Statistička analiza pred mjesec istine

Statistička analiza pred mjesec istine

Nogometaši Rijeke su u proljetnom dijelu sezone odigrali devet utakmica, sedam u HNL-u i dvije u Kupu. Dok su u oba natjecanja ostvarene dvije uvjerljive pobjede, u prvenstvu su Bijeli još četiri puta remizirali i jednom izgubili. Ako ingoriramo činjenicu da su sudačke pogreške zakinule Rijeku za vjerojatnih sedam bodova, početak proljetnog dijela prvenstva je bodovno mršav, te kao takav ne zadovoljava apetite navijača koji su naviknuti na pobjede.

Nezadovoljavajući bodovni učinak u prvih sedam proljetnih kola mnoge nije iznenadio. Naime, Rijeku je napustio najbolji strijelac (Kramarić), najbolji asistent (Jajalo), te jedan od najboljih asistenata i strijelaca (Kvržić). Uz odlaske, dugoročno je ozlijeđen drugi najbolji strijelac (Moisés). U ekipi je čak sedam novih igrača (Bradarić, Radošević, Álex, Tomasov, Mišić, Balaj, Hristov).

U posljednjoj utakmici u Osijeku, kompletan vezni red i napad je bio sastavljen od novih igrača, što zbog suspenzija (Sharbini) ili ozljeda (Jugović). U ovom kontekstu ne iznenađuje lošiji bodovni učinak, te posebno relativno loša realizacija. Iako Rijeka u prosjeku ima više udaraca na gol protivnika u odnosu na jesen, postiže manje golova po utakmici. Uz odlaske i ozljede ključnih vedeta, Kek je također promjenio stil igre forsirajući dalekometne udarce iz kojih se teže i rijeđe postižu golovi. Na proljeće se primjećuje i manji broj kvalitetnih ubačaja s boka koji završavaju golovima (a oni koji i završe u golu znaju biti poništeni zbog navodnog zaleđa).

Iako Rijeka na proljeće postiže manje golova nego na jesen, manje ih i prima. Bijeli su inkasirali samo četiri gola u devet službenih utakmica, ili samo tri u sedam prvenstvenih, što riječku obranu čini najsigurnijom u ligi. Rijeka je samo u utakmici protiv Slaven Belupa imala više udaraca (34) od riječkih protivnika u svih devet proljetnih utakmica (28). Ako ignoriramo poklonjeni jedanaesterac za Lokomotivu u 24. kolu, Prskalo loptu iz mreže nije vadio čak 419 minuta. Za razliku od veznog reda i napada, u obrani nije bilo prometa u prijelaznom roku, te je čvrsti zadnji red trenutno najjači riječki adut.

Proljetna ljestvica Prve HNL:

tablica1

Pogled na osnovne statističke pokazatelje, i usporedba istih na jesen i proljeće ukazuje na nekoliko zanimljivosti. Prvo, Rijeka na proljeće kontrolira posjed lopte. U prosjeku, Rijeka na proljeće ima 60% posjeda, što je velika razlika u odnosu na jesenskih 52%. Drugo, budući da Bijeli više drže loptu u svojim nogama, u prosjeku po utakmici imaju 3,6 udaraca na protivnički gol više nego jesenas. U isto vrijeme, protivnici imaju skoro četiri udarca manje po utakmici na riječka vrata. Veći posjed lopte se također odražava na većem broju kornera za Rijeku i manjem za protivnike. Treće, iako Bijeli imaju mnogo više udaraca na protivnički gol u odnosu na jesen, u 7 prvenstvenih i 2 kup utakmice, bila su potrebna 8,3 udarca za svaki postignuti pogodak. Na jesen je Rijeka zabijala gol u prosjeku nakon svaka 5,3 udarca. Prosjek od osam do devet udaraca za pogodak je standardna brojka u najjačim europskim ligama. Na jesen je izuzetna realizacija i efikasnost vjerojatno bila uzrokovana činjenicom da je u napadu igrao Andrej Kramarić.

tablica2

Budući da Rijeci slijede tri utakmice protiv Dinama, zanimljivo je usporediti učinkovitost dvije najbolje hrvatske ekipe. Statistika prvih sedam proljetnih kola u HNL-u ilustrira da je Rijeci u prvenstvenim utakmicama (bez dvije Kup utakmice protiv Lokomotive), potrebno čak 12,6 udaraca za svaki postignuti pogodak, dok protivnici postižu gol nakon svaka 6,3 udarca na riječki gol. Dinamove brojke su dijametralno suprotne od riječkih. Iako je Dinamo uputio čak 35 udaraca manje na protivnička vrata u prvih sedam proljetnih kola, postigao je pet pogodaka više od Rijeke. U prosjeku je Dinamo postizao pogodak nakon svakih 5,6 udaraca, dok je protivnicima bilo potrebno 11 udaraca za svaki pogodak. Dinamova efikasnost i sjajna realizacija na proljeće je izražena u činjenici da su Zagrapčani osvojili čak sedam bodova više od Rijeke.

tablica3

Iako je Dinamova realizacija mnogo bolja od riječke, pogled na brojke ulijeva dozu optimizma da će Bijeli kroz posjed lopte i čvrstu obranu uskratiti Modrima potreban prostor za stvaranje prilika. Ukoliko poprave efikasnost, nema razloga zašto Riječani ne bi još jednom savladali Dinamo u Kupu, a možda mu nanijeli i prvi prvenstveni poraz ove sezone.

Veliki problem Matjažu Keku za vrijeme dvotjedne reprezentativne pauze čini odsustvo čak devetorice igrača (Hrvatska: Vargić, Mitrović, Tomečak, Leovac, Sharbini; Crna Gora: Vešović; Albanija: Balaj; Hrvatska U21: Radošević, Mišić). Iako su reprezentativni pozivi veliko priznanje, činjenica je da će umanjiti broj zajedničkih treninga i prilika za uigravanje pred dvije ključne utakmica protiv Dinama i općenito vrlo zahtjevne serije od osam utakmica u mjesec dana, u kojoj će Bijeli čak pet puta igrati pod legendarnim stijenama.

tablica4

Komentari

komentari


Related Articles

The Voice

Pozicije na prvenstvenoj ljestvici, odnos snaga klubova, te prijašnji susreti sa klubovima slične (ne)kvalitete, sugerirao je da ćemo gledati još

Rijeko pobijedi za nas

Minutama, satima, danima i godinama, desetljećima, generacije ljudi ovoga grada i njegove okolice, strepili su i sanjali momenat kada će

Oslabljena Rijeka u Split do lijeka – pobjede

Nogometaši HNK Rijeke, u subotu 22.8. s početkom u 19 sati, u utakmici 7. kola Prve HNL snage će odmjeriti