Upoznajemo Shkëndiju

Upoznajemo Shkëndiju

Nakon što smo jučer upoznali AFC danas je na redu najpopularniji klub u Makedoniji. Da, dobro ste pročitali, unatoč činjenici da je Vardar najveći i najtrofejniji makedonski klub, tetovska Shkëndija predstavlja klub s najvećom navijačkom vojskom. Pa da razjasnimo u čemu je stvar.

KF Shkëndija

KF Shkëndija osnovana je u zadnjim godinama vladavine druga Tita, kao klub koji će objediniti sve Albance u bivšoj Jugoslaviji. Službeni klupski rođendan je 27.8.1979. a iste godine klub je krenuo iz tada najnižeg, četvrtog ranga. U prve dvije godine klub je ostvario promocije, te se u sezoni 1981./82. našao u Drugoj saveznoj ligi. Zbog rastućih međunacionalnih tenzija unutar bivše nam države, a kako je KF Shkëndija predstavljala maticu oko koje su se skupljali albanski nacionalisti, klub je naprasno ugašen.

Makedonskim osamostaljenjem klub se ponovo obnavlja i povijest se (djelomično) ponavlja. Iz godine u godinu klub prolazi kroz lige, a već duži niz godina redovni je član Prve makedonske lige. Najveći uspjesi kluba su osvojeno makedonsko prvenstvo u sezoni 2010./11., a iste sezone osvojili su i Superkup. Prošle sezeone zauzeli su treće mjesto iza prvaka Vardara i Rabotničkog. Zaostatak za prvakom bio je velikih 10 bodova. Highlight sezone bila je velika pobjeda u gradskom derbiju. Teteks, klub tetovskih makedonaca i veliki Shkëndijin rival poražen je sa čak 5:0. Sreća u albanskom dijelu grada bila je još i veća na kraju sezone u kojoj je Teteks zauzeo posljednje mjesto, te je ispao u Drugu ligu.

Osim Teteksa veliki rival im je i skopski Vardar. Zanimljivo je da je navijačima Shkëndije zabranjeno ići na gostovanja kod Vardara, ali domaće europske susrete igraju upravno na Stadionu Filipa II na kojem igra Vardar. Navijači Shkëndije zovu se Ballistët, a uzor su im profašističke albanske formacije iz II. svjetskog rata koje su se borile za Veliku Albaniju. Utakmice započinju albanskom himnom, a susreti s Teteksom predstavljaju omanji rat.

Domaći stadion, Gradski stadion Tetovo dijele s ljutim rivalom Teteksom, Ljubotenom, te nama poznatom Renovom iz Džepčišta, sela u blizini Tetova. Radi lošeg stanja tog stadiona europske utakmice igraju se na nacionalnom stadionu u Skopju, na kojem navijači Rijeke, u slučaju da Shkëndija prođe u sljedeći kruga natjecanja, mogu računati i na „pomoć“ domaćih navijača skopskih (makedonskih) klubova. Među navijačima Rijeke poznata je činjenica da je tijekom 90-tih jedan od vođa navijanja skopskih Komita (navijači Vardara) navijanje vodio sa šalom Armade u kojima su vidjeli jedan od uzora. Euro-zanimljivost Shkëndije je da nikada nisu uspjeli proći niti jedan krug u Europi, te bi im potencijalni susret s Rijekom predstavljao najveću europsku utakmicu u povijesti kluba.

stadion_800

U povijesti Shkëndije govorimo o 1979., 1992., ali i 2013. kada u klub ulazi tvrtka Ecolog. Shkëndija je, naime, bila u velikim financijskim problemima, a udružene snage navijača, a njima su se priključili i neki poznati igrači poput Lorika Cane i Xerdana Shaqirija, tražile su i dobile pomoć jedne od najvećih albanskih multinacionalnih kompanija. Od toga dana kreće renesansa Shkëndije.

Sezonu 2014./2015., kako smo već rekli, Shkëndija je završila na trećem mjestu. U novoj sezoni su napravili smjenu na mjestu trenera gdje je bivšeg hrvatskog reprezentativca Ardijana Koznikua zamijenio iskusni Shpëtim Duro koji je došao iz tiranskog Partizanija. Klub su napustili standardni stoperi Berisha (potpisao za Bursaspor) i bugarski internacionalac Miliev, te krilni igrač Mitrov koji je prešao u Rabotnički. No, u Shkëndiji su bili spremni na te odlaske te se praktično cijelo proljeće uigravala uža obrana Položani-Bejtulaj. Od dolazaka treba spomenuti povratak Ardijana Cuculija iz Partizanija (navijačima Rijeke poznat kao nesuđeni lijevi bek našeg kluba), te dolazak dva iskusna ofenzivna igrača, Hasanija iz Brondbyja i Ibraimija iz ciparskog Ermisa.

