Stara naftna igra

Stara naftna igra

U današnjem vremeplovu, kao mali predah između kup utakmica i Jadranskog derbija, upoznajemo jednu zanimljivu ekipicu iz malog prekmurskog mjesta Lendave. Radi se o Nafti, ekipi sa kojom je Rijeka (Kvarner) odigrala tek dva susreta i to u sklopu prve jugoslavenske lige u sezoni 1947./48. Oba susreta Kvarner je pobijedio. Vani je bilo 3:0, a kod kuće 31. 10. 1946. susret je završio 4:1. Zanimljivo je da je ovo bilo prvo poratno prvenstvo države, da su i Kvarner i Nafta izgubili prvoligaški status, a da je Nafta bila jedini slovenski predstavnik. Te sezone liga je imala 14 članova, duplu krunu osvojio je novo osnovani Partizan, a zanimljivo je da je Kvarner svoj prvoligaški status izgubio iako je osvojio deveto mjesto na tablici (ispalo je ukupno pet ekipa). Političkom odlukom, u ligi je ostala Ponziana iz Trsta koja je na kraju prvenstva bila rangirana slabije od Kvarnera.

No vratimo se mi temi naše današnje priče, lendavškoj Nafti. Ovo su i klub i mjesto zanimljive povijesti. Nafta je osnovana daleke 1903. godine (najstariji hrvatski klub je sisačka Segesta osnovana 1906. godine) kao Lendvai Football Egyesület, te je i službeno (bila) najstariji slovenski klub. Bila, jer je ugašena zbog dugova 2012. godine. Slovenski? Čudan neki slovenski? Istina, mjesto Lendava, ili Doljnja Lendava, tj. Alsólendva kako se je zvalo do 1955. godine, za vrijeme osnutka kluba bilo je pod mađarskom upravom. Pod istom je ostalo sve do 1918. u uključenja u Slovensku državu.

Kao svi znamo da je mađarski nogomet do 50-tih godina bio jedna od perjanica europskog nogometa ne čudi da je Nafta bila i prvi klub na današnjem slovenskom teritoriji, ali i prvi slovenski klub koji se je natjecao u najvišem rangu jugoslavenskog nogometa. Kako smo već utvrdili, Nafta je odmah prve godine ispala iz prve lige i u nju se, bar u sklopu Jugoslavije više nikada nije vraćala. U samostalnoj Sloveniji odigrala je devet prvoligaških sezona bez nekog pretjeranog uspjeha. Šesto mjesto u sezoni 2009./10. najbolji je plasman, dok je tri puta igrala u polufinalu slovenskog kupa.

Klub je dobio ime Nafta prema rafineriji koja je napravljena 1945. godine za potrebe Crvene Armije.

Nafta GRB

Nakon gašenja 2012. godine osnovan je klub Nafta Lendava 1903. koji se trenutno natječe u 3. slovenskoj nogometnoj ligi zahod (zapad), a zanimljivo je da je u istoj ligi i NŠ Mura nasljednik njihovog najvećeg rivala Mure iz Murske Sobote (i Mura je, kao i Nafta, ugašena zbog financijskih dugova, a posebnost je da se je ugasio i Murin nasljednik ND Mura). Boje Nafte su plava i bijela, a nadimak kluba je „Plavi“, a prati ju navijačka skupina Gorgone osnovana 1991. godine koja je u dobrim odnosima sa navijačima mađarskog Zalaegersega (sama Lendava ima oko 12 000 stanovnika, a skoro polovica u Mađari). Navijači Nafte koji žive van Slovenije osnovali su grupu International Supporter Crew koja je jedan od rijetkih lijevo orijentiranih grupa koje navijaju za neki od kluba sa područja bivše države.

Komentari

komentari


Related Articles

Rijeka stopama Opatije: Dolazi Zagreb

U sklopu 10. prvoligaškog kola, prvog kola drugog (od četiri) ciklusa, u subotu, s početkom od 19h, na Kantridi se

Rijeka otputovala na završne pripreme

Nogometaši Rijeke su se danas nakon zajedničkog ručka zaputili u Sloveniju, točnije u Kranjsku Goru na završne pripreme uoči sezone