Trobod riječkih čarobnjaka za korak do naslova prvaka

Trobod riječkih čarobnjaka za korak do naslova prvaka

U subotu 06. 05. s početkom od 19 sati nogometaši Rijeke gostuju u Zagrebu na Stadionu u Kranjčevićevoj protiv NK Lokomotive u sklopu 32. kola MAXtv Prve lige.

U povijesti HNL-a, Rijeka i Lokomotiva odigrali su dvadeset i četiri utakmice. Rijeka je slavila četrnaest puta, pet puta je bilo neriješeno, dok je Lokomotiva pobijedila u pet navrata. Rijeka je postigla četrdeset i devet golova, a Lokomotiva dvadeset. Lijep omjer u korist Rijeke! Također, “bijeli“ su u zadnjih sedam susreta (sezone 2015/16 i 2016/2017) ubilježili same pobjede. Najveća gostujuće slavlje Rijeke protiv od milja zvanih Lokosa, zgodio se u svibnju 2014. u Maksimiru s rezultatom 1:5. Tada je Ivan Krstanović Lord zabio “hattrick“, a Alispahić i Ajayi svak’ po jedan pogodak. Neka rezultat i ovog svibnja 2017. bude istovjetan, a može i koji gol manje, uz pobjedu naravno!

U prethodnom kolu Rijeka je ostala na više nego ugodnih + 8 bodova prednosti ispred Dinama, zahvaljujući trijumfu nad Interom (2:0).

Dinamo s kojim Rijeka vodi “mrtvu trku“ za prvaka države pak ima globalno raritetan omjer protiv ljutog gradskog rivala Lokomotive. Savladao ih je dvadeset i četiri puta u dosadašnjih dvadeset i pet susreta. Samo jednom je bilo neriješeno, ali gle čuda, upravo onda kada je Dinamo već osigurao titulu.
Unatoč ovom, pa malo je reći negativnom omjeru, izjave igrača, stručnjaka, dužnosnika jednog i drugog sastava iz vrlog glavnog grada svih Hrvata svjedoče da se tu radi o pravim “majkama svih bitaka“ kada se ta dva ovna na zagrebačkom brvnu nađu na megdanu.

Pa kažu…

Mario Šitum (trenutačno igrač Dinama) :”Igrao sam za Lokomotivu protiv Dinama i znam da u tim utakmicama svi idu 300 posto, kao da je finale Lige prvaka.”
Borna Sosa (igrač Dinama): “Znali smo da će biti teška utakmica od početka jer Lokomotiva je protivnik koji uvijek daje sve od sebe.”
Domagoj Antolić (trenutačni igrač i kapetan Dinama): “Uvijek, baš uvijek sam se posebno napalio na utakmice s Dinamom, dao sam sve od sebe, kako se kaže, bacao sam se na glavu. kada sam igrao za Lokomotivu. Htio sam pokazati da sam igrač za Dinamo. Pa zar niste vidjeli kako su igrači Lokomotive bili agresivni protiv nas u posljednjoj utakmici“?
Amer Gojak (igrač Dinama):”Teška utakmica, Lokomotiva uvijek ide sto posto protiv nas.”
Mario Tokić (trener Lokomotive):“Smatram da smo svima pokazali da svi natpisi oko puštanja Dinamu ne drže vodu. Modri i kad imaju loš dan uspiju trijumfirati, ali sve u svemu zadovoljan sam sa svojom momčadi.”
Tin Dolički ( predsjednik Lokomotive):“ Ne vidim nikakvu neobičnost u tome da Lokomotiva igra u Prvoj HNL s Dinamom, iako ugovore s mnogim igračima imaju upravo Modri. To je po meni pravno i moralno. Zašto bi se sve moralo gledati kroz negativnu prizmu? To nije pošteno razmišljanje.

Predmetne izjave samo su kap u moru sličnih zapanjujućih baljezgarija koje smo prisiljeni trpjeti sve ove godine od nakaradne simbiotske pojavnosti dvaju beskičmenjačkih organizama u istom natjecanju.

Prije nekih dvjestotinjak godina izdano je remek- djelo umijeća laganja, punog naziva, “Čudnovata putovanja morem i kopnom, ratni pohodi i vesele pustolovine baruna Münchhausena kako ih sam uz bocu običava pripovijedati u krugu svojih prijatelja”. Taj najveći lažov u svjetskoj literaturi, slavni barun Münchhausen nakon povratka iz svojih brojnih pustolovina iznosio je smućujuće izmišljotine na rubu pameti te postao sinonim za notornog lažljivca.

No, Barun je “mala beba”, plankton, naspram plavog kita koji pluta od Kajzerice do Maksimira i natrag, pa maže i bezuspješno pokušava lagati ovaj jadni “haenelovski” napaćeni narod preko svake mjere i granica dobrog ukusa. Živi užas!

U riječkim redovima igrači s dva žuta kartona koji će gotovo sigurno nastupiti protiv Lokomotive su Franko Andrijašević, Mario Gavranović, Josip Mišić, Alexander Gorgon, Andrej Prskalo. Tu su još i možebitne zamjene Dario Čanađija, Matic Črnic Ivan Martić i Aleksandar Šofranac. Eventualni treći žuti udaljio bi dotične nogometaše iz kadra za sljedeći nastup protiv hajduka (malo slovo nije greška, to ime se pravilno tako piše u hrvatskom jeziku) na Rujevici. Ali strah za “žuticom“ je potpuno neopravdan. Naime kada se mlatne igrač Lokomotive, čak i kad nije u posjedu lopte, rukom nogom ili glavom u zube, u prsa, glavu, koljeno ili nedajbože testise, nema bojazni za opomenom od strane suca, jer prema najnovijem nepisanom pravilu u susretima s Lokosima pri takvom djelovanju, može se zaraditi tek blaga prijetnja kažiprstom, usmeni ukor razrednog vijeća, a u krajnjem slučaju djelitelj pravde će strogo pokazati na rukav dresa na kojem se diči famozni Respect.

Dakle, pred našom Rijekom je velevažan duel. Osvajanjem tri boda riječki bijeli čarobnjaci primakli bi se na korak do naslova prvaka.

Komentari

komentari


Related Articles

Prva “zvijezda” Majstora s Kvarnera

Te daleke 1948. god., u nedjelju 20. ožujka, svoju prvu utakmicu za Kvarner odigrao je jedan od najvećih igrača našeg

Riječki rulet

Ako ste praznovjerni, vjerujete čak u kletve, za igrače Rijeke, najgora bi bila “Dabogda igrali uvijek na Maksimiru!” Doduše, ima

Ne brini Sandra, skoro smo na 100 tisuća lajkova

Facebook profil HNK Rijeke će do kraja kolovoza preći granicu od sto tisuća lajkova. U subotu, 16. kolovoza brojka stoji na oko