Sendvič naš svagdašnji

Sendvič naš svagdašnji

Povijest pamti mnoge velike znanstvenike i izumitelje koji su zadužili ljudski rod svojom aktivnošću i genijalnim pronalascima. Neki od njih su: Isaac Newton, Albert Enstein, Louis Pasteur, Gregor Mendel,Leonardo Da Vinci, Thomas Esison, Nikola Tesla, Arhimed i mnogi drugi.

U mojim uvijek gladnim (znanosti naravno) očima jedan od njih se izdvaja te dotičnog više nego poštovanog izumitelja stavljam uz bok svih tih ingenioznih velikana.

Radi se o Johnu Montagu. Naravno ovo ime ništa vam ne bi značilo na prvi pogled. Pa, ni na drugi. Uvaženi gospodin nosio je titulu, Grof od Sandwicha. I tu stvar postaje ponešto jasnija.

Glad je oštrija od sablje i – poroka

Dotični je bio strastveni i neizlječivi kockar. Njegov porok ga je preuzimao u tolikoj mjeri da nije stizao zadovoljiti čak ni osnovne nutritivne potrebe, premda je u ognjici napora pri igranju karata znao strašno ogladnjeti. Nije povijesno potvrđeno, ali kažu da se invencija zbila za vrijeme partije dok je s izvjesnim barunom igrao četiri dana, i da je to bio pravi rat. Stisle ga stalno karte jake, pa mu je odnio fijaker, crnog konja, tabakeru, štap i sat. U nedostatku vremena za blagovanje, naložio je slugama da mu između dviju kriški kruha stave lijepo izrezani komad mesa. Poročni grof je tako u jednoj ruci mogao držati karte, a u drugoj jestvinu pomoću koje je mogao napokon umiriti kruljenje tužnog želuca. Ostali kolege kockari bili su zadivljeni imaginacijom grofa te redom počeli isto jelo naručivati izrazom “meni isto kao i Sandwichu“. Tako su prema legendi nastali sendviči, jelo u kojem se sastojci prema želji stavljaju između dvije kriške kruha.

Navijački puk biti će grofu od Sandwicha zauvijek zahvalan na njegovom pronalasku. Moramo priznati da smo taoci slične strasti (eh ta Rijeka) od koje je bolovao plemić plave krvi. Neosporno je da nema većeg užitka nego sjesti za stol, zvecnuti jedaćim priborom i slasno u miru uživati u blagodatima što se nalaze na tanjuru ispred slina što klize niz bradu. Nažalost, navijačke aktivnosti često znaju biti u suprotnosti s takvim načinom blagovanja.

Uvijek je neka žurba prilikom odlaska na utakmice, nedostatak vremena, često i novca. I zato njegovo grofovsko visočanstvo sendvič vječito je rado viđen gost u rukama uvijek gladnih navijača (i ne samo pobjeda) jer predstavlja prenosiv, brzi te relativno jeftini obrok.

Također, navijački puk prilikom odlaska na uvijek skupa gostovanja radije će prištedjeti na troškovima za hranu da bi se mogao odmoriti u pristojnom smještaju i proveseliti uz pokoju čašicu više.

Američki eks(PERimenT)

Međutim, pred neku godinicu u New Yorku se otvorio sendvič bar koji je ponudio prvu seriju alkoholnih sendviča koji su natopljeni različitim alkoholnim pićima, poput viskija ili gina. Ovaj inovativni bar uključuje kombinacije kao što su sendvič s pršutom i ginom, šunka s viskijem, pršut i viski.

Još uvijek nije sasvim jasno koliko je alkohola u sendviču, također nije poznato da li morate biti punoljetni kako bi naručili takav sendvič, posebno zato što se alkohol koji se nalazi u njima ne kuha, čime zadržava svu svoju snagu.

Budućnost će dati odgovor na ovu neobičnu poduzetničku ideju.

Nadalje, za gurmane svakojakih preferencija, izješe od formata i bonkuloviće tankoćutnih nepaca i podeblje lisnice stanovitu utjehu predstavlja činjenica da se u sendvič mogu umetati i vrlo skupe namirnice. Losos, kavijar, iberski pršut, bijeli tartuf, prepeličja jaja i slične fantazije koje znaju biti iznimno ugodno društvo među kriškama kruha.

Naposljetku, omiljenost dragog nam sendviča opisuje anegdota jednog duhovitog čovječuljka.

Ušao je momak u jedan francuski restoran, pa bogobojazno priupitao konobara: “Služite li žablje krakove?““Naravno, gospodine“, ponosno je odgovorio ober.“Skoknite mi onda u kuhinju i donesite sendvič od sira“, slavodobitno je poentirao.

I za kraj priložio bih recept popularnog sendviča zvanog “Klub“ kojeg je zasigurno volio i jedan prijatelj Grofa od Sandwicha, također poznati kockar, Boža zvani Pub.

Dakle…

Priprema se od dvije kriške popečenog toasta između kojih se stavlja salata, na ploške narezana piletina i rajčice, hrskavo pečena slanina i majoneza. Dodatno ga možete ukrasiti s ukiseljenim povrćem ili maslinama.

U slast!

Komentari

komentari


Related Articles

Bijeli uvjerljivo kroz Vinkovce

Cibalia – Rijeka 0:3 (0:3) Vinkovci – Stadion HNK Cibalia. Utakmica 26. kola MAXtv Prve lige. Gledatelja: 2.660. Suci: Ante

Primorje prvak Hrvatske!

Primorje – Mladost 13:7 (2-2, 6-3, 2-2, 3-0)  PRIMORJE EB: Vićan, Radu 2, Peroš, Knapić, De. Varga 2 (1), Sukno, Muslim

Reagiranje HNK Rijeka

Rijeka je reagirala na napise nekih hrvatskih i engleskih medija vezano uz navodni incident na utakmici u Novigradu. Reagiranje prenosimo