Tenzije sa tartana

Tenzije sa tartana

Derbi utakmice u cijeloj Europi same po sebi nameću posebne mjere osiguranja, posebnu pozornost policije i redarskih službi. Nije ni Hrvatska izuzetak naravno ali ono što znamo u posljednje vrijeme viđati od službi zaduženih za red na stadionu je nažalost kontraproduktivno i poražavajuće za sport i spektakl kojemu svjedočimo.

Derbi kakav se igrao na Kantridi u subotu nije po ničemu bio poseban ili barem posebniji od ostalih. Dapače dalo bi se reći kako je utakmica bila lišena nekakvih rezultatskih tenzija te zaista nije bilo nikakvih incidenata koji bi oglasili alarm kod osoba zaduženih za osiguranje događaja.

U cijeloj toliko spominjanoj Europi koju uzimamo za primjer, a da ne govorimo o Engleskoj, derbiji su utakmice nakon kojih se zbrajaju štete, ozlijeđeni i u zadnje vrijeme propucani navijači dok se na našem najjačem nogometnom derbiju nije dogodilo apsolutno ništa što bi izlazilo iz okvira normalne nogometne utakmice. S druge strane su stajali rivali koji po nekakvoj normalnoj ustaljenoj praksi izazivaju malo veće emocije i malo više decibela s tribina, ali ne izazivaju nikakve opasne radnje kakvima se očito nadala ili na kakve se spremala služba zadužena za sigurnost i povjerenje. Na tim “europskim” stadionima su te službe neprimjetne i ne kvare spektakl svojim pojavljivanjem i na neki način provociranjem. Ne izlaze pod punim naoružanjem pod sve tribine stadiona, pa čak i one centralne kao da se sprema javni linč ili oružani sukob na tribinama i travnjaku. Ne izlaze “štititi” domaću momčad od “povampirenih” tribina.

Nekoliko petardi, baklji ili psovki nisu razlog za neselektivno privođenje svakoga koji je uputio krivi pogled ili poneku tešku riječ na račun gostiju i “ljudi u crnom”. Postavljanje štitova na gotovs, hvatanje za “disciplinsku palicu” i peper sprej u rukama upereni prema navijačima na kraju utakmice su donijeli više tenzija i negativnosti nego Strahonja, Mamić i Arijan Ademi zajedno, a sve pod okriljem krilatice “sigurnost i povjerenje”. Gospodo, zbog takvih krivih procjena jedini negativci na stadionu ispadate vi. Vi koji sa tartana šaljete poruku gledateljima kako ste spremni na bitku, rat i nasilje. Tribine, a posebice one “mirnije” su vam glasno poručile što misle o takvim ishitrenim i nepotrebnim potezima. Šaljete sliku u svijet koja iskrivljuje stvarnost i od našega nogometa radite “ratnu zonu” sličnu onima u Ukrajini ili na bliskom istoku.

Pokušavamo zamisliti blisku budućnost i utakmice na Rujevici ili novome stadionu kamo će gledatelji takoreć “igrati” zajedno sa igračima, biti udaljeni dva metra od linije kornera i praktički moći dirati svoje igrače ali i protivnike. Pokušavamo zamisliti na što će sličiti osiguranje takvog susreta, ali se također pitamo čemu postoje zakoni i propisi. U toj Europi nećete vidjeti policiju da dijeli nogometaše i navijače usred utakmice, ali će te vidjeti visoke sankcije za one koji pokušavaju preskočiti ogradu i učiniti nešto protuzakonito. Pored desetaka kamera i redarskog osoblja, smatramo da je potpuno nepotrebno dodatno pojačavati tenzije na ionako zatrovanim hrvatskim travnjacima.

Derbi utakmica je praznik nogometa u kojemu su glavni protagonisti igrači i navijači, a nije vježba specijalnih postrojbi policije i osiguranja. Nogomet se igra zbog navijača, a ne zbog naoružane policije i “nabrijanih” redara koji čak i sportskim djelatnicima zabranjuju ikakav kontakt s gledalištem i drugim sportašima. Žalosno je da se trener Rijeke osjeća ugroženo i da ne može na svojem stadionu pružiti ruku suparnicima bez da ga redarske službe u tome ne zaustavljaju i tjeraju u svlačionicu. Stvara se problem tamo gdje ga nema, gledatelji su na “piku” označeni kao kriminalci, a na drugu stranu zahtijevate sa narod bude vaš štit… Ne ide to tako. Kada se postigne uzajamno poštovanje onda će i ovo društvo krenuti naprijed.

Komentari

komentari


Related Articles

Povratak u budućnost

Nemali broj puta moglo se i od samih HNL fanatika čuti kako je praćenje najvišeg razreda hrvatskog nogoloptačkog cirkusa sport

Pulska veza

U sezonama 1955./56., 56./57. i 57./58. druga jugoslavenska liga bila je podijeljena u četiri zone. Prva zona – Slovenija, Hrvatska

Tjedni pregled događaja

Dragi naši čitatelji i zaljubljenici u NK Rijeku pozdravljamo Vas na početku jedne nove serije kojom ćemo Vam donositi kratki