Sprintom do rekorda

Sprintom do rekorda

Tijekom prošle prvenstvene pauze analizirali smo učinak nogometaša Rijeke nakon prve trećine prvenstva. Zaključili smo da je, kao i proljetos, Rijeka nakon lošeg otvaranja polusezone ubrzo uhvatila zalet i krenula s pobjedama. Nakon posljednje analize, Rijeka je u prvenstvu ostvarila tri velike pobjede (Lokomotiva, Dinamo, Hajduk), a uvjerljivim rezultatom svladana je i Opatija u osmini finala Kupa. Ako je na početku sezone Rijeka hvatala zalet, trenutno je u punom sprintu. Sljedeća kolumna, koju ćemo objaviti tijekom idućeg tjedna, detaljno će analizirati statističke indikatore. U današnjoj kolumni donosimo kratki pregled nekoliko novih klupskih rekorda.

Posljednji prvenstveni poraz Rijeka je doživjela na samom kraju prošlog prvenstva, kada je na Maksimiru poražena od Dinama. Rijeka ne zna za poraz u prvih 15 prvenstvenih utakmica u sezoni 2015./16. Prije ovog rekordnog niza, Rijeka je kroz povijest dvaput bila neporažena u 13 uzastopnih prvoligaških utakmica. Budući da Rijeku očekuje relativno lakša serija utakmica do zimske pauze, za očekivati je nastavak ove rekordne serije. Fascinantan je i podatak da je u posljednjih 27 prvenstvenih utakmica Rijeka ostvarila 16 pobjeda i 10 remija uz samo jedan poraz. Uz rekordan prvenstveni niz, nedjeljnjom pobjedom na Poljudu, Rijeka je izjednačila rekordnu seriju od 8 uzastopnih gostujućih utakmica u prvenstvu bez poraza, koji datira iz 1999. godine. Ukoliko Rijeka ne izgubi u Osijeku u 17. kolu, to će značiti i novi rekord.

Nedjeljnjom pobjedom na Poljudu, Rijeka je izjednačila prošlogodišnji (rekordni) niz neporaženosti u službenim utakmicama u prvoligaškim sezonama. Računajući i posljednjih 7 utakmica u sezoni 2013./14., Rijeka u 2014. godini nije izgubila 17 uzastopnih utakmica. Poraz u Zagrebu od Lokomotive (1:2) 24. kolovoza 2014. označio je kraj ove serije. U sezoni 2015./16., Rijeka je jedini poraz doživjela od Aberdeena koji je na Kantridi slavio s uvjerljivih 0:3. Uslijedilo je 17 uzastopnih utakmica bez poraza, od čega 14 u Prvoj HNL, 2 u Kupu, te uzvratna utakmica u Aberdeenu. Pobjeda (ili remi) protiv Splita donijela bi i novi rekord.

Hajduk je u Jadranskom derbiju posljednji put slavio davnog 21. ožujka 2012., kada je na Kantridi bio bolji s 0:3. Nedjeljnjom pobjedom na Poljudu, riječki niz neporaženosti popeo se na 13 utakmica, što je ujedno i najduža serija bez poraza (oba kluba) u povijesti derbija. Nedjeljnja pobjeda produžila je i seriju Rijeke bez poraza u gostima kod Hajduka. Posljednji poraz na Poljudu datira iz kolovoza 2011., a niz od 7 uzastopnih utakmica bez gostujućeg poraza je najduži u povijesti Jadranskih derbija. Vrijedi napomenuti i da je u posljednjih 40 derbija, Rijeka ostvarila 18 pobjeda, uz 15 remija, te samo 7 pobjeda Hajduka. Polako, ali sigurno, topi se povijesna rezultatska dominacija Splićana.

niz bez poraza - jadranski derbi

Komentari

komentari


Related Articles

Tko je kriv za poraz?

Svi nogometni razgovori i danas počinju pitanjem tko je kriv za poraz Rijeke, teško se oteti dojmu da su izabranici

Prva utakmica Kvarnera u Kupu Jugoslavije

Svoju prvu utakmicu u kup natjecanju Kvarner je odigrao 02. studenog 1947. u prvoj sezoni Jugoslavenskog nogometnog kupa. U prvom

Rijeka dotukla Dinamo

Na klupskim kroničarima i statističarima je da pregledaju arhive i iz naftalina izvuku povijesne rezultate dviju ekipa i usporede je