomu, svatko od nas ima ono

Rijeka je uhvatila zadnje nositeljsko mjesto u 3. pretkolu Europa lige

Prvak Srbije, Crvena Zvezda je izbačena iz euro-natjecanja zbog nepoštivanja financijskog fair-playa, a njezino mjesto u kvalifikacijama za Ligu prvaka

Uvod u novu sezonu Prve HNL: pripreme i prijelazni rok (2. dio)

U drugom dijelu analize priprema i prijelaznog roka hrvatskih prvoligaša, u uvodu u novu sezonu Prve HNL na redu su