U dobru i zlu

U dobru i zlu

Završetak utakmice protiv Austrije možemo nazvati povijesnim. Nikada do sada Matjaž Kek nije prvi izašao pred navijače i zapljeskao istima, uvijek su igrači bili ti koji su, u većini slučajeva, dolazili po ovacije. Nažalost, dosta veliki broj “navijača” to nije vidio, napustili su svoja mjesta mnogo prije nego li je sudac označio kraj susreta. Ojađeni, razočarani, tko zna čime,jer, eto, ovo se Rijeci nije događalo nikad prije. Ako niste znali, gubila je Rijeka i od npr. Renove (nije s Drenove), u Intertoto Kupu. Nogometna utakmica traje do posljednjeg sučevog zvižduka, a svima su nam puna usta ljubavi prema klubu. Ima ona o ljubavi… u dobru i zlu.

Kada se izgubi utakmica rezultatom 4-1, na domaćem terenu, jasno je da igra nije bila dobra. Kada je to već 5 poraz u posljednjih 6 susreta, jasno je da postoji neki problem i da treba skupiti glave. No, da bi se isti otklonio, treba ga detektirati. Od morskih pasa u bijelom dresu, koji su suvereno vladali zelenim oceanom, došli smo do toga da sada u pojedinim trenucima liče na jato srdelica. I iako taj trenutak počinje ličiti na film “Beskrajni dan”, Bill Murray na kraju ipak izvuče pouke, nauči iz svojih grešaka. Mada znamo da je to najteže.

Utakmicu, u kojoj je Rijeka tražila pobjedu (a koja to nije?), Kek je započeo s dva napadača. Od kojih ni jedan to nije. Nije Slovenac “pobudalio”, poslao je na teren najbolje što ima, mada bi ispravnije bilo reći, ono što mu je ostalo, što može hodati, i najvažnije, što nije prodano. Jer, kažu, ne možeš imati i ovce i novce. Osvajanje naslova prvaka države, ove naše, i to HNL-a, je bilo čudo. Nastupati u Europi, a da se pritom riješiš dva ( tri?) najbolja igrača, je doslovno, nastup. Zavezana je Keku omča oko vrata, no Matjaž je preponosan da bi bježao kada gori.

“Sad se ne bježi!” Izjava je trenera Rijeke nakon ovog susreta. Iako su pera naoštrena, mnogi likuju i slave, ne pobjedu Austrije, već poraz Rijeke, kod svakog istinskog navijača Rijeke Slovenac bi morao imati “otvoreni račun”, bezuvjetnu podršku i vjeru. Let 3 opjevao je u pjesmi “Riječke čke” ljepotu, a i velikodušnost naših sugrađanki. Gledano iz muškog kuta, biti “čka” ,iako dobra, nije kompliment. A ima ih, ili nas, kako vam draže. Krenuvši od nas, navijača, ili onih koji se tako nazivaju, preko pojedinaca u dresu, do onih u odjelima i kravatama na višim katovima.

I možda je tu taj problem , nikad vidljivija podijeljenost, razjedinjenost, međusobno nerazumijevanje. Neki igrači razočarani su spoznajom da nisu nakon osvajanja naslova ostvarili transfer, iako ponuda nije bilo. Ukloniti one kojima nije zadovoljstvo i čast igrati u bijelom dresu, koji su glavama negdje drugdje. Pobjede i porazi su sastavni dio sporta, klub raste, i u tome rastu ima i krivih koraka, svih nas zajedno. Realno, ovaj susret dobila je bolja momčad, superiorna u svakom segmentu igre. Izgubiti nije tragedija, pokušalo se izboriti prolazak skupine, i kako stoje stvari, to neće biti ostvarivo. Ostaje žal, pa i razočaranje, no novi  nas čeka dan, nova utakmica, nova škola.

U ovom susretu gosti su bili bolji, poveli, i čitavi susret držali kontrolu u svojim nogama. Može se raspravljati o startu nad Heberom u kaznenom prostoru, Mišićevom crvenom kartonu, no kada dobiješ prvi gol tako da igrač sam prođe kroz četiri igrača a ti se pitaš od kad Messi igra za njih, kada teškom mukom izjednačiš i onda u istoj minuti dobiješ gol za ponovni zaostatak, ostaje ti, koliko god bilo bolno, čestitati suparniku. Ekipi koja je bila u krizi, i kojoj je ovo bila najbolja utakmica sezone.

U navijačkom susretu, bilo je zanimljivo. Iako nas konstantno uče da su baklje za primitivce, i nas Balkance, gosti iz Beča, Austrije, Europa… zapalili su nekoliko komada u kavezu. Bit će da su naših korijena. Isto tako se pokazalo da je kavez propusan, jedan gostujući navijač popeo se na vrh istog, s vanjske strane. Poslije se spustio, te vratio među svoje. Bez reakcije policije ili zaštitara. Bila je zato reakcija na sjeveru. U poluvremenu je ušao cijeli kordon, u potrazi za sumnjivim ruksakom. Situacija koja je mogla dovesti do nečeg opasnijeg, iako je sadržaj ruksaka bio sportska oprema navijača koji je došao na utakmicu poslije treninga. Svakako je zanimljivo da određeni pretplatnici sa Zapada nisu mogli kupiti paket ulaznica za Europu na svojim mjestima jer, navodno, to nije dopustila UEFA. Na tim mjestima je danas bilo oko 150 navijača… gostiju.

Komentari

komentari


Related Articles

Jesen 2014: Ukupna minutaža igrača

Polusezona je završila, a došlo je vrijeme za analize napravljenog. U idućim tjednima ćemo analizirati razne statistike i podatke koji

Vikingur – Rijeka: Farski Otok kao plitak potok?

Nogometaši Rijeke večeras od 20 sati igraju prvu utakmicu 3. pretkola Europa lige protiv Víkingura. Utakmica se igra na nacionalnom stadionu Tórsvøllur

Kraj je novi početak

U posljednjem adventskom vikendu odigrano je posljednje polusezonsko kolo HNL-a. Dosta kasni termin koji bi prošlih godina vjerojatno bio odgođen