Uvod u novu sezonu Prve HNL: pripreme i prijelazni rok (2. dio)

Uvod u novu sezonu Prve HNL: pripreme i prijelazni rok (2. dio)

U drugom dijelu analize priprema i prijelaznog roka hrvatskih prvoligaša, u uvodu u novu sezonu Prve HNL na redu su ekipe koje su proteklu sezonu završile u zlatnoj sredini ljestvice, RNK Split, Slaven Belupo i Zagreb.

RNK SPLIT (7. U 1. HNL)

ODLASCI:

Rog, (Dinamo), Cikalleshi (Istanbul Basaksehir), Glumac (Astana), Barbarić (Sarajevo), Radotić (Osijek), Kvesić (-) Roce (-), Ibriks (-), Glavina (-), Bilić, Radeljić (završetak karijere).

DOLASCI:

Rrahmani (Partizani), Obšivač (Istra 1961), Miljković (Braga),  Špehar (Dinamo), Bilbija (Sarajevo), Simonovski (Amkar),  Faletar, Slavica, Tomašević, Pervan (Imotski – povratak s posudbe).

Očekivanih 11 u 4-2-3-1 formaciji:

Zagorac (Duka) – Miljković (Galović), Rrahmani (Majstorović), Obšivač (Vrgoč), Rugašević (Woon) – Blagojević (Mršić), Vidović (Pervan) – Faletar (Grubišić/Roglić), Špehar (Jukić), Bagarić (Mrkonjić/Erceg) – Bilbija (Simonovski/Slavica).

Velike promjene u ekipi braće Žužul. Nakon razočaranja i tek sedmog mjesta u prošloj sezoni na popularnom Parku SKOJ-evaca došlo je do velikog remonta. Klub je napustilo nekoliko bitnih igrača, i dok prodaje Cikalleshija i Roga nikoga ne čude (oko 6 000 000€ je ogroman novac), čude raskidi ugovora s korisnim igračima poput Ibriksa i Kvesića. No to je problem Zorana „Dorica Nikolić“ Vulića. Osim brojnih odlazaka bilo je tu i puno dolazaka koji su morali nadomjestiti ljetnu čistku. Za popunu broja igrača u Splitu su se odlučili za povratak dijela svojih igrača sa posudbe u Imotskom.

Zagorac – Ibriks, Barbarić, Vrgoč, Glavina – Blagojević, Vidović – Bagarić, Rog, Erceg – Cikalleshi.

Zadnja linija je u potpunosti promjenjena, iz Brage je došao srpski desni bek Miljković, iz Pule stoper (zadnji vezni) Obšivač, igrač s najvećom minutažom u HNL-u u protekloj sezoni, a okrenut je i albanski broj. Nakon napadača Cikalleshija koji se pokazao kao jackpot, u Split stiže i branič Rrahmani. Split traži još jednog desnog beka, a trenutno je na probi Austrijanac Webber. Vezna linije nije pretjerano promjenjena i tu se očekuje da će konce igre vući Blagojević i Vidović, s klupe se očekuje impuls Mršića, a priliku dobiva i mladi igrač iz vlastitog pogona, Pervan. Odlascima Roga, Cikalleshija, Kvesića, Roce, Bilića, te, još na proljeće, Belle-a, u napadu je stvorena velika šupljina. Tu se u Splitu okreću vlastitim snagama poput Grubišića, Mrkonjića i Jukića, ali dovedeni su i Špehar iz Dinama, Simonovski iz Amkara, te Bilbija iz Sarajeva. Veliki problem predstavlja još jedna ozljeda Ercega.

Na pripremama su odigrali pet susreta, a ovo su rezultati:

Domžale – Split 3:1 (Bagarić)

Rabotnički – Split 2:1 (Slavica)

Split – Karpaty 0:0

Split – Sarajevo 0:1

Split – Vorskla 2:0 (Špehar x 2)

Prednost ove ekipe je da u sezonu ulaze s puno manje naglašenim ambicijama. Stožerni igrači su prodani ili su im uručeni papiri, dok je dovedeno nekoliko zanimljivih, iskusnih, no ne i toliko starih igrača, što je do nedavno u Splitu bilo određeno pravilo. Kao i neki drugi klubovi i Split je doveo par igrača koji će pokušati svoju karijeru vratiti na pravi kolosjek (Špehar, Bilbija, Simonovski, Miljković).  Za očekivati je da će se, kao prije Rebiću i Rogu, odabrati jedan igrač kojega će se protežirati. Moguće je da to bude jedan od igrača koji su se vratili s posudbe ili jedan od njihovih mulaca (Roglić, Pervan, Mrkonjić, Faletar, Grubišić).

