Standardna taktička razmišljanja

Standardna taktička razmišljanja

Manje od 24 sata je preostalo do početka još jedne Europske Lige. Nervoza se može rezati nožem, pogotovo kod nas koji iz ovih ili onih razloga trenutno nismo u jednom od kombija na putu za Liege. Da se malo zatomi nervoza donosimo pregled moguće taktike u Belgiji. Naravno, riječ je o taktičkim zamislima našeg Generala Keka.

Prije svega krenuti ću na način da ću se referirati na našu zadnju utakmicu u Osijeku. Neki portali, konkretnije onaj koji nemaju nikakve veze s Rijekom, a iste se voli očešati, kao i razni forumaši, su već dubinski iznalizirali taj susret, a svi sa zaključkom da je realan rezultat trebao biti podjela bodova. Da, podjela bodova u utakmici u kojoj je Kek isprobao tri nova igrača i dvije taktičke zamisli koje očekujem i sutra u Liegeu. Da, podjela bodova u utakmici gdje je Rijeka igrala sa 70% i od prve sekunde kontrolirala događaje na terenu.

Duo Vešović-Cvijanović

Imao sam taj privilegij biti na par metara od terena, blizu Generala, pa sam neke zamisli, ali poglavito način na koji Kek vodi igru, vidio iz prve ruke. Prije svega način na koji je prošlu utakmicu iskoristio da upozna Vešovića s novom ekipom, način na koji mu je stalno sugerirao kako da se kreće na terenu, da otvara bok ili pas. Osim toga, vidjelo se kako je Kek isprobao Cvijanovića na dvije pozicije. Prvo na poziciji koju je igrao Brezovec, a na kojoj je popularni Cvijo pokazao da puno brže razmišlja što i kako s loptom, da se puno brže kreće po terenu, ali i bolje anticipira igru. Vidjelo se zašto je Kek inzistirao na njemu punih mjesec dana. U finišu utakmice Kek ga je isprobao i na poziciji koju je igrao Kvržić, na lijevom krilu ili lijevom u vezi, a na kojoj je pokazao veću dozu odgovornosti u igri.

Spominjem upravo ta dva nova igrača (iako je u Osijeku debitirao i Lima), nepoznanice za većinu navijača Rijeke, jer sam dojma da bi baš njih dvojica mogla imati veliku ulogu u današnjem susretu. Dvojica polivalentnih igrača, a baš takve Kek obožava, dvojica hitrih igrača, ali i dvojica igrača koja rapidno usvajaju trenerove zamisli.

Brzina i agresija

Standard je najjača ekipa koju smo susreli, tj. koju ćemo susresti u dosadašnjem dijelu sezone. Njihov forte su brzi krilni igrači, ali imaju i vezni red s dozom anarhije u igri. To je dvosjekli mač, ako im krene dobro mogu stvarati velike probleme našoj ekipi. Primjerice, tu ih se može usporediti s Vitorijom iz Guimaraesa kojoj je apsolutno sve kretalo za nogom prošle sezone. Razlika je što mi sada možemo kvalitetno odgovoriti i na tu brzinu i agresiju, pa i anarhiju. Anarhiji se suprotstavljamo čvrstom, preciznom, rekao bih „švapskom“ igrom koju gaji Štajerec, dok se brzini i agresiji odgovara na isti način – brzinom i agresijom. Tu se vraćam na dva igrača koja sam spomenuo u početku ovoga teksta, na Vešovića i Cvijanovića. Upravo njihovim dolaskom dobili smo ono što nam je nedostajalo u sredini terena (Vešović, iako ga se vidi kao alternativu Tomečaku na desnom beku, je, baš kao i Tomečak, krenuo na desnoj strani veznog reda i tu i dalje, u određenim taktičkim zamislima, može dati puno). Dobili smo brzinu. Agresiju smo imali i još je imamo u vidu Moisesa, Jajala, ali i Jugovića i Zlomislića.

