Saga o travi, stadionu i derbiju

by Hoću Ri | 01/10/2014 13:04

Nakon što je MUP odbio mogućnost da se utakmica 10. kola 1. HNL između Hajduka i Rijeke odigra na stadionu Stanovi u Zadru, vremenski rokovi za utvrđivanje mjesta odigravanja ove utakmice su gotovo pa istekli. Podsjećamo, HNK Hajduk je pred gotovo mjesec dana krenuo u zamjenu dotrajalog travnjaka na Poljudu. Trebalo je sve biti gotovo do ove utakmice, međutim, kako to obično biva, stvari su se zakomplicirale.

I što sada?

Reklo bi se, prava hrvatska priča. Svi elementu su tu, kašnjenje radova, kruta birokracija, nedostatak novaca, pa i malo kriminala. Jer, ne zaboravimo, zamjenu travnjaka na Poljudu istražuje i splitska policija. Izvorni natječaj je poništen, a ova nesretna trava nabavljena bez raspisivanja novog. Ovakvim razvojem događaja prije će poljudskim travnjakom koračati istražitelji USKOK-a nego nogometaši Hajduka i Rijeke.

Treba naglasiti da za ovakav razvoj događaja valja kriviti samo odgovorne iz ulice Mediteranskih igara. Odavno je priča mogla biti gotova da se nije razmišljalo samo o vlastitoj dobrobiti. Ovako, nesposobnost istih prerasta okvire njihovog kluba te postaje predmet podsmijeha svih. “Majstori s mora” su opravdali nadimak koji su sami sebi prišili, a inspiraciju za isti su vjerojatno tražili u poznatom crtiću “A je to?”.

Razvoj događaja oko 135. Jadranskog derbija donosimo vam kroz pregled tekstova splitskih novinara. Tako je lakrdija potpuna.

Vremeplov 135. Jadranskog derbija

Nedjelja, 28.9. ujutro

Odluku o domaćinstvu susreta Hajduka i Rijeke u Poljudu će prelomiti u – ponedjeljak, neka prođe vikend, neka momčad prođe “crnu mačku Pulu, lakše će se razmišljati.

Sve smo opcije jučer podastrli, a jučer je reakcija iz Hajdukova doma kratka:

Odlučit ćemo o tome u ponedjeljak – rekao nam je predsjednik uprave Marin Brbić.

Čekaju se šleperi

– Trava dolazi šleperima, u hladnjačama, u balama i treba je odmah stavljati – rečeno je. I to se još ne događa, svaki čas će…

Hoće li Hajduk forsirati da je odmah doma izgazi, prije nego “ožili”, ili će – u Dugopolje? A da ne bi zatražio zamjenu domaćinstva?

Malo je vjerojatno da će pitati Rijeku

Intrigira koliko je zapravo vjerojatno da Hajduk uopće pita Rijeku zamjenu domaćinstva? Malo, jer bi onda Hajduk nizao gostovanja, nakon Zagreba, Splita i Istre, bila bi to gostovanja još i kod Rijeke, pa potom i Slaven Belupa?!

A dilema Poljud ili Dugopolje? Prednost – Dugopolje! Od ponedjeljka. Odmah bi krenule i zamjenske ulaznice, pretplatnici preuzmite ih, bio bi to organizacijski zamah.

A trava neka dobro legne, sjedne, ožili se u Poljudu, kad bude dopremljena u hladnjačama. Dugo je Hajduk čekao novu travu, pa sad jedna utakmica u Dugopolju, više-manje, to je kao da od stabla ne vidimo šumu novih, dobrih zahvata u smislu “šminkanja” Poljuda.

Trava u Poljudu će dočekati – Lokomotivu, za mjesec dana.

Nedjelja, 28.9. popodne

Međutim, uvidom u propise, odgoda može uslijediti tek zbog više sile, a ovo nije – vis maior. O ovome se znalo sve unaprijed, dolazi trava, hoće li na vrijeme, ako ne tu je zamjenski stadion, Dugopolje…

Odgoda nema pravu šansu. Nije vis maior.

Veću šansu ima zamjena domaćinstva. Eventualno. Ali o svemu konkretno u ponedjeljak. Dotad su sve samo naklapanja.   

Ponedjeljak, 29.9.

