Treći pokušaj

Treći pokušaj

Scena 1, 2. pokušaj za 3 boda. Format HNL-a se mijenja toliko često da se ne može očekivati kako će i ptice na grani znati koliko klubova igra ligu, koliko puta međusobno igraju i koliko kola se uopće igra. Netko neupućen bi pomislio kako je prvenstvo gotovo pošto su svi klubovi međusobno odigrali po dvije utakmice. Činjenica je kako se igra četverokružno, te je tek polovica prvenstva iza nas. Kako je idućeg ljeta europsko prvenstvo, kalendar natjecanja je malo zgusnut i u jesenjoj polusezoni će se odigrati više kola. To je dovelo do konfuzije je li Rijeka jesenji ili zimski prvak natjecanja,  ili će to tek postati 18.12. kada se igra posljednje kolo u ovoj polusezoni.

Bilo kako bilo, ta titula je jednaka važnosti “drvene medalje” i dobro dođe tek za podizanje ega navijača. Jedina prava titula se dobiva nakon 36. kola, a nadamo se da će i ta doći u Rijeku. Na putu do nje, po treći put ove sezone stoji momčad Intera iz Zaprešića. Kratkim pregledom nogometaša koji igraju za oba kluba, bilo bi normalno očekivati glatku pobjedu Rijeke i biti veoma iznenađen bilo kojim drugim rezultatom. Kada bi netko neutralan sastavljao idealnu momčad od ove dvije, pitanje je koliko igrača Intera bi se uspjelo ugurati na taj popis.

Nogomet je najzanimljiviji sport na svijetu upravo radi neizvjesnosti. Iznenađenja se događaju puno češće nego u ostalim sportovima. Iznenađenje, iako ne preveliko se dogodilo u prvom kolu, kada je također Rijeka gostovala u Zaprešiću. Ipak, taj remi bez pogodaka možemo obrazložiti sa lošom srećom, početkom natjecanja i razmišljanjem o europskim utakmicama. Pravo iznenađenje se dogodilo na Rujevici, kad je momčad Intera uspjela, suprotno svim predviđanjima, sačuvati praznu mrežu, te osvojila bod na teškom gostovanju.

Može li se stoga Rijeka smatrati favoritom ako gledamo rezultate u međusobnim susretima? Ne baš. Ali ako gledamo po plasmanu u prvenstvu definitivno da. Očito je da Intera ima recept kako se uspješno braniti od riječkih napada, te trener Kek nema lagan zadatak kako postaviti igru koja će dovesti do pogodaka i pobjede. Nitko s riječke strane nije suspendiran za utakmicu, ali dvije opomene ima “pola ekipe”. Ako u Zaprešiću dobiju žuti karton, iduće kolo propuštaju Bradarić, Močinić, Ristovski, Samardžić, Sharbini, Tomasov i Vešović. S obzirom na sudačke nevolje lidera prvenstva s povjerenikom Peraićem (je li moguće da nam sugrađanin podmeće klipove?) i njegovim odabranicima od povjerenja koje redovito ne opravdavaju, nadamo se da suci utakmice neće čitati taj popis, jer bi inače mogao odgovarati popisu opomenutih igrača. Ali i suci su samo ljudi koji griješe, ili barem se tako pravdaju. Šteta što to rade tako često i nauštrb jedne ekipe, da je teško prihvatiti u slučajnost pogreške i nepristranost sudaca. Možda bi bilo nekorektno unaprijed spominjati suce, ali to je pritisak koji su si sami nametnuli.

Utakmica se igra u petak, 4.12. od 18 sati. Svi kojima obveze dozvole vidimo se u Zaprešiću na tribini, a ostali mogu pratiti utakmicu putem Max Tv-a, na kanalu Arena 1.

Komentari

komentari

D. Peranić

D. Peranić

David Peranić je UEFA B licencirani trener, te ima višegodišnje iskustvo treniranja mlađih uzrasta.


Related Articles

Kanal Ri za rođendan sprema feštu i daruje Socijalnu samoposlugu

Prošlogodišnji, jubilarni 15. rođendan riječka lokalna televizija Kanal Ri proslavila je na humanitarni način a na isti način obilježvanja odlučili

Standardna taktička razmišljanja

Manje od 24 sata je preostalo do početka još jedne Europske Lige. Nervoza se može rezati nožem, pogotovo kod nas

Statistička analiza po pozicijama

U drugom dijelu statističke analize protekle sezone nogometaša Rijeke donosimo Vam analizu učinka pojedinih igrača po pozicijama. Iako su neki