Uvod u novu sezonu Prve HNL: pripreme i prijelazni rok (HNK Rijeka)

Uvod u novu sezonu Prve HNL: pripreme i prijelazni rok (HNK Rijeka)

U posljednjem dijelu analize priprema i prijelaznog roka hrvatskih prvoligaša kao uvod u novu sezonu Prve HNL na redu je HNK Rijeka.

HNK RIJEKA  (2. U 1. HNL)

ODLASCI:

Vešović (Torino – završetak posudbe), Álex (Espanyol – završetak posudbe), Cvijanović (-), Hristov (Skënderbeu Korçë – posudba).

DOLASCI:

Roshi (FSV Frankfurt), Bezjak (Ludogorec), Ristovski (Parma), Zlomislić (Braşov – povratak s posudbe), Kvržić (Spezia – povratak s posudbe), Sluga (Lokomotiva – povratak s posudbe), Nevistić (Osijek).

Očekivanih 11 u 4-2-3-1 formaciji:

Vargić (Sluga) – Tomečak (Ristovski), Samardžić (Mitrović), Lešković (Knežević – ozljeda), Leovac (Bertoša) – Radošević (Maleš – ozljeda), Bradarić (Močinić/Zlomislić) – Jugović (Tomasov/Roshi – ozljeda), Moisés (Mišić), Sharbini (Kvržić/Ajayi) – Balaj (Bezjak).

Nakon velikih promjena na zimu, te uigravanja u proljetnom dijelu sezone, Rijeka u novu sezonu ulazi pojačana za nekoliko zanimljivih igrača na deficitarinim pozicijama. Praktično sve pozicije su duplirane, a manje probleme stvaraju samo ozljede nekih igrača (Knežević, novopridošli Roshi, te Maleš koji je u fazi oporavka).

Ekipu su napustili Vešović i Álex koji nisu produžili posudbe, ugovor je istekao slovenskom veznjaku Cvijanoviću, a jučer je Hristov dogovorio posudbu s albanskim prvakom. Sva četvorica su predstavljala tek back-up igrače u Kekovom stroju. Klub je napustila i plejada igrača kojima je istekao ugovor, a prošle sezone su igrali za Rijeku II ili bili na posudbi (Pušić – Lugano, Gabrić – ?, Mršić i Klapan – Celje, Marciuš – Slaven Belupo, Kokorović – Zavrč, Vidas – Rudar Velenje). Na posudbi u bratskoj Speziji su ostali Datković, Miloš, Čanađija i Brezovec (moguće je da se vrati i Čulina), a na posudbu su poslani Špikić (Široki Brijeg), Ivančić (Koper), Dangubić i Collins (Krka), Nwolokor, Solomon i (vjerojatno) Okechukwu (Šibenik).

Desni bok je pojačan povremenim makedonskim reprezentativcem Ristovskim koji je lani igrao u Latini (Serie B), a bio je pod ugovorom s Parmom, te bi on trebao biti zamjena za Tomečaka. Ostatak zadnje linije ostao je nepromijenjen, a odbijene su ponude za Leškovića, a navodno i Dinamova za Leovca.

U vezi su Zlomislić i Kvržić vraćeni s posudbe (Zlomislića je Kek isprobavao i na stoperu), a iz FSV Frankfurt (2. Bundesliga) došao je albanski reprezentativac Roshi, poznat kao Raketa i Albanski Ronaldo. Matjaž Kek sada ima veliku širinu u vezi, te mogućnost igranja raznih formacija, kao i kombiniranja s raznim profilima veznjaka ili krila. Dovoljno je spomenuti imena Sharbinija, Kvržića ili Tomasova koji je imao fantastičan završetak sezone ili Moisésa, koji nas je do ozljede koljena navikao na velike partije. Tu je i Jugović, možda i najzahvalniji igrač u rosteru. U samom srcu veze velike stvari se očekuju od mladića, Močinića, Radoševića i Bradarića, a nakon teške ozljede tu je opet i dobri duh, naš pastir, Mate Maleš. Naravno, nismo zaboravili niti našeg kapetana iz Abuje, malog Ajayija koji je odradio vrhunske pripreme, te veliku osječku nadu, Mišića.

Nakon odlaska Kramarića i velike (neopravdane) skepse naspram Balaja, u ovu sezonu ulazimo samo s dva napadača u kadru. Uz Balaja, za kojeg je odbijena višemilijunska ponuda Lazija, tu je i Kekova velika želja Roman Bezjak, koji je prošle sezone igrao skupine Lige prvaka s bugarskim Ludogorecom. S odlaskom Hristova na posudbu, za očekivati je da do kraja prijelaznog roka (31. kolovoza) klub dovede još jednog napadača.

Na pripremama je odigrano 4 susreta, a ovo su rezultati:

Rijeka – Triglav 8:0 (Bezjak, Ajayi, Zlomislić, Balaj, Tomasov, Bradarić, Jugović, Sharbini)

Rijeka – Rudar 5:0 (Balaj x 2, Moisés, Hristov, Ajayi)

Rijeka – Krka 4:0 (Hristov x 2, Balaj, Bezjak)

Rijeka – Sarajevo 3:1 (Sharbini, Tomečak, Kvržić)

Ostvarene su četiri pobjede uz impresivnu gol razliku (20:1). Odigran je i revijalni susret protiv Rijeka All Stars koji je završio pobjedom Rijeke od 7:1. Tijekom priprema, napadači su postigli 9 od 20 golova (Balaj x 4, Hristov x 3, Bezjak x 2), ofenzivni vezni su dodali 6 (Ajayi i Sharbini x 2, Tomasov, Moisés), jedan je dodao centralni veznjak (Bradarić s 11m), a 3 su postigli igrači iz zadnje linije (Tomečak, Zlomislić, Jugović). Posljednja dva igrača su u trenutku postizanja gola igrali na pozicijama stopera, odnosno desnog beka.

I ovaj roster i ove pripreme, kao i činjenica da su se odbijale basnoslovne ponude za bitne igrače (Lešković, Balaj) daju nam za pravo da sanjamo. Sanjamo tu titulu koju ćemo proslaviti na novom stadionu s pogledom na najljepši zavičaj. Jer, MI SMO RIJEKA!

KLJUČNI IGRAČ:  Moisés

POTENCIJALNO IZNENAĐENJE: Bradarić

DOMET: 1.-2.

Svi podaci vrijede za dan 9.7.2015.

Luka Stojčić

Komentari

komentari


Related Articles

Potpisao Josip Radošević

Josip Radošević novi je igrač Rijeke! U ranim poslijepodnevnim satima Radošević je i službeno predstavljen medijima i javnosti nakon što

Snovi nisu zabranjeni

Sutra s početkom u 20:45 igrači i navijači Rijeke po prvi puta imati će priliku slušati himnu Lige prvaka namijenjenu

Stigao Matej Jelić

Nakon dugotrajnih pregovora te određenog perioda “zatišja”, na Rujevicu je konačno stigao Matej Jelić. Radi se o igraču rođenom prije