KLJUČNI IGRAČ: Vidović

POTENCIJALNO IZNENAĐENJE: Grubišić

DOMET: 3.-6. mjesto

SLAVEN BELUPO (6. U 1. HNL)

ODLASCI:  Kardum (-), Grgić (MTK), Edson (-), Fuštar (-), Geng (-), Parlov (-), Mišić (Dinamo), Vugrinec (kraj karijere), Mirić (Lokren), Lela (-), Peričić (-), Picak (-), Barišić (-), trener Čačić (Lokomotiva).

DOLASCI: Rozman (Rudar Velenje), Barić (Bistra), Potokar (Inter Z.), Mikulić (-), Marciuš (Rijeka), Savić (Red Bull), Križman (Istra 1961),  Sminderovac (Bistra – povratak s posudbe), trener Kopić (Zagreb).

Očekivanih 11 u 4-3-3 formaciji:

Rozman (Marković) – Purić (Barić), Potokar (Sminderovac), Mikulić (Međimorec), Dedić (Martinaga) – Paracki (Crepulja), Ozobić (Savić), Brlek (Gregurina/Jambor) – Marciuš (Oštrek), Ejupi, Mihaljević (Križman /Arap)

Ponos Podravine je, kao i dobar dio lige, pretrpio pravi remont. Nema više legendarnog Vuge koji je okačio kopačke o klin, a klub su napustili vratar Picak i Kardum, standardni stoperi Fuštar i Grgić (ujedno i kapetan), back-up stoperi Lela i Peričić, prvi napadač Mirić, standardno krilo Mišić, te igrači iz rotacije Edson, Geng i Parlov. Klupu je napustio i trener geografskog tipa, Čačić, kojemu je Maksimir (Kranjčevićeva, Kajzerica ili di već igra i trenira hibrid iz China towna) ipak bliže mjestu stanovanja. No, u gradu Vegete nisu gubili glavu i odmah su prionuli poslu.

Picak – Purić, Fuštar, Grgić, Delić – Paracki, Brlek – Mišić, Ozobić, Ejupi – Mirić.

Ekipu je na početak priprema poveo čovjek iz Medićeve sjene, Kopić, a on je na raspolaganje odmah dobio dva kvalitetna Slovenca, vratara Rozmana i stopera Potokara. U užu obranu je došao i iskusni Mikulić, a kao konkurencija Puriću, Barić iz Bistre. U srcu veze nije se puno mijenjalo, ostali su nosioci igre (veliki plus je potpis novog ugovora od strane Ozobića), a doveden je mladi reprezentativac Austrije Savić. Napad je pretrpio jake udarce, a ostali su samo Ejupi i Mihaljević. Rupe bi trebao popuniti bivši igrač Rijeke II Marciuš, poznat i kao Cesarica, a za kojeg Koprivničanci vele da je otkriće priprema. Došao je i popularni Frizer, Križman, koji je bio ozlijeđen dio priprema, no sad je spreman barem za poluvrijeme. Solidan je to kadar kojeg popunjavaju mladi igrači iz Slavenove škole (Sminderovac, Međimorec, Martinaga, Jambor, Arap, Oštrek).

Možda i najveće pojačanje je trener Kopić, a očekuje se da će on igrati svoj karakteristični 4-3-3 sustav. Ekipa je tako i seleckionirana s ofenzivnim bekovima (Purić, Dedić) koji su u svojoj karijeri bili i krila, čvrstom vezom i poletnim krilima.

Na pripremama su odigrali pet susreta, a ovo su rezultati:

Slaven – Inter 1:1 (Sminderovac)

Slaven – Zagreb 2:3 (Mihaljević, Ejupi) – 2 x 60′

Slaven – Krka 5:0 (Ejupi, Marciuš, Arap, Savić, Sminderovac) – 2 x 75′

Slaven (rezerve) – Nogometni sindikat 4:0 (Ozobić, Arap, Sminderovac, Gregurina)

Slaven – Paksi 0:0

Od Slaven Belupa se ove sezone očekuje da obrani šesto mjesto, ali i da konkurira za Europu. Nakon dužeg vremena imaju trenera koji se ne boji igrat otvoreno i baciti mlade u vatru. Pritiska nema, ekipa je puno jeftinija nego nekada, a uz još par potpisa, prije svega u napadu, to je ekipa koja bi mogla biti pozitivno iznenađenje lige.  Zanimljivost je da je najbolji stijelac priprema Sminderovac.