Rašomon jadranskog derbija mijenjao je priču iz minute u minutu, večernja verzija glasi da se Ivica Šparavec s vrha Komisije za natjecanje HNS zalaže za – zamjenu domaćinstva.

Da se u nedjelju zaigra na Kantridi. Pa bi na proljeće Rijeka dvaput u Poljud. U tom smislu je obavljao konzultacije tijekom večeri i noći.

Nikakvo Dugopolje, ni gazi, gazi novu travu… Odgode beru jagode! Jadranski derbi igrao bi se tek 20. studenoga, Rijeka bi tako spojila gostovanja u Poljudu i Zadru?!

I o tome će sutra odlučivati Natjecateljska komisija HNS, ako procijeni da je taj zahtjev opravdan.

Zašto da ne bude benevolentna?! Nije se dosad samo jednom mijenjalo propozicije i termine, nego se često izvrtalo kako kome odgovara, u ime dobrog sluha i više sile, doduše nije odavna, od 2009. nije bilo takve situacije, a lani je Hajduk primjerice odbijen (baš protiv Rijeke!), koncert “The Wall” nije proglašen višom silom.

U ime atraktivnosti i sigurnosti Hajduk baš to traži, nagovorio je Rijeku da i ona pristane i zajednički dopis je nešto iza 15 sati stigao u ruke Ivice Šparaveca.

Šparavec i njegova komisija preuzimaju nadležnost jer slučaj nadilazi kompetencije povjerenika lige Breznija.

Hajduk neće zamjenu domaćinstva, a to bi riješilo sve probleme

  1. Rijeka bi pristala na zamjenu domaćinstva, ali Hajduk – neće, nije službeno iskazao volju da se upusti u to, previše bi gostovao, inače bi to bilo elegantno riješeno.
  2. Hajduk neće zamjenu, Hajduk bi – odgodu, međutim po ingerencijama povjerenika Josipa Breznija odgoda može biti samo do termina prije idućeg kola, a to nije realno.
  3. Rijeka ne pristaje na eventualni termin 16. listopada, nije realan zbog gustoće obveza Rijeke i posebno njenih reprezentativaca (jer slijedi i nova runda Eurolige).
  4. Vratite staru travu u Poljud privremeno i problema nema?! Malo šale…
  5. Zamjenski stadion je u – Dugopolju, ali Hajduk ga je očito spominjao tek reda radi; čim je zaista zatrebao ispada da Dugopolje nema dovoljno prostora ni za pretplatnike, na stranu što ni sigurnosno nije baš idealan za zahtjevnu organizaciju jadranskog derbija.
  6. Trave nema, niti će je biti! U dogledno vrijeme. Trava još nije krenulo iz Austrije, zrije… Dajmo travi vremena.
  7. Može se, smije se igrati na bilo kojem stadionu koji ima prvoligašku licenciju. Ako to nisu Poljud, pa zbog manjkavog kapaciteta ni zamjensko Dugopolje, a ni Splitov Park mladeži, a zauzeti su utakmicama Pula, zagrebački Maksimir i Kranjčevićeva, te Osijek, znači da su teoretski slobodni – Zadar i Koprivnica! Klubovi koji su bliski Hajduku, najbliži od svih u Prvoj ligi. A da Hajduk prijavi susret s Rijekom u Zadru ili Koprivnici? To su hipoteze koje barem do danas ozbiljno ne drže vodu.

Ako se misli da postoji opravdan razlog, vis maior, a taj je da trave nema na Poljudu i da Dugopolje nije adekvatno za sve aspekte jadranskog derbija odgodit će se derbi za termin 20. studenoga.

Utorak, 30.9. (ujutro)

Zadar je spreman ustupiti stadion Hajduku za jadranski derbi s Rijekom – potvrdio je nakon utakmice u Parku mladeži direktor zadarskog prvoligaša, Josip Bajlo.

Nije Bajlo poruku poslao bez temelja, jer Hajduk je kontaktirao Zadar i ukoliko Natjecateljska komisija ne odobri promjena termina igranja jadranskog derbija, Hajduk i Rijeka, po zadnjoj informaciji, igrat će u nedjelju 5. listopada u Zadru!

Rijeka pristala na odgodu, što će reći u HNS-u?

Konačna odluka o mjestu i datumu igranja jadranskog derbija nije ni jučer donesena, ali najrealnija je opcija odgode susreta za 20. studenoga.

