Tri od tri

by A. Hader | 01/08/2016 8:37

Rijeka je u trećem susretu sezone ostvarila i treću pobjedu i zadržala se na čelu prvenstvene ljestvice. Nije to bila ljepotica, ali su naši nogometaši puno boljim nastupom u drugom dijelu znalački sačuvali vodstvo koje su stekli, nakon dosta blijedog izdanja, krajem prvog dijela.

Odvažnima sreća pomaže

Kek je očekivano, pred vrlo važan dvoboj, koji Rijeku očekuje u četvrtak promiješao karte. Bila je to odlična prilika, prije svih za Šofranca, da pokaže može li se na njega ozbiljnije računati. Gavranović, i Elez su ostali na klupi, dok se Tomasov nije niti našao u zapisniku. Za osječke prilike, čak 4000 gledatelja došlo je podržati domaće u nastojanju da skinu Rijeku s čela prvoligaške karavane. U tjednu koji je za nama hrabrili su se i prijetili Riječanima kako je sada njihov red za uzlet u domaćem prvenstvu. No odavno je poznato da se samopouzdanje pokazuje na terenu a ne u novinskim stupcima. Iako su domaći držali nešto više loptu u nogama, činjenica je da zapravo nisu znali što bi s njom trebali učiniti. Igračima obje momčadi mora se odati priznanje da su unatoč paklenoj vrućini držali vrlo solidan tempo igre. Reklo bi se za naše prilike čak natprosječan. No što se kvalitete igre tiče u prvome dijelu, možemo reći da se igrao „chi fa meno“. Osijek bezidejan, a Rijeka rezervirana. Vrlo izgledno je bilo da će jedna lopta odlučiti meč. Srećom Mišićev, mlaki udarac, odbio se od domaćeg igrača i prevario Mikulića. Pogodak je za Rijeku pao u idealnom trenutku. Na novu rundu dogovora s Kekom, igrači su otišli su s prednošću, a po stanju na travnjaku bilo je očito da će Osijek teško pronaći put do Prskala.

Potvrda kvalitete

Dapače, bijeli su u niz navrata tijekom drugog dijela propustili zabiti čavao u lijes Osječkih ambicija, i opet su se doveli u situaciju da u Gradskom vrtu strepe do posljednjeg sučevog zvižduka. Jedina opasnost za Prskala desila se upravo u posljednjim trenutcima kada su domaćini krenuli na sve ili ništa. Pomalo je mirisalo na onu jesenju utakmicu kada su domaći izjednačili duboko u sučevoj nadoknadi iz jedanaesterca. Ovoga puta imali su manje sreće. Prvu je situaciju osujetio gostujući vratar, dok je pokušaj Grgića u zadnjoj sekundi utakmice završio na vratnici.
Problem za Kekove trupe u prvom poluvremenu desio se ponajprije zbog jaza koji je dijelio Bezjaka od trojke iz njegovih leđa. Teško je Slovenac mogao zadržati loptu kraj šume osječkih igrača oko njega, dok bi se Mišić, Matei i Vešović priključili napadu domaćini su već imali vremena da postave gosti blok u sredini kojim su uspjeli u naumu da sačuvaju loptu u svom posjedu. U trenutku kad su Riječani poveli bilo je jasno da će domaći krenuti ozbiljnije pred vrata gostiju, a isto tako bilo je jasno da će to značiti dosta prostora za ono u čemu su gosti najjači, polukontre. Na kraju ostalo je 0:1, i više nego dovoljno za veliko slavlje gostiju. Veseli saznanje da je Prskalo puca od samopouzdanja i da je strepnja riječkih navijača za upražnjeno mjesto među vratnicama stavljena ad acta. Također treba izdvojiti i više nego solidnu partiju debitanta u redovima Rijeke, Šofranca. Njegova igra i prije svega mirnoća u kompliciranim situacijama ulijevaju sigurnost da nećemo morati tražiti stopere među veznim igračima.

Malo nam sreću treba

Povučemo li paralelu s početkom prošle sezone dolazimo naravno osim očite razlike u rubrici pobjeda i do vrlo oprečnog raspoloženja unutar navijačkog puka. Bijeli je brod lani krenuo u Zaprešiću i doživio havariju već na prvoj plovidbi. Navijači su sve glasnije spominjali borbu za naslov, dok je Aberdeen doživljen kao predjelo za ono važno što slijedi u Europi. Svima je poznato kako je završio europski put, dok je niz neriješenih susreta na početku prošle sezone bio za rubriku vjerovali ili ne. U ovu sezonu Rijeka je krenula opterećena naftnom krizom. Po kuloarima se priča kako je špina sve manje otvorena i kako je Rijeka nakon nekoliko godina blagostanja prisiljena prodavati svakog igrača za kojeg stigne ponuda kako bi preživjela. Vrlo je upitno koliko te priče imaju realne osnove, no činjenica je da Rijeku, jedan po jedan, napuštaju vrlo bitni igrači. Unatoč tome, Kek je opet posložio momčad vrijednu pažnje, a savršen start u prvenstvo, uz odličan rezultat iz Turske, donio je u grad na Riječni dašak već pomalo zaboravljenog osjećaja euforije. Ponovno su sve glasniji oni koji gledaju prema vrhu ljestvice, a ni skupine Europa Lige ne izgledaju više tako daleko. Redovi za karte su sve duži, cijenama unatoč. Četvrtak je vrlo važan dan za cijelu predstojeću sezonu. Prolaskom protiv vrlo jakog protivnika, bijeli bi poslali vrlo jasnu poruku, i svojim navijačima, ali i svim protivnicima da su prerano otpisani. Svi vodeći mediji u Hrvatskoj otpisali su Rijeku iz svih ozbiljnih kombinacija za trofeje, a europsku priču proglasili su gotovom i prije nego li je napisano prvo slovo. Dinamove (Sportske, Jutarnji, Večernji…) i Hajdukove (Indeks, Slobodna…) PR službe odradile su kao i svakog ljeta zavidan posao za svoje izvore sreće i radosti, te bi se čitajući njihove portale i novine dalo zaključiti kako ostali nemaju nikakvih izgleda protiv njih ove sezone. Rijeka je u tišini i medijskoj sjeni upisala tri od tri na startu prvenstva (dvije gostujuće pobjede), te vrijedan remi u Istanbulu. Možda je i bolje svoju priliku vrebati iz sjene. Mi koji ne nasjedamo na spin medija iz centrale znamo da ćemo se ove sezone još puno puta veseliti te vjerujemo u još jednu sjajnu sezonu. Rasprodaji unatoč.

Komentari

komentari

Source URL: http://www.hocuri.com/tri-od-tri/