KLJUČNI IGRAČ: Ozobić

POTENCIJALNO IZNENAĐENJE: Marciuš

DOMET: 3.-6. mjesto

ZAGREB (5. U 1. HNL)

ODLASCI:

Jurendić (Dukla), Štiglec (-), trener Kopić (Slaven Belupo).

DOLASCI:

Tešija (Zrinjski).

Očekivanih 11 u 4-2-3-1 formaciji:

LivakovićŠulc (Šehić), B. Musa (Kovačić), Kolinger, Jurjević  (Bevab – ozlijeđen)Muić (Mudražija), Stepčić (Matić), Krovinović (Ljubičić) – B. Boban (Tešija), G. Boban (Medić), Konopek (Jurilj).

Od svih prvoligaša, klub iz ulice pjesnika je najmanje trgovao. Iako su potpisali tek jednog igrača, Tešija iz Zrinjskog iz Mostara, izgubili su dva člana prve momčadi i trenera Kopića. Kranjčevićevu ulicu napustili su desni bek i kapetan Jurendić i lijevi bek Štiglec. Oba beka su bitna za agresivan nogomet koji je Zagreb igrao protekle sezone, a njihova važnost je u rangu Tomečaka i Leovca za Rijeku.

Livaković – Jurendić, Musa, Kolinger, Štiglec – Matić, Stepčić, Krovinović – B. Boban, G. Boban, Konopek.

Zamjene za Jurendića su Šulc i mladi Šehić, a za Štigleca je prva zamjena Bevab. Problem za Zagreb predstavlja Bevabova teška ozljeda, te će poziciju lijevog beka vjerojatno krpati Jurjević. U svakom slučaju, veliki problem će biti nadomjestiti dva solidna beka. Sredina obrane je mlada, a tu se Musa i Kolinger nameću kao prvi izbor, a uz Kovačića, po potrebi mogu uskočiti i Matić i Muić koji su primarno veznjaci. U vezi, koja ostaje većinom nepromjenjena, su Stepčić, Krovinović, mladi Mudražija, te ofenzivni veznjak (i jedina prinova) Tešija. Napad, koji također ostaje nepromjenjen, čine braća Boban, Konopek, Medić, te mladi Jurilj.

Na pripremama su odigrali četiri susreta, a ovo su rezultati:

Zagreb – Slaven 3:2 (Stepčić, Konopek, Jurilj) – 2 x 60′

Zagreb  – Inter 1:1 (Mudražija) 2 x 60′

Zagreb – Krka 0:3

Zagreb – Zorya 1:5 (Medić)

Zagreb je u protekloj sezoni svih iznenadio modernom, agresivnom igrom i rezultatima. Postavlja se pitanje hoće li uspjeti ponoviti prošlosezonski uspjeh budući da neće imati faktor iznenađenja. Drugo pitanje je hoće li Madunović i Medić postaviti igru koju su protekle sezone složili Kopić i Medić. Iako je ostatak ekipe na okupu, veliki problem predstavlja odlazak prvih bekovskih izbora s obje strane, a pitanje je hoće li Medić reagirati do kraja prijelaznog roka.

KLJUČNI IGRAČ: Krovinović

POTENCIJALNO IZNENAĐENJE: Mudražija

DOMET: 7.-10. mjesto

Svi podaci vrijede za dan 7.7.2015.

Luka Stojčić

Komentari

komentari


Related Articles

Najava: HAŠK – Rijeka II

Druga momčad Rijeke igra 5. kolo 3. HNL Zapad ove nedjelje od 16.30. Raspored ju vodi na zagrebačku Pešćenicu, gdje

Berti, Berti, Berti…

Bližio se kraj sparnom srpanjskom danu u ljetu 2013. godine. Rijeka je u Kostreni na stadionu Žuknica igrala pripremnu i

Prva “zvijezda” Majstora s Kvarnera

Te daleke 1948. god., u nedjelju 20. ožujka, svoju prvu utakmicu za Kvarner odigrao je jedan od najvećih igrača našeg