Utorak, 30.9., 15:00

Nakon što je zahtjev za odgodom utakmice odbijen, a HNS je odlučio da se “Jadranski derbi” mora odigrati prema rasporedu u nedjelju, 5. studenoga, Hajduk je izabrao da će utakmicu s Rijekom igrati u Stanovima.

U igri je još bilo i Dugopolje gdje je stadion kapaciteta 5200 gledatelja, ali to je premalo da bi mogli primiti samo pretplatnike Hajduka kojih ima više od šest tisuća. Stanovi su nešto veći (5860) pa iako je i to nedovoljno, ako se već mora igrati neka se igra u Zadru, odlučili su na Poljudu.

Hajduk – Rijeka igrat će ove nedjelje, 5. listopada, po ranije utvrđenom rasporedu, s početkom u 19 sati i to u – Zadru!

Gledatelja može i do 6500

Oko kapaciteta Stanova je dvojba, koliko zapravo?

– Kapacitet će biti 6200, oko šest i pol tisuća može biti. Pod uvjetom da se ne sjedi. Nikad se tu nije ni sjedilo kad su protiv Zadra igrali Hajduk ili Dinamo. Organizacija će biti na visini, Hajduk nam je blizak, a i Rijeka nam je prijatelj – rekao nam je prof. Bajlo, direktor Zadra.

Utorak, 30.9., 17:40

Ništa od odgode, Hajduk – Rijeka igrat će ove nedjelje, 5. listopada, po ranije utvrđenom rasporedu, s početkom u 19 sati i to u – Zadru!

Najprije je Komisija za natjecanje HNS ujutro odbila prijedlog Hajduka i Rijeke da se odgodi utakmica za 20. studenoga, te je naredila organizaciju utakmice – Hajduku, u zakazanom terminu.

Hajduk nije prihvatio opciju Dugopolje, odabrao je Zadar. No, Hajduk će isto imati problem s pretplatnicima, naime ni Zadar ne može udovoljiti priljevu svih pretplatnika, preko šest tisuća ih ima Hajduk. U zadarskim Stanovima se izvode i radovi, pa je kapacitet nešto smanjen nego što je bio prije. Po sjedalicama se računa cca 4000. “Bijeli” se mogu samo nadati da svi pretplatnici neće krenuti u zadarske Stanove, nema za svih mjesta.

No o tome, o svim organizacijskim detaljima predsjednik Hajduka Marin Brbić će detaljnije govoriti tek sutra. Bitno je da je policija dala svoju suglasnost, to je bilo bitno da povjerenik HNL-a Josip Brezni iza podneva prihvati odluku Hajduka da Rijeku ugosti baš u – Zadru.

A zašto ne u Dugopolje? Zato jer je tamo skuplje, Dugopolje traži novac za organizaciju, odmah se pročulo i spominjalo brojke i do 20.000 eura?!?

Dakle, nije u pitanju veći kapacitet u Zadru, kako smo pomislili, poanta je u – cijeni. Skupoći! Hajduk bježi od troškova, a u Dugopolju bi organizacija bila skuplja.

Srijeda, 1.10., 11:30 ujutro

U Stanovima je u srijedu prije podne pristigla izaslanstvo splitskoga Hajduka, kako bi s vodstvom Zadra dogovorili sve detalje oko organizacije utakmice između Hajduka i Rijeke ove nedjelje s početkom u 19 sati.

Sastanak u zadarskom klubu nije trajao dugo jer je stigla neslužbena informacija kako Policija, navodno, neće, odobriti organizaciju te utakmicu, pa se predsjednik Marin Brbić sa svojim suradnicima preselio na razgovor kod načelnika PU Zadarske gospodina Nevena Paškalina.

Kakav će biti ishod tog sastanka ne možemo sa sigurnošću kazati, međutim, 99,9 posto je vjerojatno kako će se dvoboj Hajduka i Rijeke morati odigrati na nekom drugom stadionu.

Reakcija iz Rijeke stane u dvije riječi:

– Poštujemo odluku, nemamo što komentirati – prenosimo riječi Ivana Mancea, pomoćnika sportskog direktora.

Komentari

komentari

Source URL: http://www.hocuri.com/saga-o-travi-stadionu-derbiju/