Sve ovo nam govori da se ekipa Shkëndije nije puno mijenjala od prošle sezone. Kao i Aberdeen, za očekivati je da igraju formaciju sa dva krilna napadača (4-3-3 ili 4-2-3-1). Obrana je iskusna, uz već spomenute Položanija (prosječnom poznavatelju nogometa poznat kao igrač Sesveta, ali i moskovskog Dinama i Samare) i Bejtulaja,  desno je nekadašnji bek bukureštanskog Dinama, Todorovski, dok na lijevom bok konkuritaju već spomenuti Cuculi i Abdulla (Duisburg, De Graafschaf).  Gol brani povremeni makedonski reprezentatvac Jovanovski. U sredini veze je bivši igrač pulskog prvoligaša Alimi, a uz njega je za očekivati da će nastupiti Useini i mladi Totre, produkt njihove omladinske škole. Ofenzivni trozubac najjači je dio tetovske ekipe, a trener Duro na raspolaganju ima čak 6 vrlo dobrih igrača. Nama najpoznatiji je Bojan Vrućina, nekadašnji napadač Slaven Belupa, kojem konkurenciju čini prekaljeni makedonski internacionalac Kirovski. Za dvije krilne pozicije konkuriraju dva kvalitetna brazilca, Juffo i Junior Stenio (ex-Litex Loveč), te dvojca novopridošlih igrača, Hasani i Ibraimi koji može i u samu špicu.

unnamed

U ekipi makedonskog predstavnika igra pet povremenih reprezentativaca Makadenije i jedan stalni član vrste Ljubinka Drulovića. Zanimljivo je da je cijela zadnja linja kluba iz Tetova zabilježila barem jedan nastup za Makedoniju. To su stoperi Adbulla i Položani, lijevi bek Cuculi, te desni bek Todorovski. Vratar Jovanovski uz svoje ime ima jedan nastup za Makedoniju. Novopridošli Hasani je stalni reprezentativac.

Iako je dobar dio javnosti olako otpisao Shkëndiju, oni su zanimljiv spoj mladih domaćih igrača, prekaljenih internacionalaca, te albanskih igrača koji su nogometno školovani na zapadu. Dašak sambe u zemlji gdje vječno sunce sja, daju Brazilci. Ako se na jednom od parova ovog kvalifikacijskog kruga može tražiti iznenađenje to bi mogao biti baš ovaj par.

Očekivani sastav:

Jovanovski – Todorovski (Murati), Bejtulaj, Položani, Abdulla (Cuculi) – Alimi, Useini, Totre (Bojku/Demiri) – Juffo (Imeri), Vrućina (Kirovski/Ibraimi), Junior Stenio (Hasani).

 

EKIPA SHKËNDIJA-e:

GK: Jovanovski (1988.), Azizi (1994.)

RB: Todorovski (1985.), Murati (1994.)

CB: Polozhani (1982.), Bejtulaj (1994.), Adili (1994.)

LB: Cuculi (1987.), Abdulla (1991.)

MC: Useini (1988.), Alimi (1987.), Totre (1996.), Bojku (1995. ), Demiri (1994.)

KRILA: Juffo (1993.), Junior (1991.), Imeri (1995.), Hasani (1990.)

FC: Kirovski (1985.), Vrućina (1984.), Ibraimi (1986.)

 

ODLASCI: Berisha (Bursaspor), Mitrov (Rabotnički), Mileiv (-), Vukčević (-), Kandikijan(-), trener Kozniku (-)

DOLASCI: Hasani (Brondby), Cuculi (Partizani), Ibraimi (Eremis), trener Duro (Partizani)

Pripreme odrađuju u Sloveniji, sa do sada su odigrali tri utakmice. Pobijedili su Dinamo Tbilisi sa 1:0, a remizirali sa Zavrčom i Puškaš Akademijom. Oba puta bilo je po 1:1.

Službena stranica: http://www.kfshkendija.com/,

Facebook: https://www.facebook.com/fcshkendija?fref=ts,

Youtube kanal: https://www.youtube.com/channel/UCIweBNRHEEMm8oNRxyIOlVQ

Prva utakmica se igra u četvrtak, 2.7., na Stadionu Filip II u Skopju s početkom od 21:00, a arbitraža je povjerena turskom sucu Tolga Ozkalafa. Poznajući povijest i bliskost albanskog naroda na Kosovu i u Makedoniji s turskim, ostaje nam samo prenijeti riječi jednog navijača Shkëndije na Facebooku. „Ovo nije ništa šta par kebaba i jedan ayran ne mogu riješiti“. Nije Široki, ali vjerujemo da se braća Šapina i Davor „Brand“ Šuker slažu.

autor: L. Stojčić

Komentari

komentari


Related Articles

Korak bliže jesenskoj tituli

Novom pobjedom Rijeka je ostala na čelu prvoligaške karavane i napravila je novi korak prema jesenskoj tituli. Bila je to

Nije sve u sreći

Prošlo je nekoliko sati od sinoćnje utakmice, noć se prespavala lošim snom, a glave su (nešto) hladnije. Tuga za tri boda