Mišljenja sam da će Rijeka u Liege-u istrčati u sličnoj formaciji kao i u Osijeku, znači 4-4-2 ili modifikacija istog sustava s povučenim Kramarićem u međuprostoru između Krstanovića i veznog reda. Golman i obrana su već standardni i njih zna nabrojat svatko i u 3 ujutro nakon pet piva. Vargić, Tomečak, Samardžić, Lešković, Leovac. Ostaje pitanje veznog reda. Moje mišljenje je da je tu siguran Jajalo, dok se za tri preostala mjesta „bore“ četiri igrača. Vešović, Moises, Jugović i Cvijanović. Kvržića, zbog manjka brzine, ali i česte zaigranosti, ne vidim kao potencijalnog startera.

Veza za velike stvari

Zbog jakih bokova domaće ekipe i pritiska koji će, zasigurno, biti vršen preko njih, očekujem da Kek duplira bokove. Ispred Tomečaka bi mogao zaigrati Vešović, a ispred Leovca Jugović ili Cvijanović. Jugović igra u velikoj formi, ali je nešto sporiji u odnosu na Cvijanovića. Cvijanovićev plus je i bolje čitanje igre, dok je Jugović nešto agresivniji. U slučaju da je Moises fit, a vjerujem da je, ne sumnjam da će Kek istrčat s njim i Jajalom u srcu veze.  U slučaju da Moises nije spreman za susret, u sredini očekujem Cvijanovića kojeg je Kek isprobao na toj poziciji u Osijeku, a na lijevom veznom Jugovića.

Vezom Vešović, Moises, Jajalo, Cvijanović/Jugović, Kek neutralizira bokove i krila Standarda. Desno su mu Tomečak i Vešović, dva nominalana beka, ali dva igrača koja su u startu svojih karijera igrala ofenzivnije. Obojica su školovani igrači s poznavanjem linija kretanja. Sličan slučaj ima i na lijevoj strani s dvojcem Leovac-Cvijanović. Odabirom Jugovića lijevo stvari se ne mijenjaju drastično, ali gubi se na brzini i pribojnosti preko bokova u kontra akcijama. Moises i Jajalo su garancija da niti jedna lopta u sredini terena neće biti olako prepuštena protivniku. S povučenim Kramarićem dolazi do vezanja jednog od veznjaka Standarda, a s Krstanovićevim pritiskom na zadnju liniju i sama veza se približava suparničkom golu.

U Osijeku su naši igrači pokazali, da i bez previše zajedničkih treninga, mogu odgovoriti na zamisli Matjaža Keka. Iako nas sutra dočekuje momčad koja je neusporedivo jača od “lega”, očekujem da domaćin opet izađe s terena pognute glave. Ključ utakmice je agresija na ničije lopte, dobra suradnja bočnih igrača s vezom, brza tranzicija iz faze obrane u fazu napada, ali i nastavak dobre golgeterske forme naših napadača.

Pretpostavka je da će posjed lopte biti u korist naših protivnika, ali svi znamo da nije bitno koliko imaš loptu u nogama, već što s njom napraviš u posjedu. Do sad nam se ta politika itekako isplatila. Vjerujem da niti sutra neće biti drugačije.

Vargić – Tomečak, Samardžić, Lešković, Leovac – Vešović, Jajalo, Moises (Cvijanović), Cvijanović (Jugović) – Kramarić – Krstanović.

foto: www.nk-rijeka.hr

Komentari

komentari


Related Articles

Dosanjani san

Nogomet je, šturo i prosto rečeno, igra u kojoj dvije momčadi pokušavaju pokazati i prezentirati svoje nogometne vještine i pritom

HNK Rijeka: La rinascita della fenice

Hrvatski Nogometni Klub Rijeka (Club Calcistico Croato Rijeka), comunemente saputo come HNK Rijeka o semplicemente Rijeka, è un club calcistico croato

Svi putovi vode u EL

U današnjoj kolumni analiziramo moguće protivnike Rijeke i put do nositeljstva u playoff-u u nadolazećoj sezoni Europa lige (EL). Budući